background img
banner
banner

«Κραυγή» αγωνίας και απόφαση κοινής δράσης για τα σχολεία

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ COVID

Την απόφαση να κινηθούν ενωμένοι διεκδικώντας την υλοποίηση των όσων το ίδιο το κράτος προβλέπει αλλά δεν εφαρμόζει για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία με πιστή τήρηση των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, έλαβαν χθες βράδυ τοπικοί φορείς της Αιγιάλειας, κατά τη διάρκεια της άκρως σημαντικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου.

Στη σύσκεψη, που διήρκεσε για περισσότερο από δύο ώρες, ουσιαστικά παρουσιάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων της Αιγιάλειας, τα οποία διογκώνονται εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης της πανδημίας. Συμπέρασμα; Οι ελλείψεις για την ώρα τρομάζουν όμως σύντομα μπορεί να αποβούν μοιραίες… Και η διαπίστωση αυτή ανήκει τόσο σε εκπαιδευτικούς, γονείς και υπεύθυνες καθαριότητας των σχολείων όσο και στους… λιγοστούς δημοτικούς παράγοντες που συμμετείχαν. «Ο κορωνοϊός είναι γύρω από τα σχολεία και είναι θέμα χρόνου να μπει μέσα σε αυτά», ήταν το σχόλιο του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας Αργύρη Νικολόπουλου που είναι ενδεικτικό της απειλής που υπάρχει, λίγα λεπτά από την τοποθέτηση μιας μητέρας τριών παιδιών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο αντίστοιχα: «Πείτε μας τι να κάνουμε. Πώς να διαμαρτυρηθούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας»…

Κανένα πλάνο για τις υποδομές των σχολείων κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.

Τη συζήτηση συντόνισε ο γραμματέας της Έ νωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιάλειας Απόστολος Δελιγάκης, δίνοντας τον λόγο αρχικά στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτη Γεωργόπουλο ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο πρόβλημα του μειωμένου ωραρίου καθαριστριών και την αδυναμία του δήμου να καλύψει τις επιπλέον ώρες που απαιτούνται για πλήρη απολύμανση λόγω covid. Τόνισε πως εάν στα σχολεία είχε προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση θα εξοικονομούνταν τα χρήματα που δαπανώνται για πετρέλαιο και θα μπορούσαν να πληρωθούν και οι καθαρίστριες και πολλά ακόμη. Όμως, ως τώρα υπάρχει μόνο εγκεκριμένη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου ΕΠΑΛ…

Όπως ανέφερε, οι μόνιμες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για εξίμισι ώρες και οι συμβασιούχες για τρεισήμισι καλύπτοντας μόλις εννέα ώρες την εβδομάδα, στις οποίες είναι αδύνατον να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες…

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. αναφέρθηκε στα κτιριακά προβλήματα του 3ου Γυμνασίου, του 2ου ΓΕΛ που 25 χρόνια μετά είναι σε λυόμενες αίθουσες, προτείνοντας να εκδοθεί ψήφισμα που να ζητείται η κάλυψη της καθαριότητας βάσει του πρωτοκόλλου, η πλήρωση των θέσεων των εκπαιδευτικών, η ασφάλεια των σχολείων, η μείωση των μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να μην υπάρχει τμήμα άνω των 15 μαθητών, η τοποθέτηση πλέξι γκλας στα θρανία και η εξασφάλιση ιατρικών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού για τους μαθητές.

Για απαράδεκτες συνθήκες στα  σχολεία έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι  των εκπαιδευτικών

Την αναγκαιότητα της εξασφάλισης της ασφάλειας των παιδιών στα σχολεία, εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά Σκανδάμη ώστε όπως είπε, και να είναι υγιή και να είναι σίγουροι οι γονείς που τα εμπιστεύονται στο δημόσιο σχολείο. Μίλησε για λανθασμένη διαχείριση στο θέμα των καθαριστριών, μεταφέροντας το αίτημα του κλάδου της για μείωση των μαθητών στις αίθουσες και την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου της για επιστολή διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.
Με τα πλέον μελανά χρώματα παρουσίασε την εικόνα του σχολείου σήμερα εν μέσω πανδημίας, η πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, μιλώντας για απαράδεκτες συνθήκες.

Για μαθητές συρρικνωμένους σε αίθουσες, για έλλειψη επαρκούς καθαρισμού, για εκπαιδευτικούς που καθαρίζουν πόμολα και επιφάνειες, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα έδωσε στοιχεία για τα υπεράριθμα τμήματα. Μεταξύ αυτών, στο 2ο Γυμνάσιο το τμήμα των Γαλλικών μετρά 30 μαθητές! Α΄ και Β΄ στα Λύκεια με 27 παιδιά, στο 1ο Γυμνάσιο η ίδια κατάσταση, ενώ στην Α΄ τάξη στο Γυμνάσιο Αιγείρας οι μαθητές φτάνουν τους 28 σε ένα τμήμα… ΄΄Ζούμε σκηνές απείρου κάλλους. Τους εκπαιδευτικούς μας έστειλαν την 1η Σεπτεμβρίου σαν πρόβατα στη σφαγή, μέχρι που μας ζήτησαν να πάρουμε τα απουσιολόγια στα σπίτια μας να βάζουμε απουσίες στα παιδιά που διαμαρτυρήθηκαν μέσω της κατάληψης΄΄, είπε μεταξύ άλλων, καυτηριάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης που κόβει την μόνιμη εργασία και τα δικαιώματα που τη συνοδεύουν.

΄΄Ακόμη και η μόνιμη με εξίμισι ώρες δεν μπορεί να καλύψει ένα σχολείο 300 παιδιών΄΄, είπε η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Σταυρούλα Πιερράτου, τονίζοντας πως ακόμη κι αν οι συμβασιούχες θέλουν να μείνουν παραπάνω για να προσφέρουν, ό,τι και να τους συμβεί δεν καλύπτονται… Διαπίστωσε τέλος πως με τα σημερινά δεδομένα η καθαριότητα δεν γίνεται όπως πρέπει…

Δικαιολογημένη η αγωνία των γονιών

Το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες π.χ. για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα έπρεπε να υπάρχουν προ covid και προτού το επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας Μένιος Κουτρόπουλος. Μίλησε για τις υποδομές των σχολείων, τα προβλήματα με τον δρόμο του 1ου ΓΕΛ, το «καταδικασμένο» 2ο ΓΕΛ και την πληροφόρησή του από τον δήμαρχο ότι τελικά δεν θα αγοραστεί οικόπεδο ελλείψει φορολογικής ενημερότητας του ιδιοκτήτη του τονίζοντας πως η τήρηση αποστάσεων και καθαριότητας σε εποχή κορωνοϊού είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα παιδιά!

Β. Ψυχράμη: «Τα πάντα είναι ζήτημα ιεράρχησης των αναγκών και σωστής διαχείρισης κονδυλίων»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη και το μέλος της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος με τον τελευταίο να κατηγορεί την κυβέρνηση για ακαταλληλότητα και αδιαφορία αφού, όπως είπε, το μόνο που έκανε έξι μήνες τώρα είναι να στείλει μάσκες… γίγαντες, επιδιώκοντας τον διχασμό της κοινωνίας και τονίζοντας πως η παράταξή του θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια.

Η κ. Ψυχράμη εστίασε στο γεγονός ότι τα προβλήματα του τόπου δεν επιλύονται, εξαιτίας της νοοτροπίας του «να το κάνω εγώ και όχι ο άλλος», επισημαίνοντας πως μόνο με ενότητα μπορούν να ξεπεραστούν. Θεώρησε ανυπόστατη τη δικαιολογία από πλευράς δημάρχου, της αδυναμίας φορολογικής επάρκειας του ιδιοκτήτη του οικοπέδου για τη δρομολόγηση του νέου 2ου ΓΕΛ, τονίζοντας πως χρήματα μπορούν να εξευρεθούν π.χ. για την αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη, όμως είναι θέμα ιεράρχησης του δημάρχου και απόφασης για το πού θα τα διαθέσει.

΄΄Η Ε.Ε. διέθεσε χρήματα στις χώρες μέλη της και αυτές στους δήμους. Από εκεί και πέρα το θέμα ήταν πώς θα τα διαχειριστούμε. Ο δήμαρχος τα διέθεσε για την μεταφορά των απορριμμάτων και όχι για τις σχολικές καθαρίστριες κι ας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης΄΄, είπε μεταξύ άλλων η κ. Ψυχράμη τονίζοντας πως πρέπει να ενσκήψουν στο θέμα των καθαριστριών οι βουλευτές και βέβαια να πιέσει και η ΚΕΔΕ. ΄΄Με το πρόσχημα του covid εγκαινιάζονται πολλά προβλήματα, ήδη υπάρχει διγλωσσία΄΄, κατέληξε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κώστα Μεσάζου, οι παριστάμενοι επρόκειτο να καταλήξουν στο περιεχόμενο ψηφίσματος το οποίο θα προωθηθεί προς κάθε αρμόδιο, έχοντας ως κύριους πυλώνες την άμεση διευθέτηση του θέματος της καθαριότητας των σχολείων και της τήρησης των αποστάσεων.

Ο δήμαρχος βλέπει θετικά την αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών

Εν τω μεταξύ, το έντονο ενδιαφέρον του για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων της Αιγιάλειας, μοιράστηκε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγιαλείας Μένιο Κουτρόπουλο και την πρόεδρο των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη, όπως έγινε γνωστό χθες με δελτίο Τύπου του δήμου.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: ΄΄Στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος όλες οι παράμετροι και κυρίως η επιτακτική ανάγκη της διασφάλισης της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σημειώθηκε ιδιαίτερα το γεγονός πως η κεντρική εξουσία επιβάλει μεν τους κανόνες της λειτουργίας της καθαριότητας στα σχολεία, χωρίς όμως να διατίθενται και τα απαραίτητα κονδύλια.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε πως η δημοτική αρχή βλέπει θετικά την εκδοχή της αύξησης του ωραρίου του προσωπικού καθαριότητας, πάντοτε με στόχο την βέλτιστη προάσπιση της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό το λόγο και η επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς συνεχίζεται καθημερινά, με ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση των καλύτερων λύσεων΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr