background img
banner
banner

Πανικό προκάλεσε η φωτιά σε εγκαταστάσεις εταιρείας ανακύκλωσης

«ΤΡΕΜΟΥΝ» ΤΟΝ Σ.Μ.Α. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θέση «Νησί» Τέμενης εσφαλμένα ταυτίστηκε με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου, δημιουργεί όμως ερωτήματα για το υπό ποιες συνθήκες λειτουργούν τέτοιου είδους ιδιωτικές εταιρείες αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στην ατμόσφαιρα το γεγονός ότι για περίπου πέντε ώρες καίγονταν μεταλλικά και πλαστικά αντικείμενα…

Η όλη κατάσταση που επικρατεί στην παρόχθια θέση του Σελινούντα προβληματίζει έντονα τους κατοίκους Τέμενης, Βαλιμιτίκων και Ριζομύλου οι οποίοι μιλούν για περιβαλλοντική επιβάρυνση και ζητούν πρωτίστως από τον δήμο να καθαρίσει τον Σταθμό από τα παλιά απορρίμματα, κάποια από τα οποία «μετρούν» εκεί περισσότερο από μία δεκαετία. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που και στον Σ.Μ.Α. έχουν προκληθεί πυρκαγιές μικρότερης έκτασης.

Μεσολαβούν δύο ιδιοκτησίες μέχρι τον Σταθμό Μεταφόρτωσης

Η φωτιά της Παρασκευής που τρομοκράτησε τους κατοίκους αρχικά ταυτίστηκε με τον Σταθμό και κινητοποίησε άμεσα κατοίκους, πυροσβεστική και δήμο, ενώ όλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους τι θα γινόταν εάν δεν είχε τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αιγιαλείας, ΄΄η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα (Παρασκευή) περί τις 05.00 πρωινή ώρα στη θέση «Νησί» Τέμενης, εκδηλώθηκε σε περιφραγμένο οικοπεδικό χώρο ιδιωτικής εταιρείας, σε απόσταση περίπου 150 μ. από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης και περιορίστηκε στο χώρο αυτό. Το προσωπικό του Δήμου βρίσκεται από νωρίς στο σημείο, για να προλάβει τυχόν επέκτασή της και συνδράμει τις δυνάμεις της πυρόσβεσης στο έργο τους. Η πυρκαγιά έχει τεθεί ήδη υπό έλεγχο΄΄.

Στο σημείο βρέθηκαν αμέσως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου που έδωσαν μάχη να κατευνάσουν τις φλόγες ώστε να μην επεκταθούν σε παρακείμενες ιδιοκτησίες. Λόγω της φύσης των υλικών που καίγονταν, υπήρχαν παντού πυκνοί μαύροι καπνοί που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία αλλά και δυσοσμία στην ατμόσφαιρα, κυρίως στα ανατολικά της εστίας λόγω των δυτικών ανέμων που έπνεαν. Τελικώς, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γρήγορα και κατασβέστηκε πλήρως περί τις 9.30 το πρωί, έχοντας καταστρέψει το υπόστεγο της πρόχειρης εγκατάστασης αλλά και τα παλαιά είδη που βρίσκονταν εκεί, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στις εγκαταστάσεις.

Παρών ο δήμος

Να σημειωθεί ότι παρών ήταν από την πρώτη στιγμή ο δήμος Αιγιαλείας. Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ΄΄οι εγκαταστάσεις αυτές απέχουν πολύ από τον Σ.Μ.Α. ούτε καν γειτνιάζουν αφού μεσολαβούν δύο ιδιοκτησίες. Δεν ήμαστε ενήμεροι για το αντικείμενο της επιχείρησης αυτής. Σαν δήμος κινητοποιηθήκαμε άμεσα και φτάσαμε στο σημείο με τις υδροφόρες και τα φορτηγά ώστε να λειτουργήσουμε επικουρικά στο έργο της Πυροσβεστικής΄΄.

Ο άνεμος βοήθησε και δεν επεκτάθηκε στον Σταθμό

Παρά το σβήσιμο της φωτιάς ωστόσο, η ανησυχία δεν λείπει από τους κατοίκους των παρακείμενων οικισμών. Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τέμενης Δημήτρης Μακρής, ΄΄η φωτιά έπιασε δίπλα από τον σταθμό, στο σημείο που είναι τα ανακυκλώσιμα. Ξέσπασε το πρωί και υπήρξαν μικρές και περιορισμένες εκρήξεις από εκλεκτά υλικά που καίγονταν, κυρίως από τις φιάλες. Γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το εργοτάξιο. Περιμένουμε την εκτίμηση και την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, για να δούμε πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς συνέβη. Δεν είναι και λίγο πράγμα αυτό που συνέβη. Φοβόμαστε ότι το γεγονός μπορεί να επηρεάσει την κοινότητα οικολογικά από το διοξείδιο που αφέθηκε στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και οικολογική καταστροφή. Επίσης υπήρξε δυσοσμία και βέβαια προκλήθηκε φόβος στους κατοίκους΄΄. ΄΄Εάν η φωτιά έφευγε και πήγαινε στον Σ.Μ.Α. το πρόβλημα θα γινόταν τεράστιο. Ευτυχώς ο άνεμος που έπνεε την ώρα εκείνη βοήθησε πολύ στο να μην επεκταθεί. Περιορίστηκε η οικολογική καταστροφή και είμαστε τυχεροί για αυτό΄΄, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που είχαν ξεκινήσει μαζί με τις όμορες κοινότητες, είπε: ΄΄Αυτή την στιγμή είμαστε σε επαφές με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον δήμαρχο, έχοντας διαβεβαιώσεις πως πολύ γρήγορα ξεκινάει και πιο εντατικά η αποκομιδή των παλιών απορριμμάτων του Σταθμού, η οποία πραγματοποιείται και άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην δημοτική αρχή έχουμε δώσει ένα πλαίσιο 20 ημερών, να την εντατικοποίηση της διαδικασίας της αποκομιδής. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται αυτοψία και επιβλέπουμε τα πάντα. Γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου θα εκτιμήσουμε τι έχει “φύγει” από την περιοχή και θα γίνει λαϊκή συνέλευση, που εκεί θα αποφασιστούν κινητοποιήσεις, προτάσεις ή ενέργειες. Έχουμε δώσει ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο, να δούμε πρακτικά το τι όγκο θα πάρουν τελικά. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr