background img
banner
banner

Αγχώνει η χρήση μάσκας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με αβεβαιότητα λόγω covid και με ανησυχία για τις συνθήκες και την ασφάλειά τους, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς προχωρούν προς την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στην Αιγιάλεια. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στην οποία στρέφεται το υπουργείο κατόπιν υπόδειξης των επιστημόνων διχάζει, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στην κατάλληλη προετοιμασία των σχολικών μονάδων για να υποδεχθούν το μαθητικό δυναμικό της περιοχής.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, τόσο για την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς όσο και για τις συνθήκες που θα λειτουργούν τα σχολεία, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου αναφέρουν ότι η αρχική απόφαση για έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου ίσως δεν υλοποιηθεί, αφού το… πρώτο κουδούνι ίσως ηχήσει τελικά μία εβδομάδα μετά.

Ως γνωστόν, οι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων έκαναν εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας για να φορούν μάσκα οι μαθητές από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως να δείχνει πρόθεση να αποδεχτεί την εισήγηση λέγοντας πως «η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό».
Όσον αφορά τα πανεπιστήμια η κ. Κεραμέως είπε ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνηση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα αλλά οι μεγάλες διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως».

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη όπως συνέβη και στο πρώτο διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις της υπουργού προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από γονείς στη χρήση μάσκας των παιδιών τους στα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν συντονιστεί, δημιουργώντας «κινήματα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση.
Παρά τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, πολλοί είναι οι γονείς που δεν μπορούν να αποδεχτούν τις εισηγήσεις τους, με τις οποίες τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υγείας αν τα παιδιά φορούν μάσκα. Μάλιστα, σε πολλές αναρτήσεις γίνεται λόγος για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η Ένωση Γονέων έχει καλέσει τους Συλλόγους να πάρουν θέση

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας Μένιος Κουτρόπουλος, επισημαίνει: ΄΄Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στους γονείς. Εμείς σαν Ένωση έχουμε καλέσει όλους τους Συλλόγους – μέλη μας να πάρουν θέση. Το ζήτημα είναι λεπτό και σίγουρα δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τη γνώμη των ειδικών. Από την άλλη, δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορεί να γίνει μάθημα κι αν τα παιδιά θα μπορέσουν να συνηθίσουν τη μάσκα. Πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή. Θα είναι πολύ δύσκολη η χρήση μάσκας ειδικά για τα παιδάκια των πρώτων τάξεων του Δημοτικού΄΄.

Παράλληλα, ο κ. Κουτρόπουλος θέτει ένα άλλο ουσιαστικό και ίσως το πιο σημαντικό θέμα. Όπως λέει, ΄΄το ζητούμενο για μας θα ήταν να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα και αυτό πρέπει να προτάξει το υπουργείο. Και για την ασφάλεια των μαθητών, αφού θα μπορούν να κάθονται πιο αραιά και για να διευκολύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία και να γίνεται αντιληπτό το μάθημα. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι αίθουσες των σχολείων και βέβαια να διοριστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί΄΄.

΄΄Βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων του υπουργείου, αν και γνωρίζουμε ότι μέρα με τη μέρα αλλάζουν τα δεδομένα και όλα εξαρτώνται από την έκταση του προβλήματος και την διασπορά του ιού΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας.

Υπέρ των μασκών εφόσον κρίνονται απαραίτητες οι εκπαιδευτικοί

Ποια είναι όμως η άποψη των εκπαιδευτικών; Ερωτηθείσα από τo protionline.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά Σκανδάμη, συμφωνεί απόλυτα με την τοποθέτηση του κ. Κουτρόπουλου ως προς τα ολιγομελή τμήματα, λέγοντας: ΄΄Εμείς προτείνουμε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και διχοτόμηση των τμημάτων με 22 και άνω μαθητές. Επίσης, αποδεχόμαστε τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όπως ορίζουν οι ειδικοί και προτείνουμε καθημερινή φοίτηση των μαθητών κι όχι εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως τον Ιούνιο. Εννοείται, όχι κάμερες στις τάξεις και αναμετάδοση των μαθημάτων για τους απόντες και συμφωνούμε στη χρήση των διαδικτυακών τάξεων μόνο ως αποθετήρια υλικού΄΄.

Σύμφωνα με την κ. Σκανδάμη, ΄΄η τηλεκπαίδευση ήταν μία ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία που αφορούσε ένα μικρό αριθμό μαθητών, περίπου το ήμισυ. Η φύση της δουλειάς μας είναι η επαφή και η διά ζώσης επικοινωνία με τους μαθητές. Η τηλεδιάσκεψη δεν επιτυγχάνει αυτούς τους σκοπούς κι αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Υπάρχουν γονείς που αντιδρούν στη χρήση μάσκας στο σχολείο. Όμως ας μας πουν, από τη στιγμή που στην τηλεδιάσκεψη δεν ήταν συνεπείς και αυτή αποδείχθηκε αναποτελεσματική, με ποιο τρόπο μπορούμε να επανέλθουμε δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ; Οι γονείς που αντιδρούν, προτιμούν να μείνουν τα παιδιά τους στο σπίτι; Επιθυμούν να παίρνουν άδειες και να παραλύσει όλο το σύστημα για να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι; Ή να βάλουμε μάσκες;. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο αυτό. Όμως θα εκπαιδευτούμε και αναγκαστικά θα τις συνηθίσουμε. Δυστυχώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Είναι καιρός να αποκτήσουμε έκφραση στα μάτια, να μάθουμε να χαμογελούμε με αυτά. Έτσι θα είμαστε ασφαλείς και θα βγούμε σώοι από αυτή την περιπέτεια΄΄.

Δεν επαρκεί ο αριθμός των καθαριστριών, δεν βγαίνουν τα ωράρια…

Εν τω μεταξύ, στην όσο το δυνατόν καλύτερη απολύμανση των σχολείων για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, στρέφεται η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας. Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο πρόεδρός της Δημήτρης Ελευθεριώτης, ΄΄πλέον αλλάζουν τα δεδομένα με την σχέση εργασίας των καθαριστριών αφού οι ως τώρα συμβασιούχες πλέον θα διορίζονται από τον δήμο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που θα αφορούν είτε ολική απασχόληση (οκτάωρο) είτε μερική (τετράωρο). Συγκεκριμένα, για τον δήμο μας προβλέπεται η κάλυψη 12 θέσεων με πλήρη απασχόληση και 34 με ημιαπασχόληση. Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι με αυτά τα δεδομένα δεν καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενάντια στον covid που απαιτούν την παρουσία και εργασία της καθαρίστριας διαρκώς στο σχολείο και όχι μόνο μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Με το υπάρχον προσωπικό δυστυχώς δεν βγαίνουν τα ωράρια και ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε διαμαρτυρία στην ηγεσία του υπουργείου ζητώντας προϋποθέσεις για περισσότερα άτομα΄΄.

Σημειώνεται ότι η πρόσληψη των 46 σχολικών καθαριστριών στον δήμο Αιγιαλείας προβλέπεται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη 9.474 εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων για τα σχολεία που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών με τη διαδικασία αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα της καθαριότητας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διότι ο αριθμός των εργαζομένων πλήρoυς απασχόλησης είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερος από το περυσινό του ισοδύναμο. Δεύτερον, επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των εργαζομένων στα σχολεία, οι οποίοι δεν είχαν τα πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Ο αριθμός των καθαριστριών που προβλέπεται να προσληφθούν για τον δήμο Αιγιαλείας είναι ο ίδιος με αυτών που προσέφεραν ως τώρα τις υπηρεσίες τους με σύμβαση έργου, πλην όμως οι ανάγκες πλέον λόγω covid, έχουν πολλαπλασιαστεί.

΄΄Είναι καλό το παζλ, ωστόσο λείπουν βασικά κομμάτια΄΄, σχολίασε με νόημα ο κ. Ελευθεριώτης, κάνοντας γνωστό ότι εντός της εβδομάδας θα βγει η προκήρυξη για τις καθαρίστριες πλην όμως ο αριθμός τους θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr