background img
banner
banner

Courier και delivery στην πρώτη γραμμή

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ LOCK DOWN ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Την ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Αιγιάλεια είναι κλειστές λόγω των γενικών μέτρων της κυβέρνησης προς αποφυγή και διάδοση της επιδημίας του covid-19, πολύς κόσμος… πλήττεται περισσότερο από τον ¨οικονομικό προϋπολογισμό¨ του κάθε νοικοκυριού που είχε προβλεφθεί για τον φετινό χειμώνα αλλά και την ατομική, ψυχολογική του ισορροπία – η οποία δείχνει να κλονίζεται και να μην έχει πολλές αντοχές ακόμα… – παρά από τον ίδιον τον ιό και τις συνέπειές του.

Λιγότερο ¨σχολαστικός¨ και φοβισμένος ο κόσμος, στο ισχύον lock down

Οι υπηρεσίες take-away καθώς και η παράδοση πάσης φύσεως αγαθών μέσω κούριερ καλά κρατούν… αυτές τις πρώτες ημέρες των κυβερνητικών επιβεβλημένων απαγορεύσεων. Οι ¨άνθρωποι με τα μηχανάκια¨ αναφέρουν ότι οι δρόμοι είναι πιο βατοί και με μικρότερη σαφώς κίνηση σε όλη την περιοχή και ότι ο κόσμος με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είναι και τόσο… σχολαστικός ή φοβισμένος όπως ήταν την εποχή του περασμένου Μαρτίου. Από την άλλη, πολλοί επαγγελματίες Αιγιαλείς που έχουν κατεβάσει… υποχρεωτικά τα ρολά των καταστημάτων τους, ανησυχούν πιο πολύ για το πώς θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά, παρά για τον κορωνοϊό. Ίσως όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων τελικά… να αποδειχτεί ο ψυχολογικός παράγοντας. Δεν είναι καθόλου ψέμα πως ο μέσος Έλληνας, έχει τα… ¨ρούχα¨ του με αυτήν την κατάσταση που βιώνει και θα συνεχίζει μέχρι… ένας Θεός ξέρει πότε.

Το protionline.gr συνομίλησε με δύο επιχειρηματίες της Αιγιάλειας, που αυτό το διάστημα διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά, καθώς έχουν το ¨προνόμιο¨ της διανομής κατ’ οίκον, καταγράφοντας αντιδράσεις… φοβίες, ανησυχίες, αλλά και την συμπεριφορά του κόσμου κατά την διάρκεια των ¨ημερών του κορωνοϊού¨.

Αγγελόπουλος Θανάσης – Πανίτσα Ρούλα

ACS: 20% η αύξηση της κίνησης μετά το lock down

Ο εκπρόσωπος της γνωστής εταιρίας ¨ACS courier¨ Θανάσης Αγγελόπουλος, ερωτώμενος από τo protionline.gr για το πώς θα χαρακτήριζε την κίνηση της αγοράς κατά τις πρώτες ημέρες του lock down που διανύει ο τόπος, αναφέρει: «Στην δική μας εταιρεία καταγράφεται περισσότερη κίνηση τώρα, από ό,τι είχαμε πριν το lock down. Αν μεταφραστεί με ποσοστό αυτό… θα ανέφερα ότι υπάρχει 20% αύξηση. Λόγω της κατάστασης και των υγειονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν, η εργασία μας ανέβηκε και αυξήθηκε. Στην δική μας μεταφορική εταιρεία απασχολούνται συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων οι 7 είναι έξω στον δρόμο ως διανομείς, κατά τις παραδόσεις των πακέτων καθημερινά” λέει ο γνωστός επιχειρηματίας.

Αγγελόπουλος: «Οι άνθρωποι μεταξύ τους έχουν γίνει πιο ¨επιθετικοί¨ λόγω του covid-19»

Ερωτώμενος ο κ. Αγγελόπουλος για το αν οι Αιγιαλείς φοβούνται κατά την διαδικασία της παράδοσης των πακέτων λόγω της επιδημίας, τονίζει: «Όχι… τέτοια προβλήματα, το να φοβάται ο κόσμος κατά την όποια παράδοση, δεν αντιμετωπίζουμε. Μόνο πολύ λίγα τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί, κυρίως από κόσμο που είναι μιας κάποιας… μεγαλύτερης ηλικίας.
Στο σύνολο, δεν θα έλεγα ότι ¨τρομάζει¨ η επιδημία του κορωνοϊού. Εξάλλου, είτε κατά την παράδοση στα σπίτια είτε στις παραλαβές στο κατάστημα, τηρούνται απόλυτα όλα τα μέτρα ασφαλείας, αποστάσεις ή μάσκες προστασίας. Αυτό που θέλω να αναφέρω και συμβαίνει, είναι πως ο κόσμος… δεν είναι καλά. Προφανώς, η επιδημία και όλο αυτό, έχει κάνει τους ανθρώπους πιο νευρικούς και περισσότερο ευερέθιστους. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που έχουν συμβεί τέτοια… Είναι σχεδόν όλοι, ψυχολογικά φορτισμένοι και κάποιοι μάλιστα “βγάζουν” εκνευρισμό ή και αρνητική διάθεση. Βεβαίως και είναι κατανοητό όλο αυτό.

Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος και το θεωρώ λογικό να συμβαίνει. Νομίζω ότι οι άνθρωποι μεταξύ τους έχουν γίνει γενικά πιο “επιθετικοί” υπό την απειλή της επιδημίας και από τους περιορισμούς που βιώνουμε όλοι. Όλος αυτός ο “πόλεμος” δεν είναι απέναντι στον… όποιο ιό. Είναι κυρίως οικονομικός και ψυχολογικός πόλεμος”.

Έχουν περιοριστεί οι παραγγελίες delivery

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σωτηρόπουλος, ιδιοκτήτης της ψησταριάς ¨Τα παλιά Χαυτεία¨ που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Λαύρας, σε ερώτηση τoυ protionline.gr  για το τι ισχύει στο κατάστημά του και πώς καταγράφεται η κίνηση, επισημαίνει: «Η κίνηση είναι μειωμένη κατά 60% κατά τις πρώτες ημέρες του δεύτερου lock down που διανύουμε. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους, δυστυχώς. Τα καταστήματα που έχουν την δυνατότητα του ντιλίβερι όπως εμείς, είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Για τους επιχειρηματίες που αναγκάζονται όμως να κλείσουν τα μαγαζιά τους, όλα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Η δική μας επιχείρηση δουλεύει από τις 12 το μεσημέρι και απασχολεί 6 υπαλλήλους στις έξω παραγγελίες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αντέξει με αυτές τις συνθήκες η Αιγιάλεια. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και ο κορωνοϊός έχει κάνει μια φοβερή ζημιά στις επιχειρήσεις, που δεν γνωρίζω κατά πόσο ή πότε μπορεί να επανέλθει η κατάσταση στις παλαιότερες συνθήκες».

Σωτηρόπουλος:«Το πρόβλημα της επιδημίας είναι οικονομικό και όχι… υγειονομικό»

Ο κ. Σωτηρόπουλος, αναφέρει σχετικά με το οικονομικό ¨αντίκτυπο¨ που έχει φέρει ο κορωνοϊός στην αγορά: «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, αυτό είναι το πρόβλημα. Οι συνθήκες για όλα τα νοικοκυριά είναι δύσκολες και η επιδημία τα “ισοπέδωσε” όλα. Με ένα επίδομα που θα δοθεί αρκεί να καλυφθεί αυτή η χασούρα; Δεν νομίζω… Στην εστίαση και για όσους δουλεύουν με take-away ή delivery η κατάσταση μπαίνει στο “απλά επιβιώνουμε”. Τα χειρότερα προβλήματα θα τα έχουν οι επιχειρηματίες που αναγκάζονται να έχουν τα μαγαζιά τους κλειστά. Η συσσώρευση των εξόδων που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση του lock down, προβλέπω ότι θα είναι δυσβάσταχτη».

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι Αιγιαλείς φοβούνται κατά την παράδοση των πακέτων ο καταστηματάρχης, λέει:  «Στην επιχείρησή μας τηρούνται ρητά και με σχολαστικότητα όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Ο κόσμος όμως δεν φοβάται πολύ, αυτό βλέπουμε από την συμπεριφορά του στην παράδοση της κάθε παραγγελίας.

Το θέμα δεν εστιάζεται εκεί… το ζήτημα είναι ότι υπάρχει κόσμος που μας καλούσε για κάποια παραγγελία και δύο… και τρεις φορές την εβδομάδα. Τώρα έχει περιοριστεί στη μία φορά. Άρα, το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό και όχι υγειονομικό. Ναι, είναι επιφυλακτικός και προσεκτικός, βεβαίως. Αλλά τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα και στα νοικοκυριά και κυρίως στις επιχειρήσεις. Και αυτό, ίσως… είναι και θα είναι ο μεγαλύτερος γόρδιος δεσμός που πρέπει να λύσει το κράτος και η κυβέρνηση».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr