background img
banner
banner

Ηλεκτροκίνηση και ενεργειακή αναβάθμιση ΕΠΑΛ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ Α.Π.Ε.

Ενδεικτική των προθέσεων του δήμου προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των Α.Π.Ε., ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Αιγιαλείας και προέδρου της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καλογερόπουλου στην ημερίδα της «Γνώμης» ο οποίος είπε πως ΄΄ηλεκτροκίνηση και Τ.Α. εισέρχονται σε νέα εποχή να αξιοποιήσουν όλα τα μέγιστα και δυνατά οφέλη για πόλεις πιο φιλικές και ανθρώπινες΄΄.

Μίλησε για το πολύ σημαντικό αυτό έργο που αναμένει όλη η Αιγιάλεια, αναφερόμενος σε δύο πυλώνες: ΄΄Ο ένας΄΄ – όπως είπε ΄΄αφορά την ηλεκτροκίνηση και ο δεύτερος την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ως δήμαρχος Αιγιαλείας έχω πολύ θετική στάση, δηλώνω μάλιστα ενθουσιώδης της αξιοποίησης των Α.Π.Ε. και μαζί με την Περιφέρεια έχουμε ήδη προτείνει πρόγραμμα για αυτονομία σε Λύκειο στο Αίγιο (ΕΠΑΛ), έργο κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ηλεκτροκίνητο πλοίο δεν είναι μόνο ο στόχος αλλά ένα εμβληματικό έργο που δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα σε εφαρμογή, παρά μόνο στη Βόρεια Ευρώπη. Άρα είναι πρωτοποριακό και καθοριστικό για το μέλλον της χώρας μας.

Επίσης, οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, πιστεύω πως είναι το μέλλον και κυρίως για τη χώρα μας, δεδομένου ότι είναι προικισμένη από τη φύση με θάλασσα, ήλιο, τον αέρα, ποταμούς κ.ο.κ. Και βέβαια, κάνοντας την αυτοκριτική μας πρέπει να πούμε ότι έχουμε μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα μη εκμεταλλευόμενοι όσο θα έπρεπε χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. γι’ αυτούς τους σκοπούς΄΄.

Καλογερόπουλος: «Να σπεύσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το πεδίο»

Ο δήμαρχος τόνισε ακόμη πως ΄΄πρέπει να σπεύσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το πεδίο γιατί μέχρι σήμερα στο εν εξελίξει ΕΣΠΑ δεν υπάρχει κινητικότητα σε αυτό. Επομένως, πρέπει και μέσω της ΚΕΔΕ να είμαστε έτοιμοι και για τις Α.Π.Ε.

Αυτό που πρέπει να συντονίσουμε, είναι οι βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρώτος, ο δεύτερος, η πολιτεία αλλά και οι φορείς οι οποίοι είναι στυλοβάτες να υπάρχει συνεργασία ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Διότι οι Α.Π.Ε. δεν παρέχουν μόνο οικονομική ωφελιμότητα αλλά και περιβαλλοντική.

Ακόμη και αυτά τα πρώτα βήματα στα ελαφρά οχήματα, είναι σημαντικά. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι έχουν υποβληθεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα σε προγράμματα για την ηλεκτροκίνηση 127 προτάσεις. Ελπίζω ότι και οι 330 δήμοι της χώρας μας σύντομα θα είναι έτοιμοι να υποβάλουν αίτημα΄΄.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, του οποίου ο δήμαρχος είναι πρόεδρος, πήρε απόφαση για αγορά 10 ηλεκτρικών οχημάτων μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Επίσης η ΔΕΥΑ κινείται προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον Βιολογικό, μέσω του ίδιου προγράμματος, ενώ στα σχέδια είναι η αξιοποίηση έκτασης του δήμου στα ορεινά της Ανατολικής Αιγιάλειας, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr