background img
banner
banner

Η αντιπολίτευση χτυπά το… κουδούνι της Αποκεντρωμένης

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΛΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Τις διατάξεις του νόμου «χτενίζουν» οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που λειτουργούν από κοινού για συγκεκριμένα θέματα και οι οποίες βρίσκονται εν αναμονή των εγκρίσεων της αρμόδιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, πάνω στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλεσαν για ματαίωση της ανάθεσης μεταφοράς των 50.000 τόνων που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αλλά και για επιστροφή της άρδευσης αγροτικών κτημάτων από την ΔΕΥΑΑ στον δήμο.

Συγκεκριμένα σε μία εβδομάδα συμπληρώνονται δύο μήνες από τη διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλεσαν οι παρατάξεις των κ. Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου εκεί όπου, χωρίς τη συμμετοχή των συμβούλων της δημοτικής αρχής, ελήφθησαν αποφάσεις για ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης του έργου «Μεταφορά 50.000 τόνων απορριμμάτων Δήμου Αιγιαλείας με Ανοικτή Διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ για τα έτη 2020 – 2023» και μεταφορά της άρδευσης αγροτικών κτημάτων από το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας (Δ.Ε.Υ.Α.Α) στον ΟΤΑ με την επωνυμία «Δήμος Αιγιαλείας».

Είχε προηγηθεί αίτηση των τριών για συζήτηση των θεμάτων σε τακτική συνεδρίαση, η οποία είχε απορριφθεί από τον πρόεδρο. Συγκεκριμένα, με αίτησή τους στις 23 Νοεμβρίου, 16 συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» (Χρ. Γούτος), «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α» (Παν. Παπακωνσταντινόπουλος), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Αγγελική Κουρή) και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ. Γκίκας ζητούσαν τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για το θέμα της άρδευσης λόγω των αυξήσεων στα τέλη. Με δεύτερη αίτησή τους, στις 25 Νοεμβρίου, είκοσι συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου αλλά και ο κ. Γκίκας ζητούσαν την έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ για το μείζον θέμα των απορριμμάτων, τονίζοντας πως ΄΄ο δήμαρχος αναθέτει την μεταφορά τους με την ασήμαντη και ασύμφορη έκπτωση του 1% σε ποσό 4.770.000 € για τρία χρόνια΄΄.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Όταν μία απόφαση δεν απαντηθεί σημαίνει πως έχει εγκριθεί»

Μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στις 22 Δεκεμβρίου, οι αποφάσεις δεν εστάλησαν για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από το αρμόδιο Τμήμα του δήμου, αλλά από τις ίδιες τις παρατάξεις. Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ΄΄το συμβούλιο που είχαμε πραγματοποιήσει ήταν καθ’ όλα νόμιμο. Είχε ζητήσει τη συζήτηση των εν λόγω θεμάτων το 1/3 του συμβουλίου, ο πρόεδρος δεν το έβαλε ποτέ παρότι όφειλε και συγκαλέσαμε μόνοι μας συμβούλιο αφού ο νόμος μας έδωσε το δικαίωμα. Όμως το αρμόδιο Τμήμα του δήμου δεν προώθησε τις αποφάσεις στην Αποκεντρωμένη και παρανομώντας δεν έδωσε αριθμό απόφασης. Εμείς που συγκαλέσαμε το συμβούλιο στείλαμε μόνοι μας τις αποφάσεις στην υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ωστόσο η έγκριση ή μη, δεν έχει έρθει ακόμη. Αντιθέτως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και έχει εκπνεύσει ο μήνας. Σήμερα κιόλας, εξουσιοδοτημένος από τις άλλες παρατάξεις, θα ζητήσω διευκρινίσεις γι’ αυτή την καθυστέρηση΄΄.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η αποστολή των αποφάσεων στη Διεύθυνση Διοίκησης της Απόκεντρωμένης για έλεγχο της νομιμότητας, η υπογραφή της διευθύντριας, η προώθηση στον συντονιστή για έγκριση και η επιστροφή στον δήμο για υλοποίηση, πλην όμως στην παρούσα φάση υπάρχει κωλυσιεργία γιατί οι υπάλληλοι δουλεύουν εκ περιτροπής λόγω των μέτρων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος θα διερευνήσει εάν η καθυστέρηση που σημειώνεται οφείλεται σε αμέλεια διότι, όπως επισημαίνει, ΄΄ο νόμος ορίζει πως όταν μία απόφαση δεν απαντηθεί σημαίνει πως έχει εγκριθεί΄΄!

Γ. Ντίνος: «Ούτως ή άλλως, το συμβούλιο αυτό δεν ήταν νόμιμο»

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, επισημαίνοντας πως δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί με τις εν λόγω αποφάσεις του συμβουλίου που είχε συγκαλέσει η αντιπολίτευση.

Όπως τόνισε, ΄΄δεν έχω εικόνα σχετικά με το τι συνέβη με αυτές τις αποφάσεις διότι, όπως έχω ξαναπεί, το συμβούλιο αυτό ούτως ή άλλως, δεν ήταν νόμιμο, το έχω χαρακτηρίσει ήδη και έχω εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αυτά τα δύο θέματα δεν μπορούσαν να εισαχθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επρόκειτο για ένα συμβούλιο – παρωδία και είναι να απορεί κανείς γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να επιμένουν σε αυτό τη στιγμή που κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη του΄΄.

Σε εκκρεμότητα και η προσφυγή για την πλατεία

Την ίδια στιγμή, η Αποκεντρωμένη έχει κι άλλους… ανοιχτούς λογαριασμούς με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου, οι οποίες είχαν καταθέσει προσφυγή για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούσε τις τροποποιήσεις στο έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγ. Λαύρας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη προσφυγή είχε κατατεθεί πριν από περίπου σαράντα ημέρες ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν έχει εξεταστεί. Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει στην εξέταση του εν λόγω θέματος από την Οικονομική Επιτροπή. Οι τροποποιήσεις αφορούσαν αφενός την εναρμόνιση με υπόγεια διέλευση ηλεκτρικών αγωγών και αφετέρου τη δημιουργία πιάτσας ταξί στο πάνω μέρος της πλατείας.
Σε ό,τι αφορά τέλος τις προσφυγές του δημάρχου για τα θέματα της χρήσης βυτιοφόρων και τραπεζοκαθισμάτων που δικαίωναν την αντιπολίτευση θα υλοποιηθούν κανονικά καθώς δεν χρειάζεται νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr