background img
banner
banner

Πρώτο στην Ελλάδα αναδεικνύεται το τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ»

Σε πόλο έλξης δεκάδων προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών αναδεικνύεται το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου, καθώς έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ίσως το καλύτερο αντίστοιχο Τμήμα στην Ελλάδα. Αυτές τις ημέρες αναμένεται η εγγραφή 170 εισακτέων και 30 μεταπτυχιακών, οι οποίοι θα προσδώσουν ιδιαίτερη δυναμική στο Πανεπιστημιακό πλέον Τμήμα ενώ θα συμβάλουν σημαντικά και στην οικονομική ενίσχυση της πόλης.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον του Τμήματος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κώστας Φουσέκης ο οποίος εκλέχτηκε πρόσφατα νέος Πρόεδρος. Αιγιώτης στην καταγωγή ο κ. Φουσέκης ήταν και ο πρώτος καθηγητής που ξεκίνησε να διδάσκει στο νέο Τμήμα Φυσικοθεραπείας το 2003. Μιλώντας αποκλειστικά στο protionline.gr ο νέος Πρόεδρος δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετακίνησης του Τμήματος από το Αίγιο τονίζει ότι αυτό αφορά κεντρικά το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Υπουργείο Παιδείας αλλά ξεκαθαρίζει ότι το Τμήμα έχει στο Αίγιο ικανοποιητικές εγκαταστάσεις και υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκού προσωπικού. Και συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι αν φύγει και η Φυσικοθεραπεία από το Αίγιο, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τοπική κοινωνία.

– Τι σημαίνει για εσάς να είστε Πρόεδρος στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας;

Σημαίνει πολλά πράγματα και είναι μεγάλη η ευθύνη γιατί είμαι Αιγιώτης. Πρέπει από την πλευρά μου να συμβάλω κι εγώ στην εξέλιξη του Τμήματος όπως έκαναν οι προηγούμενοι Πρόεδροι, η κ. Ευδοκία Μπίλη και ο κ. Ηλίας Τσέπης αλλά και οι παλαιότεροι Πρόεδροι του Τμήματος (ο κύριος Αντωνόπουλος, η κυρία Μπατσολάκη και ο κ. Παναγόπουλος). Τον προηγούμενο χρόνο έγινε η μεγάλη αλλαγή και περάσαμε στο Πανεπιστήμιο. Επίσης τότε στήσαμε και το καινούριο μεταπτυχιακό που ονομάζεται «Θεραπευτική Άσκηση» και έκανε πάταγο στην Ελλάδα. Γι αυτό είχαμε 30 θέσεις και 103 αιτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, με τη μεταφορά μας στο Πανεπιστήμιο μπορούμε να έχουμε διδακτορικούς φοιτητές. Γεγονός πολύ σημαντικό αφού αυτοί θα βοηθάνε στα μαθήματα και θα βελτιώσουν την έρευνα. Οπότε τον προηγούμενο χρόνο έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Ένα ακόμη ήταν ότι αλλάξαμε και πρόγραμμα σπουδών. Ο στόχος ο δικός μου είναι να εξελιχθούν όλα αυτά, να ξεκινήσει καλά το μεταπτυχιακό, να ενσωματωθούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου και να πιστοποιήσουμε το πρόγραμμα σπουδών. Επίσης τρέχουμε πολλά προγράμματα, με παλιούς και νέους φοιτητές αλλά και το πρόγραμμα σπουδών της Οπτικής που με ΦΕΚ διοικείται πλέον από εμάς. Το Τμήμα καταργήθηκε αλλά υπάρχουν ακόμη 150 φοιτητές που πρέπει να ολοκληρώσουν ομαλά τις σπουδές τους. Έχουμε όμως την τύχη να είμαστε εννιά μέλη ΔΕΠ που λειτουργούμε σαν οικογένεια, όλοι αγαπημένοι δουλεύουμε για το κοινό καλό.

– Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια ανησυχία για το αν θα μείνει ή όχι το ΤΕΙ στο Αίγιο. Ποιο βλέπετε να είναι το παρόν και το μέλλον του από τη θέση του Προέδρου;

Το θέμα αυτό είναι πολύπλοκο. Η απόφαση για το αν θα μετακινηθεί ή όχι το Τμήμα είναι καθαρά πολιτική. Εμείς σαν Τμήμα Φυσικοθεραπείας είμαστε ικανοποιημένοι από το κτίριο και από τους χώρους που έχουμε και μπορούμε να λειτουργήσουμε τα προγράμματα σπουδών μας κατά τρόπο απόλυτα επιτυχημένο. Κάποια μικροθέματα ελπίζω ότι, με τη βοήθεια του Δήμου θα διευθετηθούν. Δεν έχουμε ορατό λόγο να ζητάμε να μεταφερθούμε στο Πανεπιστήμιο, στην Πάτρα, παρά μόνο τη διεπιστημονική συνεργασία με άλλα Τμήματα επιστημών υγείας. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα πολύ καλά και ότι έχουμε ένα τέτοιο κτίριο εδώ στο Αίγιο αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.

– Άρα υπάρχει προοπτική ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης;

Το Τμήμα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια εκπαιδευτικά και ερευνητικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Τμήμα του Αιγίου είναι το καλύτερο στην Ελλάδα, γι αυτό και λάβαμε τόσες αιτήσεις στο μεταπτυχιακό μας από απόφοιτους άλλων Τμημάτων Φυσικοθεραπείας όλης της χώρας. Θέλουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην οποία το Τμήμα έχει ανοιχτεί κατά καιρούς. Έχουμε κάνει προγράμματα αποκατάστασης οστεοαρθρίτιδας, ημερίδες και σχεδιάζουμε και άλλες εκδηλώσεις για το μέλλον. Παράλληλα τρέχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας τα οποία και θα αξιοποιήσουμε. Το συμφέρον του Τμήματος είναι να βρίσκεται κοντά σ’ έναν Πανεπιστημιακό κύκλο. Αν όμως στηριχθεί από την τοπική κοινωνία κι αν λυθούν τα ελάχιστα προβλήματά του, όπως το internet, δεν έχουμε λόγο να μην υποστηρίξουμε τη λειτουργία του στα κτίριά μας, όπως έχουμε μάθει.

– Τι προέκυψε από την πρόσφατη συνάντησή σας με το Δήμαρχο Αιγιαλείας;

Ανέλυσα στον κ. Δήμαρχο πώς μπορεί η τοπική κοινωνία και ο Δήμος να μας βοηθήσει και τα είδε με θετική ματιά. Συζητήσαμε και επιπλέον δραστηριότητες καθώς και σε κλινικές φοιτητών και σε εργαστηριακά τμήματα επιδιώκουμε συνεργασίες με τα ΚΑΠΗ, με Κέντρα Αποκατάστασης και με το Νοσοκομείο. Σε όλα αυτά ο Δήμος μπορεί να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο, γιατί όπως είπα αν δεν αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία το Τμήμα τότε αυτό δεν θα έχει κανένα λόγο να βρίσκεται στο Αίγιο.

– Ποιος είναι ο φετινός αριθμός των εισακτέων;

Με τις πανελλήνιες φέτος πέρασαν στο Αίγιο 170 φοιτητές. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων απ’ όλα τα τμήματα στην Ελλάδα. Οι εγγραφές έχουν καθυστερήσει αλλά τα μαθήματα άρχισαν διαδικτυακά. Οι θεωρίες γίνονται εξ’ αποστάσεως αλλά τα εργαστήρια αποφασίσαμε να γίνονται δια ζώσης. Άλλωστε το αντικείμενό μας είναι κυρίως εργαστηριακό. Το Πανεπιστήμιο έχει φροντίσει να μας στηρίξει ενισχύοντας την καθαριότητα του κτιρίου, με απολυμάνσεις των χώρων και με μάσκες ώστε σύντομα να ξεκινήσουμε. Τις επόμενες μέρες οι φοιτητές που θα πάνε για κλινική άσκηση θα περάσουν όλοι από τεστ COVID στο Ρίο κι έτσι ενισχύονται τα μέτρα ασφάλειας. Συνολικά πάντως στο Τμήμα μας υπάρχουν 1100 εγγεγραμμένοι από τους οποίους είναι ενεργοί 700 με 800.

– Γιατί όμως δεν τους βλέπουμε όλους αυτούς τους φοιτητές στο Αίγιο;

Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών μένει στο Αίγιο. Από τις περσινές δηλώσεις για τα επιδόματα ξέρουμε ότι τουλάχιστον 90 μένουν εδώ, από το σύνολο των 150. Έτσι υπολογίζω ότι γύρω στα 300- 400 άτομα μένουν στην πόλη μας. Βλέποντας όμως νέα παιδιά μπερδεύεσαι και νομίζεις ότι είναι Αιγιώτες. Εγώ όμως που τους ξέρω ξεχωρίζω τους φοιτητές. Το Αίγιο σ’ έναν φοιτητή προσφέρει ασφάλεια, μια ήρεμη ζωή και καλή ποιότητα σπουδών. Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών μας που διαμένει στην Πάτρα λόγω των μεγαλύτερων ευκαιριών που προσφέρει σε επίπεδο κοινωνικών εκδηλώσεων, διασκέδασης και διαμονής γενικότερα.

– Άρα αν μεταφερθεί το Τμήμα αυτό θα αποτελέσει μεγάλη πληγή για το Αίγιο.

Ασφαλώς το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Γιατί ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών μένει στο Αίγιο οπότε κι ένα μεγάλο ποσοστό χρημάτων διακινείται εδώ. Για ρουχισμό, για φαγητό και για διαμονή γενικότερα.

– Οι απόφοιτοι της Σχολής σας βρίσκουν εύκολα δουλειά;

Είναι πάνω από 80% το ποσοστό αποκατάστασης, μπορεί και παραπάνω. Η ειδικότητα αυτή έχει ζήτηση καθώς τα μυοσκελετικά προβλήματα έχουν κυριαρχήσει τη σημερινή εποχή. Ο τρόπος ζωής και εργασίας καταπονούν το σώμα και πάντα κάποιος θα έχει ανάγκη φυσικοθεραπείας. Αυτό θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας είναι δημοφιλή και στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Έτσι και το Τμήμα μας θα έχει πάντα μεγάλη ζήτηση.

– Πώς είναι οι σχέσεις με τους φοιτητές σας;

Είναι πολύ καλές γιατί είμαστε νέοι οι πιο πολλοί καθηγητές. Ένα άλλωστε πλεονέκτημα του Τμήματος από την αρχή είναι ότι έχει νέους καθηγητές ορεξάτους. Σε αντίθεση με τα παλιά Τμήματα. Εμείς αισθανόμαστε πιο κοντά στα παιδιά και ηλικιακά. Ξέρουμε τις ανάγκες τους ενώ πολλούς τους έχουμε βοηθούς στα εργαστήρια. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Με το Σύλλογο φοιτητών συνεργαζόμαστε άψογα και πορευόμαστε μαζί.

– Σε προσωπικό επίπεδο, τι σημαίνει για εσάς η Φυσικοθεραπεία;

Για μένα είναι τα πάντα. Όσον αφορά την επαγγελματική μου αποκατάσταση στάθηκα τυχερός.
Γιατί κάνω αυτό που μου αρέσει και το κάνω στον τόπο μου. Δηλαδή, τελείωσα πρώτα τη Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα, μετά έκανα Φυσικοθεραπεία στην Πράγα, master στη Γλασκώβη μη έχοντας στόχο την ακαδημαϊκή καριέρα. Ήμουν τυχερός που άνοιξε Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο κι έτσι έβγαλα το πτυχίο απ’ το κάδρο.

Ήμουν ο πρώτος που δίδαξε στο νέο Τμήμα, σε αίθουσες που υπήρχαν μόνο έδρανα ούτε καν πίνακες. Έτσι μπόρεσα κι έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα στην πόλη μου. Μετά έκανα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εδώ στο Αίγιο δραστηριοποιούμαι και επαγγελματικά γιατί πριν μπω ως καθηγητής είχα ανοίξει το δικό μου εργαστήριο φυσικοθεραπείας και είμαι χαρούμενος αφού έχω συνδυάσει τόσο την ακαδημαϊκή καριέρα όσο και τη δουλειά μου ως κλινικός θεραπευτής. Αυτά τα δυο είναι πολύ σημαντικά.
Να έχεις τροφοδότηση από την πραγματική ζωή αλλά και να βλέπεις την εξέλιξη των ερευνών και να τα εφαρμόζεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr