background img
banner
banner

Παρέδωσαν υπόμνημα σε ΔΕΥΑΑ και αντιδήμαρχο Οικονομικών

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

Τις θέσεις τους αναφορικά με την άρδευση και την πολιτική που ασκούν οι δημοτικές αρχές, έκαναν γνωστές μέσω υπομνήματος, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», σε χθεσινή τους παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΥΑΑ αλλά και στο Δημαρχείο Αιγιαλείας. Κυρίαρχο αίτημά τους είναι η μείωση των τελών που έχουν επιβληθεί για την άρδευση τονίζοντας πως αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης μικρών και μεσαίων παραγωγών.

Αντιπροσωπεία των αγροτών επισκέφθηκε τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης στη Μυρτιά και καθώς απουσίαζε ο διευθυντής της, παρέδωσαν το υπόμνημα στον οικονομικό διευθυντή Ιωάννη Λουδάρο προκειμένου να το μεταφέρει. Ακολούθως, μετέβησαν στο Δημαρχείο Αιγίου αναζητώντας τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Δημήτρη Καλογερόπουλο ο οποίος απουσίαζε. Έτσι παρέδωσαν το υπόμνημα στον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών Δημήτρη Καλαμίδα με τον οποίο είχαν συζήτηση για το ζήτημα.

Όπως τονίζουν, στο υπόμνημα, που συντάχθηκε κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου, ΄΄οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και η Τοπική Διοίκηση αξιοποιούν τη λειψυδρία για να περιορίσουν τις αγροτικές καλλιέργειες και να επιβάλουν δυσβάσταχτες τιμές στο νερό ύδρευσης και άρδευσης. Θέτουν σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση, στην ουσία, με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Έτσι δεν εστιάζουν στα τεχνικά έργα και τις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων, ο οποίος αποτελεί τον πιο ασφαλή και οικονομικό τρόπο όχι μόνο για την ποσοτική, αλλά και για την ποιοτική ανάταξη των υπόγειων και επιφανειακών νερών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των πηγών ρύπανσης.

Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι αντί να υπάρξει σχεδιασμός για τα απαιτούμενα έργα και τη σωστή διαχείριση του νερού στον Δήμο Αιγιάλειας, έτσι ώστε να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες για ύδρευση και άρδευση, η δημοτική αρχή επιβάλλει αυξήσεις και περιορισμούς και ειδικότερα σε μια περίοδο που οι βιοπαλαιστές μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημά τους. Δεν λογαριάζουν ότι η άρδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης κυρίως μικρών και μεσαίων παραγωγών. Δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η άρδευση σε φθηνή τιμή αποτελεί βασικό όρο για να συνεχίσουμε να παράγουμε και να μείνουμε στα χωριά μας΄΄.

«Υπεύθυνες όλες οι δημοτικές αρχές»

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τονίζουν ακόμη πως ΄΄όλες οι δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δημότες του Δήμου Αιγιάλειας, δήμου που έχει όλες τις προϋποθέσεις για μπόλικο και ποιοτικό νερό.

Είναι υπεύθυνες για τα τεχνικά έργα (αρδευτικά, υδρευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.λπ.) που δεν έχουν γίνει. Υπεύθυνες γιατί επιβάλλουν την ανταποδοτικότητα, χαρατσώνουν τους μικρούς αγρότες, προχωρούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και διακοπές υδρομέτρων. Υπεύθυνες γιατί υλοποιούν την πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, και για το νερό΄΄.

Οι αγρότες ζητούν: «Να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των τελών και το πέρασμα της άρδευσης στη ΔΕΥΑ. Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων με διαχείριση του νερού, ως κοινωνικού αγαθού προς όφελος του λαού, χωρίς σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Οι υδάτινοι πόροι, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων αποτελούν κοινωνική δημοτική ιδιοκτησία. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τους παραγωγούς, να στελεχώσουν τις δομές του δήμου με μόνιμο τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να υποστηρίξουν ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο με περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση Να μη γίνει καμία διακοπή νερού λόγω οφειλής σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες.

Σ’ αυτούς άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 50%. Καμία μεταφορά χρεών της υπηρεσίας του δήμου στις εφορίες, καμία δέσμευση ΑΦΜ. Κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τον δήμο (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κλπ.). Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Κατασκευή αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών έργων με κρατική χρηματοδότηση».


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr