background img
banner
banner

Μνημείο για τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» στο πάρκο των Υψηλών Αλωνίων!

ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ» – ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΙΟΥ

Μνημείο που θα αναπαριστά το σπουδαίο ιστορικό γεγονός που χαρακτηρίζει πλέον την πόλη του Αιγίου, τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», πρόκειται σύντομα να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση εντός του Πάρκου των Υψηλών Αλωνίων. Πρόκειται για δωρεά του Συλλόγου «Προναία Αθηνά», ενώ σχετική απόφαση καλείται να λάβει το συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου στη σημερινή συνεδρίασή του.

Τα χαρακτηριστικά του μνημείου

Όπως έκανε γνωστό στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γκιώνης, ΄΄η πρόταση είναι το μνημείο να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, στα αριστερά κατά την είσοδο του Πάρκου, κοντά στην οδό Μητροπόλεως ώστε να είναι ορατό και απ’ έξω. Πρόκειται για δωρεά του Συλλόγου «Προναία Αθηνά», πρόεδρος του οποίου είναι η Αιγιώτισσα Σοφία Μιχαλοπούλου. Όπως μας αναφέρουν, πρόθεσή τους είναι να δημιουργηθεί ένα μνημείο από ορείχαλκο, αναπαράσταση της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, με βάση τις υπάρχουσες αναπαραστάσεις, ανάγλυφο ώστε να ξεχωρίζουν οι φιγούρες και να αποτυπώνονται τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη Συνέλευση΄΄.

Ειδικότερα, ο κ. Γκιώνης έκανε γνωστό ότι το μνημείο θα έχει 1,30 μέτρα μήκος και 1,10 ύψος και θα είναι τοποθετημένο πάνω σε μαρμάρινη λευκή πλάκα ύψους δύο μέτρων.
Επίσης, η πλάκα θα είναι εγκατεστημένη πάνω σε πλατύσκαλο. ΄΄Το έργο θα είναι προδιαγραφών του διεθνούς φήμης αναγνωρισμένου και επιτυχημένου γλύπτη Γεωργίου Ρούσση και είναι βέβαιο ότι θα εφόσον θα στηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, θα αναδεικνύει την ιστορική μας ταυτότητα στον επισκέπτη και θα μας υπενθυμίζει τη συμβολή της πόλης μας στην Επανάσταση του ’21΄΄, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου.

Παρεμβάσεις του Συλλόγου, στην προεδρία του οποίου είναι μία δραστήρια Αιγιώτισσα

Να σημειωθεί ότι η «Προναία Αθηνά» είναι πολιτιστικός και ανθρωπιστικός σύλλογος που δημιουργήθηκε με στόχο την ανάδειξη, διαφύλαξη και προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επίσης επιτελεί ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο. Πρόεδρό του είναι η Αιγιώτισσα Σοφία Μιχαλοπούλου, γνωστή για την αγάπη της για την ιστορία αλλά και για τη γενέτειρά της, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι ο Σύλλογος, που έχει έδρα στην Αθήνα, έχει ήδη προβεί σε δράσεις που έχουν σχέση με την αποκατάσταση μνημείων και προτομών που έχουν υποστεί αλλοιώσεις από τον χρόνο αλλά και από τον άνθρωπο… Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις του για την αποκατάσταση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά, τον καθαρισμό των προτομών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Αθανασίου Τσακάλωφ και του Νικόλαου Σκουφά και την αποκατάσταση του όρκου των Φιλικών στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, με αφορμή την ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών όπως επίσης και την αποκατάσταση του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Σημειωτέον πως η κ. Μιχαλοπούλου είχε προτείνει στον δήμο Αιγιαλείας τη δημιουργία μνημείο για τη «Μυστική Συνέλευση» από τον Ιανουάριο του 2016.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr