background img
banner
banner

Παρέμβαση της παράταξης Σπηλιόπουλου για το… δράμα των απορριμμάτων

ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΝΙΚΟΛΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Σημαντική παρέμβαση για το φλέγον θέμα των απορριμμάτων της Αιγιάλειας πραγματοποιούν οι Αιγιαλείς περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», Κώστας Σπηλιόπουλος και Τάκης Ανδρικόπουλος. Δίνοντας έμφαση στη στασιμότητα που επικρατεί στον υπό κατασκευή χώρο στην Παπανικολού, επισημαίνουν το γεγονός ότι ο δήμος Αιγιαλείας παραμένει… εκτός εργοστασίου, καταγγέλλουν πλήρη αδράνεια της Περιφέρειας, τσαπατσουλιές και μπαλώματα, τονίζουν πως από τον δήμο κανείς δεν έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο έτσι ώστε να διεκδικήσει πόρους και ξεκαθαρίζουν πως η ευθύνη όσων καθορίζουν τη ζωή των πολιτών είναι τεράστια…

Το υπό εκτέλεση έργο και η προοπτική του

Εξιστορώντας τα γεγονότα σε συνάρτηση με τον ΧΥΤΑ στη θέση «Παπανικολού», σημειώνουν: «Στη συνεδρίαση (1η Δεκεμβρίου 2020) της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποφασίστηκε η έγκριση του 1ου ΑΠΕ ( Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών κλπ) για το έργο <<ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΧΥΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ>>. Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων για τις εκτελεσμένες εργασίες και την πληρωμή του αναδόχου. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σημαίνουν όλα αυτά για το ζήτημα των σκουπιδιών της Αιγιαλείας, που είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου, και πώς θα επηρεάσουν στο μέλλον αφενός τη ζωή των πολιτών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

  • Το έργο κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού εντάχθηκε αρχικά στο Ταμείο Συνοχής ΙΙ περιόδου 2000-2006.
    Δημοπρατήθηκε (8-9-2009) και η σύμβαση υπεγράφη (27-8-2010) με συμβατικό αντικείμενο 5.287.227 €
    Είχε χρονοδιάγραμμα κατασκευής 12 μήνες και 6 μήνες για τη δοκιμαστική λειτουργία.
  • Το έργο δεν ξεκίνησε στον προβλεπόμενο χρόνο λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων και επιπλέον γιατί η διαχειριστική περίοδος του Ταμείου Συνοχής έληξε στις 31-10-2011.
  • Το έργο τελικά εντάχθηκε (με απόφαση του Περιφερειάρχη ΔΕ 14-3-2013) στο ΕΠ ‘’Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι’’.
  • Τελικά, η έναρξη εργασιών έγινε στις 16-4-2013 και ο χρόνος περαίωσης μετατέθηκε για τις 30-4-2015.
  • Το φυσικό αντικείμενο του έργου έκτοτε έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 40% περίπου και η απορρόφηση ανέρχεται στο ποσό 1.415.558 €
  • Από τότε, και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο, σταμάτησαν οι εργασίες με προσφυγές, καθυστερήσεις κλπ.
    Τώρα, με αυτή την απόφαση της οικονομικής επιτροπής , τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες και η πληρωμή του αναδόχου για τις εργασίες που έχει πραγματοποιήσει.
  • Όμως το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί το έργο, έχει πλέον λήξει, με αποτέλεσμα το έργο, με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί, να μην μπορεί να συνεχιστεί ή να ολοκληρωθεί.
    Επιπλέον, δεν ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου για την κατασκευή ΧΥΤΑ και δε μπορούν να εκδοθούν νέοι, εφόσον απαγορεύεται πλέον η κατασκευή τους».

Σε σχέση με το τι μπορεί να γίνει, τονίζουν: ΄΄Μπορεί να αναζητηθεί η ένταξη σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την περιφέρεια και η έκδοση νέων μελετών και περιβαλλοντικών όρων, για την ολοκλήρωση του έργου ως ΧΥΤΥ πλέον. Δηλαδή, ως χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων μετά από επεξεργασία. Δηλαδή, αλλάζει πλέον όλο το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων για το Δήμο Αιγιαλείας. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρξει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων σε συνδυασμό με ΧΥΤΥ για τα υπολείμματα. Αυτό προς το παρόν δε φαίνεται στον ορίζοντα τόσο σε επίπεδο Δήμου Αιγιαλείας, όσο και σε επίπεδο φορέων Τ.Α. α’ βαθμού του Νομού ή της Περιφέρειας΄΄.

«Έξω» από το εργοστάσιο στο Φλόκα

Για το εργοστάσιο στο Φλόκα, αναφέρουν: ΄΄Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ το εργοστάσιο – μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα Δυτικής Αχαΐας προϋπολογισμού 36,5 εκατομμυρίων € και θα καλύπτει τους Δήμους Πατρών, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν σε σύσκεψη στις 9-3-2021, η οποία έγινε με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γραφάκου, του Περιφερειάρχη, του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ κ. Αλεξόπουλου και των Δημάρχων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.
Για τον Δήμο Αιγιαλείας δυστυχώς και τώρα, όπως και στο παρελθόν, δεν προβλέπεται τίποτα. Ούτε δυστυχώς μπορεί να προβλεφθεί στο μέλλον διότι το εργοστάσιο αυτό δεν καλύπτει ούτε τους τρεις προαναφερθέντες Δήμους, αν δεν υπάρξει παράλληλα ανακύκλωση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε επίπεδο Περιφέρειας ούτε συζήτηση να γίνεται. Ο περιφερειάρχης μεταθέτει το ζήτημα στους Δήμους και νίπτει τας χείρας του. Τι κι αν άλλες περιφέρειες έλυσαν ή λύνουν το ζήτημα αυτό με εργοστάσια ή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος κλπ. Πρόσφατα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την κατασκευή 3 εργοστασίων για τη συνολική λύση του προβλήματος. Εμείς εδώ τα αγνοούμε όλα αυτά, μεταθέτουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και ο πολίτης πληρώνει το κόστος, ή προσπαθούμε πλαγίως να εφαρμόσουμε με προχειρότητα λύσεις βεβιασμένες και μη επιστημονικά ορθές. Δηλαδή τσαπατσουλιές και κουκουλώματα΄΄.

Πόροι υπήρχαν και θα υπάρξουν περισσότεροι

Παράλληλα, για τον δήμο Αιγιαλείας και σε συνάρτηση με το πώς επηρεάζει τα οικονομικά του η μεταφορά των απορριμμάτων, υπογραμμίζουν: ‘‘Στον Δήμο Αιγιαλείας η κατάσταση ήταν και παραμένει εκρηκτική. Μεταφέρουμε τα σκουπίδια σε απομακρυσμένα ΧΥΤΑ με τεράστιο οικονομικό κόστος που έχει γονατίσει τα οικονομικά του Δήμου. Φαίνεται πως είναι ένα βολικό, κάτω από το χαλί, κρύψιμο του θέματος, ενώ ανθούν υποψίες κακοδιαχείρισης και διαπλοκής. Ουδείς συζητά σοβαρά και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συγκλίσεις. Κανένας δε λαμβάνει υπόψη τους τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, ούτε τους περιορισμούς που υπάρχουν πλέον στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα οικονομικά του Δήμου τον οδηγούν σε πλήρη ασφυξία και οι πολίτες επιβαρύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο. Κανείς δε μιλάει καθαρά και ξάστερα, κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες και κυρίως, κανείς δεν έχει αναζητήσει σχέδιο ολοκληρωμένο έτσι ώστε να διεκδικήσει πόρους. Άλλωστε στον τομέα αυτό υπήρχαν πόροι και στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότεροι΄΄.

Και καταλήγοντας, οι κ. Σπηλιόπουλος και Ανδρικόπουλος, επισημαίνουν: ΄΄Η ευθύνη όσων καθορίζουν τη ζωή των πολιτών είναι τεράστια. Ένα θέμα που σέρνεται πάνω από 10 χρόνια πρέπει να λυθεί οριστικά με διαφάνεια και με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και μεθόδους, όχι με προχειρότητες και πασαλείμματα. Αλλά το κλίμα, τα μισόλογα και ο δημόσιος διάλογος στον Δήμο Αιγιαλείας δε δημιουργούν ιδιαίτερη προσδοκία στους πολίτες. Οψόμεθα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr