background img
banner
banner

Απονομή τιμητικού τίτλου στη Βάνα Μπεντεβή

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.ΠΑ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ

Σε σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία της και σε συνάρτηση με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, προχώρησε στην τακτική συνεδρίαση διά περιφοράς που πραγματοποίησε προχθές Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας.
Μεταξύ των αποφάσεων και η απονομή τιμητικού τίτλου στην ιστορικό, συγγραφέα και ερευνήτρια Βάνα Μπεντεβή για την προσφορά της στην προβολή και ανάδειξη της ιστορικότητας του τόπου και την ενδελεχή έρευνά της για τα επαναστατικά γεγονότα σε σχέση με την Αιγιάλεια καθώς και την αναγνώριση τόσο του έργου της όσο και της ιδίας.

Για τους προσωπικούς της αγώνες για την πόλη και την Ιστορία της…

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της για το θέμα, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ΄΄η Βάνα Μπεντεβή είναι απόφοιτος του ιστορικού και αρχαιολογικό τμήματος φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Αθηνών. Διορίστηκε στην πόλη μας ως φιλόλογος, φέροντας την πληροφορία του καθηγητή της νεότερης ιστορίας Βασίλης Σφυρόερας, για την σημασία και την σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος της Μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας .

Η άμεση σύνδεσή της δε με τον ιστορικό, συμβολαιογράφο και δήμαρχο Αιγίου αείμνηστο Γεώργιο Παναγόπουλο, καθώς και η γνωριμία της με τον ιστορικό και νομικό αείμνηστο Ανδρέα Μαγκλαρά, την οδήγησαν να ασχοληθεί με την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου και έθεσε εαυτήν στην ανάδειξή της.

Ως ιστορική συγγραφέας έχει εκδώσει σημαντικά ιστορικά έργα, σε σχέση πάντα με την τοπική μας ιστορία. Πρωτεργάτης της ίδρυσης της ΙΛΕΑ στην οποία είναι πρόεδρος από το 1996, έθεσε ως στόχο την ανάδειξή της Μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας ως ιστορικού γεγονότος, τη δημιουργία ιστορικού μουσείου και την έκδοση περιοδικού με θέματα της τοπικής ιστορίας. Και τους τρεις στόχους πέτυχε η ΙΛΕΑ, με πρωταγωνίστρια την Βάνα Μπεντεβή. Στους προσωπικούς κυρίως αγώνες της οφείλουμε την καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου 1821 ως τοπικής εορτής.
Πρωτεργάτης στην ίδρυση του δημοτικού ιστορικού λαογραφικού μουσείου «Ανδρέας Λόντος», είναι καθημερινά παρούσα στο χώρο αυτό προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες εθελοντικά.
Για όλη αυτή την ανεκτίμητη προσφορά της σε ό,τι αφορά την τοπική ιστορία εισηγούμαι την απονομή τιμητικού τίτλου και την αναγνώριση τόσο του έργου της όσο και της ιδίας΄΄.

Μέχρι 40 παραστάσεις στο «Γ. Παππάς»

Το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. συζήτησε και για τον αριθμό παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς», με στόχο την παραγωγή πολιτιστικού έργου. Κατόπιν διαλογικής συζήτησης, αποφάσισε να ζητήσει τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ώστε να καθορίσει τον ανώτατο αριθμό Παραστάσεων για το έτος 2021 οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 40.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr