background img
banner
banner

Πολίτες ζητούν πιο… στενή παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ

ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Διψήφιο παραμένει το νούμερο των νέων κρουσμάτων covid στην Αχαΐα με τον αριθμό των νοσηλευόμενων ωστόσο στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας να παρουσιάζεται σταθερός. Την ίδια στιγμή κι ενώ η διαδικασία εμβολιασμού καθυστερεί ανησυχητικά λόγω του περιορισμένου αριθμού εμβολίων, πολίτες ζητούν ακόμη πιο… στενή παρακολούθηση από ΕΟΔΥ και ελεγκτικούς μηχανισμούς, ανησυχώντας και μόνο στην… υποψία ότι επιχειρήσεις με κρούσμα covid δεν κλείνουν για το χρονικό διάστημα που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Χθες στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν 29 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 17 στην Αχαΐα. Μάλιστα, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων ημερών για την Αχαΐα είναι στα 13,86 κρούσματα ενώ αναλογικά ανά 100.000 πληθυσμού τα κρούσματα στην Αχαΐα είναι 5,48, αποδεικνύοντας όχι μεγάλη έξαρση, εν συγκρίσει τουλάχιστον με άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, η Εύβοια έχει 25,61 κρούσματα ανά πληθυσμό 100.000. Χθες οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα δύο νοσοκομεία αναφοράς ξεπερνούσαν τους είκοσι ενώ δύο ήταν οι διασωληνωμένοι.

Δεν ενημερώνεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος για το εάν υπάρχει κρούσμα- μέλος του

Εν τω μεταξύ, καταγγελίες για τη λειτουργία φαρμακείου με κρούσμα covid χωρίς να γίνουν τα προβλεπόμενα με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού, έφτασαν στο τηλεφωνικό κέντρο της «Π». Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, επισήμανε: ΄΄Επίσημη ανακοίνωση για κάτι τέτοιο δεν έχουμε σαν Σύλλογος και δεν θα ήθελα να σχολιάσω τι ακούγεται, μιλώ πάντα με δεδομένα. Το θέμα αν κάποιος έχει covid ή όχι ανήκει σε προσωπικό δεδομένο, και είναι υπεύθυνος ο κρατικός μηχανισμός, το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ. Σαν Σύλλογος έχουμε κάνει ό,τι ακριβώς πρέπει και έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας για όλα όσα μας έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Εμείς, επίσημα δεν έχουμε ενημερωθεί από κανέναν για το αν υπάρχει κάποιο κρούσμα σε συνάδελφό φαρμακοποιό στην Αιγιάλεια. Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο θέμα κρούσματος, δεν έχουμε απολύτως καμία αρμοδιότητα να ελέγξουμε ή να κλείσουμε φαρμακείο. Αυτό, το κάνει μόνο η Υγειονομική Περιφέρεια και σε αυτήν υπάγεται μια τέτοια απόφαση, αν προκύψει. Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ δεν αναφέρει πως σε περίπτωση κάποιου κρούσματος κορωνοϊού, θα ενημερωθεί αυτόματα ο Σύλλογός μας. Πράγμα που… μου κάνει εντύπωση, γιατί θεωρώ ότι θα έπρεπε. Όπως έχουν τα πράγματα, νομίζω ότι είναι η ύψιστη υποχρέωση κάθε φαρμακοποιού να τηρήσει την καραντίνα των 14ρων ημερών αν βρεθεί θετικός, έχει προσωπική ευθύνη να το κάνει. Θεωρώ ανεπίτρεπτο και εγκληματικό κάποιος να κολλήσει τον ιό και να γνωρίζει πως έχει cobid, να το αποκρύψει ή να κυκλοφορεί έξω… δίχως να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικά στην περίπτωση των φαρμακοποιών και των υγειονομικών, που είναι και πολύ “ευαίσθητα” κομμάτια. Η αποκλειστική ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι του ΕΟΔΥ και του κρατικού μηχανισμού΄΄.

Ή δεν υπάρχουν εμβόλια, ή δεν υπάρχουν ημερομηνίες…

Το μείζον ερώτημα είναι ωστόσο πότε θα προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ροή των εμβολιασμών. Ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρει: ΄΄Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο ρυθμός με τον οποίο η χώρα μας λαμβάνει τα εμβόλια του κορωνοϊού, όμως η διαδικασία έχει αργοπορία. Τα ραντεβού μέσω της επίσημης ιστοσελίδας έχουν κλειστεί και αυτή την στιγμή δεν δίδεται το “δικαίωμα” ραντεβού δεύτερης δόσης σε ασθενείς. Προφανώς, το σύστημα το ίδιο σταματάει αυτόματα την διαδικασία και μάλλον ή δεν υπάρχουν εμβόλια ή δεν υπάρχουν ημερομηνίες για τα υπόλοιπα ραντεβού. Μέχρι τις 26 Μαρτίου “δείχνει” το σύστημα για συγκεκριμένες ημερομηνίες και ραντεβού, από εκεί και μετά δεν γνωρίζει κανείς τίποτα και ούτε υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ή ενημέρωση΄΄.

Rapid tests σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την οργάνωση δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αχαΐα και στην Ηλεία. Αφορμή για αυτή την πρωτοβουλία στέκεται η ανακοίνωση της έναρξης των μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν σε συνεργασία με το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, με rapid tests.

Στην Αιγιάλεια οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στο 1ο Λύκειο Αιγίου κατά τις ώρες 9:00-15:00.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr