background img
banner
banner

Κοινή δράση και… αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα μεγάλα θέματα

«ΒΟΛΕΣ» ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μεταφορά απορριμμάτων, συγκρότηση επιτροπών του δήμου, άρδευση, ανάπλαση πλατειών και εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι τα πέντε μεγάλα θέματα που προκάλεσαν (και προκαλούν) τριβές σε δημοτικό επίπεδο από την αρχή της δημαρχιακής θητείας Καλογερόπουλου.

Στα… αποτελέσματα του νέου τρόπου διοίκησης του δήμου, μέσα από τις συνεργαζόμενες παρατάξεις, είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, για πρώτη φορά, με αφορμή το θέμα της άρδευσης, συστρατεύτηκαν, με ορισμένους μάλιστα να ισχυρίζονται πως με τις πιέσεις τους κατάφεραν να επέλθει μείωση του τιμολογίου.

Είναι ίσως πρωτοφανές για τα δεδομένα της Αιγιάλειας, τρεις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις («Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου, «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου και Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής την Αγγελική Κουρή) να πραγματοποιήσουν συσκέψεις, να ζητούν έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου και να ασκήσουν κοινές πιέσεις εκφράζοντας μάλιστα τα ίδια αιτήματα που αφορούσαν την ακύρωση της απόφασης για μεταφορά της άρδευσης στη ΔΕΥΑΑ και για την αύξηση των τελών αυτής εξαπολύοντας… πολυμέτωπη επίθεση στην συνδιοίκηση των παρατάξεων Καλογερόπουλου, Ψυχράμη και Τριανταφυλλόπουλου.

Τώρα ασκούν σκληρή κριτική στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο δήμαρχος χωρίς ωστόσο αυτή την φορά να εκδώσουν κοινό δελτίο Τύπου.

Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος: «Οι μειώσεις είναι κατώτερες από τις απαιτούμενες και οι μικρότερες στη χώρα»

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών, σημειώνει: ΄΄Τώρα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ανακοινώνουν μέτρα ελάφρυνσης χρησιμοποιώντας στοιχεία της επιχειρηματολογίας της αντιπολίτευσης που τότε κατηγορούσαν ότι με τις ανέφικτες προτάσεις της αποσκοπούσε σε πολιτικά οφέλη.

Τα μέτρα της μείωσης των τιμολογίων άρδευσης είναι σχεδόν ασήμαντα επί μιας τιμής που καθορίστηκε αυθαίρετα χωρίς υπολογισμό εσόδων -εξόδων ανά περιοχή και περίπτωση και ανέβασε στα ύψη τα τιμολόγια. Επιπλέον η απόφαση υπαγωγής στην ΔΕΥΑ δεν γίνεται αποδεκτή από τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό και επιδίδεται σ ένα πολύμορφο αγώνα με ορατή την προοπτική δικαίωσής του.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν κόλαφος για την δημοτική αρχή. Όπως είναι γνωστό κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, έκρινε ότι:-«Είναι αδικαιολόγητη η οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΑ, αφού οι εργασίες εμπίπτουν στα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων της και δεν επιτρέπεται να ανατίθεται σε τρίτους»! «Δεν υπάρχει επαρκής αιτιολογία, σχετικώς με την αντικειμενική αδυναμία της ΔΕΥΑΑ να εκτελέσει αυτή, τις προς ανάθεση υπηρεσίες (σε Ιδιώτη), με ίδια μέσα», με δεδομένο ότι στην απόφαση, η ίδια η ΔΕΥΑΑ αναφέρει ότι …«είναι σε θέση να ασκήσει με επιτυχία την αρμοδιότητα, που ανήκε στον Δήμο, λόγω της κατάλληλης οργάνωσης και των δυνατοτήτων της»! «Γιατί δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση από τη ΔΕΥΑΑ του αντικειμένου της σύμβασης, για κάθε μία από τις Ομάδες Εργασιών;»! – «Δεν τεκμηριώνεται κατά τρόπο διαφανή και ορισμένο, ο προϋπολογισμός των ελεγχόμενων υπηρεσιών»! — «Αναβάλλει την έκδοση οριστικής πράξης»!

Οι μειώσεις διαφόρων τελών που όταν τις πρότεινε η αντιπολίτευση ήταν ανέφικτες, τώρα χαρακτηρίζονται αναγκαίες για την στήριξη των επαγγελματιών και άλλων κατηγοριών δημοτών που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους λόγω κορωνοϊού. Όμως είναι κατώτερες από τις απαιτούμενες και οι μικρότερες από την συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας .Πχ η κοροϊδία της μείωση κατά ποσοστό 40% των μισθωμάτων των δημοτικών ακίνητων που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου΄΄.

Επίσης, η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. προσθέτει:

΄΄Το λογικό και δίκαιο ήταν πλήρης απαλλαγή. Οι απαλλαγές από την καταβολή του τέλους επί των ακαθάριστών εσόδων των κέντρων διασκέδασης ,εστιατορίων και συναφών καταστημάτων, των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%,αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών κ.ά. περιορίζονται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα έως 31 Ιουλίου 2020 που στην ουσία είναι στάχτη στα μάτια ,αφού οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης θα έχουν μακρύ δρόμο και έπρεπε τουλάχιστον το χρονικό διάστημα αυτών των μέτρων να ήταν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων ανακούφισης στο δημοτικό συμβούλιο ,αλλά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

Δεν επαναπαυόμαστε στα ανεπαρκή αυτά μέτρα ,αλλά συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους δημότες μέτρα πραγματικής ενίσχυσης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία΄΄.

Χρήστος Γούτος: ««Δουλειές του ποδαριού στο κέντρο του Αιγίου»

Την ίδια στιγμή, οι «βολές» της αντιπολίτευσης εξαπολύονται και για το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Χρήστος Γούτος επισημαίνει: «Η συμμαχική Δημοτική Αρχή Καλογερόπουλου – Ψυχράμη – Τριανταφυλλόπουλου, εδώ και πολύ καιρό ταλανίζεται για τα μέτρα θεραπείας της Αγοράς του Αιγίου και μαζί με αυτούς ταλανίζεται ολόκληρη η Τοπική Κοινωνία. Στην περίπτωση των Επαγγελματιών Εστίασης, δυστυχώς αποδείχθηκε και πάλι αδιάβαστη και πρόχειρη.
Τη μια μέρα ανακοινώνει εκτεταμένες ή και αχρείαστες πεζοδρομήσεις και την επομένη τις ακυρώνει, για να τις επαναφέρει προσεχώς. Δουλειές του ποδαριού στο Κέντρο του Αιγίου, από τον «έμπειρο» κατά τ’ άλλα κ. Καλογερόπουλο, που απέδειξε στη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, ότι αντί να ασχολείται με τα καυτά θέματα της κρίσης και το πώς αυτά τα θα τα επιλύσει, απλά ήξερε να «παπαγαλίζει» καθημερινά τα μέτρα του ΕΟΔΥ…ως άλλος Τσιόρδας!΄΄.

Καταλογίζει δε στον δήμαρχο αποτυχία, λέγοντας: ΄΄Ως δήμαρχος όμως απέτυχε. Με βιαστικές κινήσεις, χωρίς διάλογο, κλείνει με μιας κεντρικούς δρόμους και χρησιμοποιεί Εμπόρους και Κατοίκους ως… πειραματόζωα!

Από την άλλη η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Ψυχράμη, αγνόησε επιδεικτικά τους Καταστηματάρχες του Κέντρου, αρχίζοντας το έργο της «Ανάπλασης», χωρίς διάλογο, χωρίς μέτρα προετοιμασίας και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, προκαλώντας αναστάτωση.

Κι αυτό, μόνο και μόνο για να φιγουράρει στα ΜΜΕ με ανακοινώσεις αυτοπροβολή της! Φτάνει πια η επιπολαιότητα. Η δύσκολη περίσταση απαιτεί οργάνωση, καλή προετοιμασία και διάλογο, πριν από τις όποιες παρεμβάσεις και τομές. Η δημοτική αρχή αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όλα τα παραπάνω.

Η δημοτική παράταξη «Αιγιάλεια Αύριο», η μεγαλύτερη παράταξη της Αιγιάλειας, παρότι για άλλη μία φορά ούτε καν ρωτήθηκε για όλα αυτά, θα συνεχίσει να δίνει καθημερινά τον αγώνα, από τη θεσμική της θέση, πάντα στο πλευρό των κατοίκων και των επαγγελματιών του δήμου μας»΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr