background img
banner
banner

Εκκλησίες και Μονές της Αιγιάλειας στη… θέση που τους αξίζει!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΕΣ

Μία νέα εποχή ανατέλλει για ναούς και ιστορικές μονές της Αιγιάλειας καθώς έργα που είχαν δρομολογηθεί επί των ημερών του Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου αλλά και άλλα που οραματίστηκε ο νέος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, παίρνουν «σάρκα και οστά». Είναι τόσο μεγάλη η σημασία των εν λόγω έργων που τα αποτελέσματά τους εκτιμάται ότι θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων, την αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού και βέβαια την τόνωση της χριστιανικής πίστης.

Άνοιξη του 2023 παραδίδεται η Παναγία Τρυπητή

Το έργο στο σύμβολο του Αιγίου, το Ιερό Προσκύνημα της πολιούχου Παναγίας Τρυπητής ξεκίνησε μόλις τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2023. Είναι ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, έχει συμβασιοποιηθεί από τον Μάιο του 2019 και χρηματοδοτείται από το INTERREG υπό την επίβλεψη και με αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Σε πρώτη φάση πραγματοποιείται καθαρισμός και αφαίρεση όσων δεν χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση της μελέτης. Αυτή προβλέπει δημιουργία ασανσέρ δυτικά και από το κάτω μέρος, εσοχή στην οδό Ζωοδόχου Πηγής για να παρκάρουν οχήματα, ανάπλαση παρτεριών στον εξωτερικό κήπο, εξωτερικά βαψίματα και στερεώσεις, εσωτερικές συντηρήσεις αγιογραφιών, παταριών, σκεπών και αποκατάσταση στατικότητας στον βράχο, ώστε να μην πέφτουν πέτρες κ.ά. Τα ασανσέρ θα είναι δύο, στη δυτική πλευρά του ναού και από το πάρκινγκ, ώστε να γίνεται η άνοδος των πιστών στον επάνω χώρο, διευκολύνοντας ηλικιωμένους επισκέπτες και άτομα με αναπηρία. Στο κάτω μέρος του ναού θα γίνουν πασαλομπήξεις, προκειμένου με τα χρόνια να μην παρουσιαστεί πρόβλημα στατικότητας, ενώ ο βράχος θα τσιμεντωθεί και θα τοποθετηθεί πλέγμα, ώστε να αποτραπούν κατολισθητικά φαινόμενα.

Έναρξη εργασιών τον Οκτώβριο στα Εισόδια

Η αποκλειστική είδηση του protionline.gr την περασμένη εβδομάδα ότι ξεκινούν οι εργασίες στον «λαβωμένο» από τον σεισμό του 1995 Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) σκόρπισε χαρά στην τοπική κοινωνία, δίνοντας απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν τις προθέσεις του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου περί πλήρους ανάληψης του κόστους και υλοποίησης του έργου που εκκρεμεί εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια, θέτοντας τον ναό εκτός λειτουργίας.

Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο ο οποίος εκτιμά πως ίσως οι εργασίες ξεκινήσουν τον άλλο μήνα με την «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ» να παρουσιάζεται σε πλήρη ετοιμότητα έχοντας εκπονήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες, ενώ παράλληλα έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εφορεία συνηγορεί στην ανάληψη τόσο της δαπάνης, όσο και της υλοποίησης του έργου από την ΑΜΚΕ – ΑΙΓΕΑΣ, η οποία διαθέτει εμπειρία στην υλοποίηση συναφών έργων.

Ο Μητροπολίτης δεν θα μπορούσε να μην εκφράσει την ικανοποίησή του που επιτέλους να αποκατασταθεί ο ναός, η κατάσταση του οποίου προκαλεί θλίψη, καθώς με το πέρασμα των χρόνων πολλοί είχαν απελπιστεί πιστεύοντας πως δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Πλην όμως, η θέληση του κ. Μαρτίνου ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και το «στολίδι της πόλεώς μας» όπως αποκαλεί ο Μητροπολίτης τον ναό, θα… λάμψει και πάλι.

Η δημιουργία της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως

Πέρα από το INTERREG αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φαίνεται πως στηρίζει τις προθέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, θέτοντας σε προτεραιότητα την ανάδειξη και προστασία των θρησκευτικών μνημείων. Ήδη, έχει θεμελιωθεί ένας μηχανισμός μόνιμης και σταθερής επιχορήγησης προς τις Μητροπόλεις, με σκοπό τη συντήρηση και αποκατάσταση των προσκυνηματικών χώρων της Δυτικής Ελλάδας.

Μέσω αυτού θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τυχόν παρεμβάσεις που θα απαιτούνται για την ενίσχυση υποδομών σε ιερούς ναούς, ιερές μονές και γενικότερα σε προσκυνηματικούς χώρους, με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ και για τους τρεις νομούς της Περιφέρειας.

Από τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί και η δημιουργία Βιβλιοθήκης, στο ισόγειο των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν παλαιότερα οι εσπερινές ομιλίες της Κυριακής, κάτι που αποτελεί στόχο του Μητροπολίτη από την αρχή της θητείας του και έχει εισπράξει τη θετική βούληση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Το κόστος κυμαίνεται στα 250.000 ευρώ περίπου και το έργο αφορά την ανακαίνιση του χώρου και τη διαμόρφωση της βιβλιοθήκης. Εκεί θα βρουν στέγη τα περίπου 30.000 βιβλία, χειρόγραφα και παλαίτυπα της Ιεράς Μητροπόλεως που θα τεθούν στη διάθεση του κόσμου καθώς η βιβλιοθήκη θα είναι ψηφιοποιημένη και βέβαια επισκέψιμη για το κοινό.

Συντήρηση των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου

Ένα ακόμη σημαντικό έργο αφορά την αποκατάσταση του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, εκεί όπου έχουν προκύψει προβλήματα από την υγρασία. Έτσι θα καθαριστεί ο Ναός και θα αποκατασταθεί από τις φθορές του χρόνου. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα η Ιερά Μητρόπολη έλαβε την σχετική έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προκειμένου να εκτελεστεί το έργο «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου», σύμφωνα με την πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την έγκριση της μελέτης του έργου από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Το έργο θα ενταχθεί στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Δράσεις ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων της ΠΔΕ».


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr