background img
banner
banner

Στο… μικροσκόπιο η εναλλακτική της αντιπολίτευσης για τα τέλη

ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΨΕ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με την… ελπίδα ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για καθορισμό τελών καθαριότητας- ηλεκτροφωτισμού και για Τεχνικό Πρόγραμμα, οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου οδηγούνται απόψε σε συνεδρίαση. Η ευθύνη όλων είναι ίσως τώρα μεγαλύτερη από ποτέ δεδομένου ότι το… τρένο του δήμου απειλείται με εκτροχιασμό σε περίπτωση που μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2021. Για τα τέλη, στο διαδικτυακό «τραπέζι» της συνεδρίασης ουσιαστικά πέφτουν δύο προτάσεις. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής βάσει των εκτιμήσεων της Οικονομικής Υπηρεσίας και της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για… συζητήσιμη αύξηση των δημοτικών τελών κατά 10%, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες δαπάνες που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες του έτους και η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης που πήρε ήδη αριθμό πρωτοκόλλου και «πράσινο φως» Οικονομικής Υπηρεσίας για συνολική μείωση της τάξης του 6%.

Επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και ελαφραίνει ελάχιστα κάπως τα νοικοκυριά, λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών

Σε ερώτηση του protionline.gr για το πώς κρίνει την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας τόνισε πως ΄΄δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις καθώς και αυτή η πρόταση είναι κοντά σε μηδενικές αυξήσεις΄΄. Ανέφερε ωστόσο ότι η πρόταση διαφοροποιείται καθώς έχουν γίνει κάποιες προσθετοαφαιρέσεις στα έσοδα και τα έξοδα. Όπως είπε, ΄΄αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τα νοικοκυριά και να τα αυξάνουν για τις επιχειρήσεις μολονότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι αυτές που αναφέρουν ότι κόπτονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω των προβλημάτων από τα μέτρα για τον κορωνοϊό΄΄. Στην ουσία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ΄΄αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν τα τέλη για τα σπίτια κατά 9 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή κάπου 0,80 ευρώ τον μήνα και είναι αμφίβολο εάν με αυτό τον τρόπο ελαφρύνονται τα νοικοκυριά΄΄.

Αντιθέτως, όπως είπε, ΄΄κάνουν ζημιά στις επιχειρήσεις τόσο στο κέντρο του Αιγίου όσο και τα περίχωρα τη στιγμή που λένε ότι οι επιχειρήσεις πλήττονται και έχουν σηκώσει το άλμπουρο να τις βοηθήσουν. Πώς θα γίνει αυτό όμως όταν οι αυξήσεις για τις επιχειρήσεις είναι από 5,5% για τις πιο μικρές έως και πάνω από 10% για τις μεγαλύτερες; Εκ καιρώ πανδημίας «χτυπούν» τις επιχειρήσεις για να ισοσκελίσουν τα έσοδα εσωτερικά. Το επικίνδυνο είναι ότι οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από πληρωμές από το κράτος για όσο υπάρχει η πανδημία. Σε αυτή την περίπτωση ο δήμος από πού εισπράττει; Δηλαδή θέτουν σε κίνδυνο την εισπραξότητα του δήμου για λόγους εντυπώσεων. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, παρότι έχουν την πλειοψηφία, δεν ασκούν αυτοί διοίκηση και δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του δήμου΄΄.

΄΄Αυτό που κάνουν είναι να περιορίζουν ό,τι είναι χρήσιμο κατά την άποψη τη δική μας που διοικούμε, δηλαδή τις δαπάνες για ΣΜΑ, εναπόθεση απορριμμάτων, συντήρηση και ό,τι έχει σχέση με τα σκουπίδια σε μία προσπάθειά τους να απαξιώσουν τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής που έχουν αποδώσει. Δεν μπορείς όμως να μηδενίζεις πράγματα που είναι οφθαλμοφανή΄΄, πρόσθεσε.
Στο ερώτημα εάν η δημοτική αρχή θα αποδεχθεί την εναλλακτική πρόταση στο αποψινό συμβούλιο, ο κ. Καλαμίδας είπε: ΄΄Ζητήσαμε από την Οικονομική Υπηρεσία την πραγματική σημερινή αξία. Κοστολόγησαν ότι πρέπει να γίνει αύξηση του 10%. Εμείς πηγαίνουμε με μπούσουλα την τεχνοκρατική άποψη των υπηρεσιών με πρόθεση, μαζί με τις παρατάξεις να δούμε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Όμως όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε πως αν στις 31 Μαρτίου δεν έχουμε προϋπολογισμό τότε δεν θα μιλάμε για «κόντρα με τον Καλογερόπουλο» αλλά για «κόντρα με τη λειτουργία του δήμου»΄΄.

Βαραίνει παραπάνω μόνο όσους δεν πλήττονται από τον covid, αναφέρει ο πρώην αντιδήμαρχος

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το θέμα των τελών, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, τόνισε: ΄΄Καταθέσαμε αυτή την εναλλακτική πρόταση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και βέβαια τα οικονομικά στοιχεία που μας είχε καταστήσει γνωστά η Οικονομική Υπηρεσία. Η πρόταση είναι ρεαλιστική, ενώ υποστηρίζεται και από την Οικονομική Υπηρεσία κι έτσι είναι βέβαιο πως δεν θα μπορεί να αντικρουστεί όπως έγινε με την προηγούμενη που ο δήμαρχος προσέφυγε επικαλούμενος την εισήγησή της. Η πρόταση είναι ισοσκελισμένη και επιτρέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου΄΄.

Αναφορικά με τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος ότι απαλλάσσει σε μικρό βαθμό τα νοικοκυριά και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος, είπε: ΄΄Εμείς παραμένουμε σταθεροί στην άποψη που εκφράζουμε εδώ και ένα χρόνο, από την αρχή που τα μέτρα του κορωνοϊού άρχισαν να πλήττουν την οικονομία, ότι επιχειρήσεις που τους επιβάλλεται να κλείσουν λόγω μέτρων, πρέπει να απαλλαγούν. Η εναλλακτική πρόταση δεν προβλέπει αυξήσεις γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως προβλέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι μεγάλες επιχειρήσεις ήτοι βιομηχανίες, ΔΕΚΟ και πολυεθνικές που δεν έχουν πληγεί ούτε στο ελάχιστο από την πανδημία΄΄. ΄΄Και η δημοτική αρχή πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης ώστε να μην χάνουμε άλλο χρόνο, δεδομένου ότι έχουμε και τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό κι αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμείς κανείς΄΄, κατέληξε ο κ. Παπαγιαννακόπουλος.

«Επίθεση» «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη δημοτική αρχή αλλά και τους «τρεις»

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στους «τρεις» της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι εισηγούνται στο Συμβούλιο η μεν αύξηση 10% και η δε ελάχιστη μείωση 5%, τονίζοντας πως «φέρνουν και οι δυο το απαράδεκτο επιχείρημα ότι πρέπει να πληρωθούν οι εργολάβοι μεταφοράς των απορριμμάτων».

Εισηγείται: Γενναία μείωση των δημοτικών τελών πάνω από 20%, για τα λαϊκά νοικοκυριά-καταστήματα. Μόνο έτσι θα δοθεί μια πρώτη ανάσα εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Αύξηση στον ενιαίο ανώτατο συντελεστή 9,85ευρω/τμ, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί η ετήσια συμμετοχή τους στους συνολικούς δημοτικούς πόρους. Σήμερα, η συμμετοχή τους είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό, με ευθύνη όλων των παρατάξεων που άσκησαν εξουσία. Είναι ανεξήγητη η διαχρονική επιμονή όλων των μέχρι σήμερα Δημοτικών Αρχών, στη μη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή, για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Kαταψηφίζει τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά και τη πρόταση των τριών δημοτικών παρατάξεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα, γιατί ο προσανατολισμός τους δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες (υποδομές σε παιδεία, υγεία, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λ.π έργα). Ψηφίζει υπέρ, στις προτάσεις ανακούφισης των ευαίσθητων ομάδων του Δήμου μας (άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ΚΕΑ, κ.λπ.) με απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη από 50% έως και 100%.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr