background img
banner
banner

«Πατ κιουτ» για το έργο της ανάπλασης στο υπόλοιπο της Μητροπόλεως

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Γρηγορότερα από ό,τι θα περίμεναν κάποιοι προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης στο υπόλοιπο τμήμα της οδού Μητροπόλεως έως τη συμβολή της με την οδό Σολωμού, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο να έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση, αλλά να ωθεί τον δήμο στην επίσπευση των διαδικασιών ώστε άμεσα να υπάρξει ανάδοχος για το έργο! Από την άλλη πλευρά, στον δήμο λειτουργούν συντονισμένα μη δείχνοντας διατεθειμένοι να χάσουν χρόνο αλλά και χρήματα που είναι πολύ πιθανό να χρησιμεύσουν για άλλα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου πρόκειται για εγκρίνει την τεχνική μελέτη του έργου ¨Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας: Ενότητα 1 «Οδός Μητροπόλεως»» προϋπολογισμού 2.380.586,30€¨, ανοίγοντας τον… δρόμο για τη δημοπράτηση του αναπτυξιακού έργου που, μαζί με τα έργα στις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης και τους παρακείμενους δρόμους τους, θα ολοκληρώσουν το μεγαλόπνοο σχέδιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου και θα συμβάλλουν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Η μελέτη για τη συνέχιση της Μητροπόλεως έχει ήδη εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, την οποία είχε υποβάλει προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η μελέτη αυτή, περιλαμβάνει τις εργασίες ανάπλασης – ανακατασκευής – διαμόρφωσης τμήματος της οδού Μητροπόλεως από το διαμορφωμένο τμήμα μετά το τέλος του κτιρίου Παναγιωτοπούλου, μέχρι την οδό Σολωμού, σε συνδυασμό με την παράλληλη εξασφάλιση και διευθέτηση – επέκταση των εγκαταστάσεων δικτύων, λειτουργικών διαμορφώσεων, αστικού εξοπλισμού και ηλεκτροφωτισμού, που υποχρεωτικά ακολουθούν τα πεζοδρόμια και την οδό. Η επιφάνεια του χώρου που διαμορφώνεται, με τα έργα της Ενότητας 1, είναι 6.520,00μ2. Η τεχνική περιγραφή των εργασιών του αντικειμένου της Ειδικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικής μελέτης του έργου αυτού περιλαμβάνει μόνον τις ακόλουθες ενότητες εργασιών: 1. Εργασίες αποξηλώσεων – καθαιρέσεων – χωματουργικών, 2. Εργασίες τεχνικών έργων – λοιπές οικοδομικές εργασίες – εξοπλισμός, 3. Εργασίες επιστρώσεων, 4. Εργασίες πρασίνου.

Η συνολική επιφάνεια των νέων χώρων που διαμορφώνονται είναι 6.520,00 μ2 και επιμερίζεται στα εξής: Χώροι αποκλειστικής κίνησης πεζών (συμπεριλαμβανομένων των δενδροστοιχιών και εξοπλισμού) 3.810,00 μ2, Χώροι για υπαίθρια επέκταση των καταστημάτων 350,00 μ2, Χώροι που θα διατίθενται για κίνηση αυτοκινήτου 1.840,00 μ2, Χώροι για προσωρινή στάση – στάθμευση οχημάτων 520,00 μ2.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, πριν από ενάμιση μήνα, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2021 στην ΣΑΕΠ 001 με ποσό χρηματοδότησης 2.380.586,30 €.
Ως γνωστόν, στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής πέραν άλλων είναι και να ασκεί καθήκοντα αναθέτουσας αρχής για τις συμβάσεις έργου, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. Έτσι στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει την έγκριση της εν λόγω τεχνικής μελέτης. Το επόμενο βήμα θα είναι η δημοπράτηση του έργου.

Με την έκπτωση που θα δοθεί θα χρηματοδοτηθούν κι άλλα έργα!

Όπως εξηγεί στο protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Έργα Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω των μέτρων ενάντια στον covid και μολονότι πολλοί υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεργασίας για λόγους ασφαλείας, καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια να δημοπρατήσουμε άμεσα το έργο. Αυτή ήταν και μία υπόδειξη από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, απ’ όπου έχουμε τη διαβεβαίωση πως εφόσον δημοπρατηθεί άμεσα το εγκεκριμένο έργο της ανάπλασης του υπολοίπου της Μητροπόλεως, από την έκπτωση που θα δοθεί από την εταιρεία και με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτή, θα χρηματοδοτηθούν κι άλλα έργα για τον δήμο μας. Έτσι κάνουμε το αδύνατο δυνατό ώστε να είμαστε εντός των χρόνων που έχει ζητήσει η Περιφέρεια, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίδονται για το καλό του δήμου μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr