background img
banner
banner

Κριτική της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή για το θέμα της παύσης του Οδοντωτού

΄΄ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ΄΄ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ –ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Σε σύσκεψη για το μείζον θέμα της μη λειτουργίας του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από πλευράς δήμου ώστε να ασκηθούν πιέσεις για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου των κατολισθήσεων που πλήττουν τη γραμμή, έχει καλέσει ο δήμαρχος τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης ζητήθηκαν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν ενδιαφέρεται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, με υπαινιγμούς για τους αντιδημάρχους ότι φωτογραφίζονται στο επίμαχο σημείο χωρίς να δίνουν λύσεις.

΄΄Άκουσα τον κ. Φιλιππάτο να λέει πως αν δεν ήταν ο ίδιος, θα έπεφτε το τρένο στο ποτάμι. Να μου πείτε ποιος φταίει που θα έπεφτε και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για κάτι που συμβαίνει στα διοικητικά όρια του δήμου μας. έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και δεν συμμετείχε ο δήμος μας. Πώς είναι δυνατόν; Δεν ξέρετε ότι μας αφορά άμεσα; Δεν μπορούμε να φωτογραφίζουμε ο ένας τον άλλο… χωρίς καν να υπάρχει και κάποιο αποτέλεσμα΄΄, είπε ο κ. Γούτος, προσθέτοντας: ΄΄Άκουσα ότι σταμάτησε ο Οδοντωτός μέχρι να αποκατασταθεί ολικά. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρία χρόνια. Και τι θα γίνει ως τότε; Ο δήμος πρέπει να κινηθεί, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, το Διακοπτό υποφέρει. Αν περιμένουμε τη μελέτη του Δασαρχείου ενός εκατομμυρίου που δεν ξέρουμε ποιος τη χρηματοδοτεί και πότε, τότε το τρένο χάνεται οριστικά. Κάθε μέρα που παραμένει ακίνητο προκαλούνται παράπλευρες απώλειες΄΄.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος είπε πως το θέμα πλέον έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και ότι δεν υπάρχει ο φορέας που μπορεί να πάρει… πάνω του την υπόθεση. ΄΄Ακούμε διάφορα, βλέπουμε συναντήσεις, καταγγελίες, διαμαρτυρίες αλλά δεν υπάρχει κάποιος να δώσει διάγραμμα και σχέδιο δράσης. Η παράταξή μας από την αρχή είχα θέσει το θέμα στην περιφέρεια. Την ευθύνη έχουν η κυβέρνηση, το υπουργείο και η περιφέρεια. Τότε δεν έκανα αυτά που έπρεπε να κάνουν τώρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αδυναμίες και κίνδυνοι. Οι επικεφαλής των παρατάξεων να βρεθούμε τη Δευτέρα για να συζητήσουμε το θέμα και το ενδεχόμενο να πάρει ο δήμος πρωτοβουλίες προκειμένου ο Οδοντωτός να αποκτήσει τις προϋποθέσεις για μία άλλου τύπου διαδρομή και όχι αυτή που έχει σήμερα που πολύ παρεμβαίνουν και ασχολούνται και κανένας δεν παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής και η αναμονή…

Ο Δημήτρης Φιλιππάτος παρουσίασε μία σειρά από έγγραφα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερζάκη, με τα οποία απαντά σε αντίστοιχα έγγραφα του δήμου Αιγιαλείας και τα κατέθεσε στο προεδρείο του Σώματος ώστε να ενημερωθεί όποιος σύμβουλος επιθυμεί. Επίσης, παρέθεσε και τις απαντήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. Τόνισε πως ο δήμος είναι σε ευθεία συνεννόηση με τον ΟΣΕ και βοηθάει για την απομάκρυνση των υλικών, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει απόφαση του περιφερειάρχη που λέει ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για να αποζημιωθεί από τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας των κατολισθήσεων. ΄΄Εμείς έχουμε αποκαταστήσει την οδική βατότητα στον παραποτάμιο δρόμο του Βουραϊκού. Προσωρινά γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων γιατί ο κόσμος πρέπει να μεταβεί στις ιδιοκτησίες του, είναι 12.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης εκεί, έχουμε παρέμβει με την διαδικασία των κατεπειγουσών αναγκών ώστε να εξυπηρετηθούν οι δημότες΄΄, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Χριστόπουλος είπε πως από την στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα από τις αρχές Σεπτέμβρη ο δήμος έχει παρέμβει πολλές φορές αποκαθιστώντας τον δρόμο παραπλεύρως του τρένου.΄΄Έχουμε ξεμπαζώσει το ποτάμι που φέρνει από την πλευρά της Μαμουσιάς εκεί που είχαμε και το ατύχημα που έμεινε το αυτοκίνητο, έχουμε συνδράμει και τον ΟΣΕ, θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να δοθεί οριστική λύση΄΄, είπε ότι θύμισε ότι έχουν επισκεφθεί το σημείο για αυτοψία και με το ΙΓΜΕ και με την Πολιτική Προστασία και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με την υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξόπουλου.

Όπως είπε, ΄΄δυστυχώς δεν υπάρχουν αντανακλαστικά γιατί δεν το έχει πάρει κανείς πάνω του προκειμένου να δώσει οριστική λύση. Ακούμε για μία μελέτη του Πανεπιστημίου όντως είναι ο κύριος Κουκουβέλας που ασχολείται με την μελέτη και θα παραδοθεί στις 15 Απριλίου άρα ακόμη περιμένουμε την μελέτη. Άκουσα τον κ. Τερζάκη ο οποίος είπε ότι θα κάνει κάποιες γέφυρες αμυντικές για να παίρνουν τα φερτά υλικά από πάνω, η αλήθεια είναι όμως ότι το θέμα έχει πάρει διάσταση κανείς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να πει να μπει το τρένο στις γραμμές. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της καλοκαιρινής πυρκαγιάς. Ίσως κάποιες υπηρεσίες δεν έδρασαν όσο γρήγορα έπρεπε και το δασαρχείο έχει αργήσει. Δεν ξέρω βέβαια κι αν τα κορμοδέματα με τόσο μεγάλο όγκο φερτών υλικών θα έδιναν κάποια λύση. Όντως υπάρχουν ακόμη βράχια ψηλά που κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτά δεν θα πέσουν. Όντως η αγορά του Διακοπτού έχει πληγεί από τη μη λειτουργία του Οδοντωτού. Μας «πονάει» αυτό αλλά όλοι μας προσπαθούμε. Να μην ρίχνουμε τις ευθύνες στην δημοτική αρχή γιατί δεν είναι δική της αρμοδιότητα. Ναι, να πιέσουμε στο μετρό του δυνατού ο καθένας με τις επαφές που έχουμε ώστε να βρεθεί λύση. Περνούν οι μέρες πάμε προς το καλοκαίρι και ο Οδοντωτός δεν λειτουργεί και πρέπει να δοθούν οριστικές λύσεις. Τα φερτά υλικά πρέπει να φύγουν από εκεί δεν είναι λύση να μετατοπιστούν. Π.χ. υπάρχει κολώνα της Δ.Ε.Η. που αυτή τη στιγμή είναι μέσα στον Βουραϊκό. Ποιος μας λέει ότι δεν θα πέσει;
Τα έχουμε επισημάνει όλα αυτά, έχουμε αποστείλει έγγραφα έχουμε κάνει τα πάντα από την πλευρά μας και η τεχνική υπηρεσία και ο Δήμος. Χρειάζεται βοήθεια και είναι πάρα πολύ σημαντική η συνάντηση που έχει καλέσει ο δήμαρχος τη Δευτέρα να παραστείτε οι αρχηγοί των παρατάξεων ώστε να ληφθούν μέτρα΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Δεν κληθήκαμε στη σύσκεψη του υπουργείου΄΄

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε πως ΄΄πράγματι έγινε σύσκεψη για τον Οδοντωτό στο υπουργείο και ο δήμος Αιγιαλείας δεν εκλήθη. Το ποιος φταίει που δεν εκλήθη να το ρωτήσετε στους προσκαλούντες και όχι σε μένα. Εάν είχα κληθεί θα πήγαινα. Το θέμα μας δεν είναι οι φωτογραφίες αλλά το ότι οι φωτογραφίες βγαίνουν και πιστοποιούν τα γεγονότα.
Έχω επισκεφθεί τον κύριο Τερζάκη δύο φορές και για το θέμα του Οδοντωτού αλλά και για την παλιά σιδηροδρομική γραμμή για την οποία παρότι επικεφαλής παράταξης έλεγε ότι είχε επαφές και θα γίνει, δεν έγινε κάτι εδώ και τρία χρόνια. Ζήτησα λοιπόν με έγγραφο μου από τον κ. Τερζάκη επίσημα την παραχώρηση της παλαιάς και ανεκμετάλλευτης σιδηροδρομικής γραμμής και αναμένω θεσμική απάντηση”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr