background img
banner
banner

«Φρένο» από τον νομικό σύμβουλο του δήμου

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ

Σε αγώνα για γερά νεύρα, εξελίσσεται η αναμέτρηση αντιπολίτευσης – δημοτικής αρχής, με φόντο τις προσκλήσεις για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, ύστερα από τα αιτήματα των δημοτικών παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο», «Ποιοτική Αιγιάλεια» και «ΜΠΡΟΣΤΑ».

Με γνωμοδότησή του χθες, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Αιγιαλείας, Γιώργος Μπέσκος, βάζει «φρένο» στη σύγκληση Δ.Σ. μέσω τηλεδιάσκεψης των 20 συμβούλων της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό ότι τα αιτήματα για την επιστροφή της άρδευσης από τη ΔΕΥΑ στο δήμο και την ακύρωση του διαγωνισμού της μεταφοράς απορριμμάτων, στερούνται νομικού υπόβαθρου.
Για το πρώτο, επειδή το Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει και είναι στην αρμοδιότητα του προέδρου Γιώργου Ντίνου και μόνο, εάν του προσκομιστούν νεότερα στοιχεία να το επαναφέρει και για το δεύτερο, επειδή αποτελεί αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής.

Με αυτά τα δεδομένα από τον δήμο δεν παραχωρείται στους αιτούντες συμβούλους γραμματειακή υποστήριξη, ούτε οι κωδικοί της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex, για να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο της Παρασκευής, όπως το έχει προγραμματίσει η αντιπολίτευση, για να λάβει νέες αποφάσεις, επειδή διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Μάλιστα, με απόφαση του δημάρχου, με βάση τη σχετική γνωμοδότηση, η προϊσταμένη του τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του δήμου, κ. Κωνσταντίνα Μουγκάση, κοινοποίησε χθες στους αιτούντες της σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, τα εξής:

«Κύριοι Δημ. Σύμβουλοι

Σχετικά με τις προσκλήσεις των δημοτικών παρατάξεων “ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ”,” ΠΟΙΟΤΙΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ” και ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια” σας στέλνουμε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου Αιγιαλείας κ. Γ. Μπέσκου, καθώς και έγγραφη εντολή του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δ. Καλογερόπουλου προς το γραφείο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων, σύμφωνα με το οποίο δεν δύναται να υποστηριχθεί η σύγκληση Δ.Σ. από το εν λόγω γραφείο του τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου, για ενημέρωσή σας».

Ντίνος: Σας καλώ να απέχετε

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ξεκαθαρίζει τη στάση του χαρακτηρίζοντας μη νόμιμες τις προσκλήσεις για συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου που αιτήθηκε η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα: “Σε συνέχεια των: ΥΠ ΑΡ ΠΡΩΤ. 30762/24.11.2020 ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΥΠ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 30883/25.11.2020 ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, αιτήσεών σας, σας απάντησα εμπεριστατωμένα, για τους λόγους που τα εν λόγω θέματα δεν μπορούν να εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα ίδια επανέλαβα αναλυτικά κατά την Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου 2020, απαντώντας για την εισαγωγή των ιδίων θεμάτων και καθ΄ ομολογία σας, όπως προκύπτει και από την αίτησή σας, έγινε συζήτηση για το εάν μπορούν να ενταχθούν και απαντήθηκε επαρκώς από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο (Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου), ότι δεν είναι δυνατή η ένταξή τους και κατά συνέπεια η συζήτησή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση δεν αγνοήθηκε η αίτησή σας και σας γνωστοποιήθηκε τόσο έγγραφη απάντηση, όσο και από την διαλογική συζήτηση κατά την οποία αναπτύχθηκαν οι λόγοι, για τους οποίους δεν δύναται να ενταχθούν προς συζήτηση. Επανήλθατε σήμερα καλώντας εσείς το Δημοτικό Συμβούλιο, την Παρασκευή 11/12/2020 και ώρα 20:00, σε συνεδρίαση για τα ανωτέρω θέματα.
Η ενέργειά σας αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα θέματα συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων, είναι παράνομη και παρελκυστική και εκφεύγει του νομικού πλαισίου.
Πέραν των λόγων που σας έχω γνωστοποιήσει ήδη, δεν ευσταθεί σε σε καμία περίπτωση νομικά, η πρόσκληση σας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και για τον ανωτέρω επιπρόσθετο λόγο, ήτοι, συζήτηση περί ένταξης αυτών των θεμάτων στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου 2020 και απόρριψης ένταξής τους.

Σας καλώ να απέχετε από την ανωτέρω ενέργεια, η οποία είναι εκτός κάθε νομοθετικής πρόβλεψης, πλήττει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι πρωτοφανής στα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε απόφαση, κάτω από αυτές τις διαδικασίες, είναι μη νόμιμη, δεν έχει καμία ισχύ, αφού εξακολουθούν και ισχύουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν νόμιμα, από τα καθ’ ύλην αρμόδια συλλογικά όργανα.”

Δεν κάνουν πίσω στην αντιπολίτευση και θα κάνουν το Συμβούλιο

Η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη 9/12 στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έφερε αντιδράσεις με τους επικεφαλής Χρήστο Γούτο, Βάσω Ψυχράμη και Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο, να αποφασίζουν για περαιτέρω ενέργειες.

Έτσι μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι 19 σύμβουλοι των τριών παρατάξεων, και ο ανεξάρτητος Γιώργος Γκίκας, προσανατολίζονται να αποστείλουν σήμερα, οι ίδιοι τις προσκλήσεις στους υπόλοιπους 13 συμβούλους και στον δήμαρχο, αφού το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του δήμου κωλύεται και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από Παρασκευή πάει για Δευτέρα βράδυ.

Ωστόσο χθες το βράδυ, συζητήθηκε και πρόταση για προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κατά της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του δήμου, Γιώργου Μπέσκου.

Είναι φανερό ότι στην αντιπολίτευση δεν πρόκειται να παραιτηθούν εύκολα από τις διεκδικήσεις, γιατί αυτές εκφράζονται από το 70% των δημοτικών συμβούλων όπως λένε, ενώ πλέον εκφράζονται απόψεις ακόμα και για αλλαγή του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, αν βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Όσο για την πρακτικογράφο της συνεδρίασης, χρέη αναμένεται να εκτελέσει κάποιος δημοτικός σύμβουλος, ενώ εμπόδιο παραμένει ακόμα η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι που θα ξεκαθαρίσει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αντιπολίτευση έχουν πάρει «πράσινο φως» για τη νομιμότητα των ενεργειών τους από υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, έτσι είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τη συνεδρίαση, να στείλουν τις αποφάσεις τους για άρδευση και σκουπίδια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση.
Οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης δεν έπρεπε να φοβίζουν τη δημοτική αρχή, λένε στην αντιπολίτευση, αντιθέτως έπρεπε να διευκολύνει τη σύγκληση Συμβουλίου και όχι να ψάχνει για νομικά κωλύματα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr