background img
banner
banner

Τραυματισμός και διακομιδές στο νοσοκομείο | ΦΩΤΟ | ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΟ ΦΕΡΙ ΜΠΟΟΥΤ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΟΥ

20:20  Μέχρι να δύσει και η τελευταία ακτίνα του ήλιου θα επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη για να κατασβήσουν τη μεγάλη φωτιά που εξακολουθεί να καίει τον φυσικό παράδεισο του Λαμπιρίου με μία μεγάλη παραλιακή έκταση να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Επίσης, στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχει και θαλάσσιο σκάφος.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας για τη μεταφορά λουόμενων παραθεριστών και τουριστών από τις παραλίες Λαμπιρίου, Καμαρών και Λόγγου σε ασφαλή σημεία. Σκάφη του Λιμενικού πλησιάζουν τις ακτές και επιβιβάζουν άτομα, αρκετοί έχουν επιβιβαστεί σε ιδιωτικά σκάφη ενώ και το φέρι μπόουτ «Δημήτριος Σ.» από τη γραμμή Ρίου – Αντιρρίου που μεταφέρει διά θαλάσσης κόσμο στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο που άνοιξε η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. όπως και το Πολιτιστικό Κέντρο, γι’ αυτούς τους σκοπούς.

Εν τω μεταξύ, άνδρας από τη Ζήρια με εγκαύματα φέρεται να διακομίσθηκε αρχικά στο Π.Γ.Ν.Π. και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και συγκεκριμένα στην πλαστική χειρουργική κλινική, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αιγίου με αναπνευστικά προβλήματα.

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία στην περιοχή της Ζήριας και στο σημείο που οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι άγνωστοι επιβαίνοντες σε δύο οχήματα προβαίνουν σε «πλιάτσικο» στην περιοχή εκμεταλλευόμενοι την απουσία των πληγέντων…

 

Την ίδια στιγμή, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι εκδρομέων από την Ολλανδία έχει καλέσει σε βοήθεια στο 112, με την αστυνομία να προσπαθεί να τους εντοπίσει.

Καταγραφή της κατάστασης από περιφερειάρχη – δήμαρχο

Αυτοψία στην περιοχή που πέρασε η φωτιά και καταγραφή της κατάστασης πραγματοποίησαν οδικώς πριν λίγη ώρα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος κι αφού προηγουμένως είχαν συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά που επισκέφθηκε την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ενημέρωση που παρείχε για τη φωτιά λίγη ώρα πριν, αναφέρθηκε στη δυσκολία στο να περιοριστεί το φαινόμενο εξαιτίας του γεγονότος ότι έπληξε πολύ γρήγορα τον οικιστικό ιστό. Όπως είπε, στη… μάχη παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και δυνάμεις της ΕΜΑΚ.

19:10 Εκτός ελέγχου παραμένει ακόμη η φωτιά στη Δυτική Αιγιάλεια που κατακαίει αυτή την ώρα τον φυσικό «παράδεισο» του Λαμπιρίου. Οι εγκαταστάσεις του πρώην κλαμπ «Μεντιτερανέ» έχουν παραδοθεί κυριολεκτικά στις φλόγες και οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν πραγματική «μάχη» να διασώσουν το κατάστημα «Azur».

΄΄Αυτή τη στιγμή επιχειρούν τα καναντέρ αλλά και πυροσβέστες. Αντιμετωπίζουμε μεγάλη έλλειψη νερού καθώς δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα στις γεωτρήσεις, με τις εναέριες δυνάμεις να σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος»΄΄, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας: ΄΄Η περιοχή μας καταστρέφεται. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη ακόμη, διότι εκεί που λέμε ότι έγινε κατάσβεση σε ένα σημείο, σημειώνεται αναζωπύρωση σε άλλο και το πρόβλημα συνεχίζεται΄΄. Στο ερώτημα για το εάν κάηκαν σπίτια και ιδιοκτησίες στην κοινότητα Καμαρών, δεδομένου ότι η φωτιά πέρασε από τους οικισμούς Ακονιά, Μπούκα και Λαμπίρι, ο κ. Περλέγκας είπε πως οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι κάηκε ένα σπίτι στην Ακονιά καθώς επίσης και πολλές καλλιέργειες, κυρίως ελιές και βέβαια τεράστια δασική έκταση.

17:55 Καθώς η φωτιά μαίνεται στην περιοχή της Μπούκας Καμαρών, η κυριότερη εστία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Φοίνικα όπου υπήρχαν χόρτα και απορρίμματα που έχουν… φουντώσει. Μπουλντόζες, υδροφόρες και πολλά οχήματα έχουν ριχτεί στη… μάχη της κατάσβεσης καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην περάσει η φωτιά σε κτήματα και αγροτικές καλλιέργειες του Λόγγου. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι εμφανής ο κίνδυνος οι φλόγες να εισέλθουν στο χωριό…

17:45 Εντολή εκκένωσης της κοινότητας Λόγγου εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τη φωτιά να έχει περάσει στα διοικητικά όρια του χωριού.

17:30 Με… άγριες διαθέσεις κατευθύνεται προς Λόγγο η πυρκαγιά, καθώς πέρασε ήδη τον ποταμό Φοίνικα, γεγονός που έχει κινητοποιήσεις κοινότητα και κατοίκους. Αυτή την ώρα εκκενώνεται το ξενοδοχείο «Long Beach» στη δυτική πλευρά του χωριού ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται κι άλλες μονάδες αλλά και οι κάτοικοι αναμένοντας κατευθύνσεις…

17:10  Τελειωμό δεν έχει η τρελή πορεία της φωτιάς που κατακαίει τη Δυτική Αιγιάλεια, η οποία αυτή την ώρα, λόγω του δυνατού δυτικού ανέμου, κατευθύνεται προς τον Λόγγο, καίγοντας ξερά χόρτα σε χέρσα οικοπεδική έκταση. Πριν από λίγο διασώθηκε την τελευταία στιγμή μία ηλικιωμένη γυναίκα που διέμενε σε παλιό σπίτι στη Μπούκα, η οποία, με τη μεσολάβηση του δημάρχου, μεταφέρθηκε στον οίκο ευγηρίας «Άγ. Χαράλαμπος».

Από την παραλία της Μπούκας χρειάστηκε να μεταφερθούν δύο άτομα που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα μέσω του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που εστάλη από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου.

Στην Μπούκα αποσόβησαν τον κίνδυνο να καούν σπίτια, ενώ διεσώθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σπίτι που η φωτιά είχε μπει κυριολεκτικά στην αυλή του, παρά το γεγονός ότι οι βρύσες του είχαν… στερέψει από νερό. Γενικότερα στην περιοχή παρατηρείται έλλειψη νερού καθώς οι δεξαμενές δείχνουν να στερεύουν.

Κάτοικοι του Λόγγου βρίσκονται… επί ποδός και δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης πραγματοποιώντας περιπολίες ώστε να μην υπάρξει νέα εστία στην περιοχή τους που θα συνδεθεί με το μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται ακριβώς δίπλα…

Η κυκλοφορία των οχημάτων παραμένει κλειστή στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, από Δρέπανο έως Λόγγο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στην Παλαιά Εθνική Οδό από Δρέπανο έως Σελιανίτικα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στο Αίγιο στην οδό 20ής Μαρτίου με άνδρα της Αστυνομίας να ειδοποιεί για το κυκλοφοριακό πρόβλημα από τα φανάρια της Σολωμού. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα για όσα οχήματα κατευθύνονται προς Αθήνα λόγω της φωτιάς. Μάλιστα, οι οδηγοί που κινούνται προς Αθήνα καλούνται να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας.

 

16:20 Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλεις με το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι στη Ζήρια, να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Με τεράστιες ταχύτητες, και… πανσπερμία εστιών, η φωτιά έφτασε στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και το Λαμπίρι, διασχίζοντας την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό κι αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών κατευθύνθηκε στη Μπούκα όπου και κατακαίει αυτή την ώρα ό,τι βρει στο πέρασμά της. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κάψει μαντριά, φτάνοντας μέχρι το πρώην εργοστάσιο «Ρετσίνα», ενώ οι φλόγες έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών…

Στη Ζήρια όπου ξεκίνησε η φωτιά, οι κάτοικοι μέσα στους πυκνούς καπνούς προσπαθούν να διασώσουν ό,τι απέμεινε ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμό δύο οικογενειών σε σπίτια της Ζήριας που έχουν περικυκλωθεί από τη φωτιά. Αυτή τη στιγμή, στο τεράστιο μέτωπο της φωτιάς το έργο των επίγειων δυνάμεων συντρέχουν πέντε αεροσκάφη, το ρωσικό beriev 200 και δύο ελικόπτερα.

15:50 Αυτή τη στιγμή η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας προκαλέσει ήδη τεράστιες ζημιές, ενώ έχει μπει στον οικισμό της Ακονιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 4 καναντέρ, ένα ελικόπτερο, ενώ στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχτεί και το ρώσικο πυροσβεστικό αεροσκάφος Bevier 200.

Ήδη έχει εκκενωθεί η κατασκήνωση στο Λαμπίρι, με τα 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε αυτή, να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Να σημειωθεί ότι το δημαρχιακό κατάστημα Συμπολιτείας, λειτουργεί ως υποστηρικτικό κέντρο με κλιματιζόμενη αίθουσα.

15:20 Ξεμπλόκαρε η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό πριν από λίγο, με τα οχήματα να κατευθύνονται στα σημεία που καίει ακάθεκτη η φωτιά.

Αυτή τη στιγμή, έχει φτάσει στον οικισμό Μπαρμπουναίικα, που βρίσκεται ανάμεσα στις Καμάρες και το Λαμπίρι.

Στο σημείο εκτός από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, βρίσκεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και συντονίζουν μαζί την επιχείρηση κατάσβεσης.

Να σημειωθεί ότι έχει καθυστερήσει πολύ η εναέρια βοήθεια που θα ερχόταν από την Ανδραβίδα και στο σημείο επιχειρούν δύο καναντέρ κι ένα ελικόπτερο.

15:05 Εκκενώνεται αυτή την ώρα και η κατασκήνωση στο Λαμπίρι, με τα παιδιά να επιβιβάζονται σε λεωφορεία που θα τα μεταφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες στην Πάτρα.

15:00 Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αφού οι επίγειες δυνάμεις που κατευθύνονταν προς το σημείο, πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες του δήμου Αιγιαλείας αλλά και άλλα μηχανήματα, έχουν εγκλωβιστεί στη γέφυρα των Καμαρών, εξαιτίας και των οχημάτων που παραπέμφθηκαν εκεί από την Νέα Εθνική Οδό. Η φωτιά δείχνει να κατευθύνεται προς το κτήμα Παναγιωτόπουλου

Ενεργοποίηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη φωτιά της Ζήριας

14:59 Στο γήπεδο Καμαρών συγκεντρώνονται οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώνονται εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που απειλεί πλέον όλη τη Δυτική Αιγιάλεια. Η φωτιά που κατακαίει ιδιοκτησίες στη Ζήρια μέσα στο χωριό, έχει φτάσει στην Εθνική Οδό η οποία παραμένει κλειστή και τα οχήματα παραπέμπονται στην παλαιά.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απ’ όπου του ζητήθηκε η συνδρομή με χωματουργικά μηχανήματα ώστε να δημιουργηθούν τα αναχώματα που θα σταματήσουν τη μανία της φωτιάς.

Αναγκαία ωστόσο κρίνεται η συνδρομή περισσότερων εναέριων μέσων καθώς η έκταση της φωτιάς είναι τρομακτική και η εξάπλωσή της, ταχύτατη. Στην προσπάθεια ενίσχυσης της πυροσβεστικής δύναμης, ο κ. Καλογερόπουλος είχε επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, βουλευτή Αχαΐας Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως την επόμενη ώρα καταφθάνουν περισσότερα αεροσκάφη ώστε να «καταπνίξουν» τη φωτιά από αέρος.

14:50  Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει την Παλαιά Εθνική Οδό, και κατευθύνεται προς την Μπούκα Καμαρών. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, στο σημείο επιχειρούν ένα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο ενώ αναμένονται από λεπτό σε λεπτό τέσσερα ακόμα πυροσβεστικά από Ανδραβίδα.

14:15  Δραματικές στιγμές περνούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αιγιάλειας με τη φωτιά που καίει από τη 1.00 το μεσημέρι να έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, μπαίνοντας στο χωριό της Ζήριας και καίγοντας σπίτια και ιδιοκτησίες. Με εντολή του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου που βρίσκεται στο σημείο, αυτή την ώρα εκκενώνονται εκτός από το χωριό της Ζήριας, οι Καμάρες και το Λαμπίρι.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Οδός έχει κλείσει και τα αυτοκίνητα παραπέμπονται στην Παλαιά Εθνική Οδό.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη από γης και αέρος επιχειρεί στο μεγάλο πλέον μέτωπο της πυρκαγιάς που οφείλεται σε αναζωπύρωση της εστίας της περασμένης Δευτέρας. Οι κάτοικοι βρίσκονται κυριολεκτικά στο… πόδι και πασχίζουν με κάθε μέσο να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, ωστόσο επειδή η δύναμη του αέρα είναι τόσο μεγάλη, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ώστε να διασωθούν. Αυτή την ώρα οι φλόγες κατευθύνονται με τρομακτική ταχύτητα προς τις Καμάρες και το Λαμπίρι με την πυκνή βλάστηση να διευκολύνει το καταστροφικό έργο της φωτιάς.

13.30 Οι σπίθες της περασμένης εβδομάδας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) φαίνεται πως ξανάναψαν στη Ζήρια όπου απειλείται πλέον με μεγάλη φωτιά. Οι κάτοικοι είδαν φλόγες περίπου στις 12.45 το μεσημέρι στο σημείο που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά από αμέλεια την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά όμως, ο άνεμος φαίνεται πως τη στρέφει προς κατοικημένη περιοχή, καθώς το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το πρώτο σπίτι.

Πληροφορίες θέλουν να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του κατάφυτου οικισμού της Άνω Ζήριας και η κατάσταση μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι ο δυνατός δυτικός άνεμος που πνέει στην περιοχή ωθεί τις πύρινες «γλώσσες» προς το κυρίως χωριό της Ζήριας ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εάν ξεφύγει μπορεί να φτάσει ως την παραλία. Μέχρι στιγμής περισσότερα από πέντε οχήματα βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν ωστόσο δεν αποκλείεται εξαιτίας του μεγέθους της φωτιάς να κληθούν και εναέρια μέσα να συνεισφέρουν στο έργο της κατάσβεσης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr