background img
banner
banner

Αναρρώνουν οι νοσούντες από covid στον «Άγ. Χαράλαμπο»

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΗ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ– ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΛΕΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Σχεδόν σε κάθε σπίτι, υπηρεσία, ίδρυμα κι επιχείρηση της Αιγιάλειας έχει εισχωρήσει, είτε μεμονωμένα είτε με διασπορά, ο covid-19, παρά τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας από τους περισσότερους. Από τη «λαίλαπα» του ιού ήταν δύσκολο να ξεφύγει η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγάπης Μέλαθρον «Άγιος Χαράλαμπος» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στην οποία το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κρούσματα που είτε χρειάστηκε να νοσηλευτούν είτε ανάρρωσαν εντός αυτής.

Ο τρόπος ωστόσο που παρουσιάστηκε η κατάσταση στον «Άγ. Χαράλαμπο» από πατρινά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια τόσο της Μητρόπολης όσο και του Δ.Σ. της Μονάδας, που με ανακοίνωσή τους δίνουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση, ζητώντας αποκατάσταση της φήμης της Μονάδας και των υπευθύνων της, με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για εισβολή του ιού σε δομή ανεμβολίαστων τροφίμων με επτά βαριά κρούσματα, μίας υπαλλήλου και έξι τροφίμων, ενώ αναφέρεται και πως μία γυναίκα έχασε τη ζωή της εξαιτίας του κορωνοϊού. Επισημαίνεται ακόμη πως «οι τρόφιμοι είναι ανεμβολίαστοι και απροστάτευτοι, κάτω από ιδεοληπτικές συνθήκες που χρήζουν διερεύνησης». Από τη διοίκηση της Μονάδας επιβεβαιώνεται πως υπήρξαν άτομα που νόσησαν όμως όλοι όσοι νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (πέντε άτομα) πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στη Μονάδα. Από τις δύο ηλικιωμένες είχαν διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγ. Ανδρέας» η μία επέστρεψε στη Μονάδα και η άλλη παραμένει. Τονίζεται ωστόσο πως ναι με έφυγε από τη ζωή τρόφιμος όχι όμως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από covid αλλά ενώ νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου από άλλα αίτια…

Τελεί υπό τη διαρκή εποπτεία του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας

Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, ξεκαθάρισε πως τόσο στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Χαράλαμπος» όσο και στα υπόλοιπα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως λαμβάνονται όλα τα υγειονομικά μέτρα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ώστε να αποκλειστεί η διασπορά. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄το ίδρυμα τελεί υπό την διαρκή εποπτεία και επιτήρηση του ΕΟΔΥ, από την αρχή εμφάνισης του κορωνοϊού. Το προσωπικό εμβολιάζεται όπως το απαιτεί ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ στις 13 Αυγούστου, που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό προσπαθεί να το εφαρμόσει το ίδρυμα και φυσικά και για τους τροφίμους οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι για το προσωπικό και όχι για τους τροφίμους. Από εκεί και πέρα, όλοι οι νεοεισερχόμενοι τρόφιμοι από τότε που ίσχυσε ο νέος νόμος, είναι απαραίτητα εμβολιασμένοι προτού εισέλθουν. Αυτοί που είχαν εισαχθεί προ του νόμου, οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν, ωστόσο ορισμένοι που δεν ήταν σε θέση να εκφράσουν τη βούλησή τους, οι συγγενείς τους δήλωσαν άρνηση. Οι λόγοι βασικά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι αυτοί οι ασθενείς υπόκεινται σε κάποια νοσήματα και προφανώς θεώρησαν πως αν εμβολιάζονταν ίσως να είχαν παρενέργειες. Οπότε προς το παρόν δεν έδιναν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτά τα έξι άτομα΄΄.

΄΄Στη Μονάδα «Άγιος Χαράλαμπος» κάθε εβδομάδα διενεργούνται rapid test από τον ΕΟΔΥ προκειμένου να διασφαλιστεί το ίδρυμα και να είναι όλοι ασφαλείς΄΄, πρόσθεσε ο Πρωτοσύγκελος, καταλήγοντας: ΄΄Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος και ο διευθυντής και το Δ.Σ. της Μονάδας, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να ισχύουν επακριβώς τα μέτρα ώστε να προστατευθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι γέροντες΄΄.

Οι δέκα σε λίστα αναμονής, οι έξι δεν επιθυμούσαν οι δικοί τους

Από τη διοίκηση της Μονάδας πάντως εξεδόθη ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για ανακρίβειες και αναλήθειες, που αναφέρονται στο «αποκλειστικό» ρεπορτάζ και οι οποίες –όπως τονίζεται – ΄΄θίγουν ευθέως και με πρόθεση την φήμη και την κοινωνική αποστολή της Μονάδος μας, κατά τρόπο τέτοιο ώστε η αποκατάσταση της αληθείας, να παρίσταται ως το ελάχιστο μέσο αποκατάστασης της πολυεπίπεδης ζημίας που προκαλείται από το δημοσίευμα΄΄. Τονίζουν ακόμη πως δεν δέχονται να γίνονται θύματα δημοσιευμάτων που τους εμπλέκουν σε αναλήθειες και ανακρίβειες, διακρίνοντας πρόθεση προσβολής τους, ενώ προς αποκατάσταση πάσης αληθείας, κάνουν γνωστά τα εξής: ΄΄Όσον αφορά ειδικότερα τους τροφίμους του Ιδρύματός μας, το αληθές είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της μονάδος μας και του ΕΟΔΥ, φιλοξενούνται 46 ηλικιωμένοι από τους οποίους οι 30 είναι εμβολιασμένοι. Από τους υπόλοιπους 16, οι 10 βρίσκονται ήδη σε λίστα αναμονής για εμβολιασμό από το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο έχει κληθεί για το σκοπό αυτό, (όπως αποδεικνύεται από την σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ της Μονάδος και του ΕΟΔΥ) διότι είναι κατάκοιτοι, και δεν μπορούν επομένως να μετακινηθούν. Τέλος οι κηδεμόνες των 6 υπολοίπων ηλικιωμένων τροφίμων, που είχαν ήδη εισαχθεί προ της ισχύος του άρθρου 206 παρ 1β του Νόμου 4820/2021, με υπεύθυνες δηλώσεις τους υπό τον τίτλο «συγκατάθεση εμβολιασμού μετά από ενημέρωση. Για πολίτες μη δυνάμενους να παράσχουν προφορική συγκατάθεση», δεν έδωσαν συναίνεση για να εμβολιαστούν οι συγγενείς τους, κάποιοι από τους οποίους ας σημειωθεί ότι εμφανίζουν νοσήματα τα οποία προς το παρόν δυσκολεύουν τον εμβολιασμό τους λόγω των σχετικών παρενεργειών. Υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις των συγγενών των 6 αυτών ηλικιωμένων έγιναν με βάση το άρθρο 12 του Νόμου 3418/2005, τις οποίες δηλώσεις αναγνωρίζει και αναζητάει ο ΕΟΔΥ προκειμένου να εμβολιάσει τους τροφίμους΄΄.

Δεν έχασε τη ζωή της εξαιτίας του covid

Επίσης, επειδή δίνεται η εντύπωση ότι η γυναίκα τρόφιμος του ιδρύματος έχασε τη ζωή της από κορωνοϊό, η διοίκηση αναφέρει: ΄΄Πράγματι μια ηλικιωμένη φιλοξενούμενη στο Ίδρυμά μας έχασε προ ημερών την ζωή της. Ωστόσο η αιτία θανάτου της δεν ήταν ο κορωνοϊός, όπως βεβαιώνεται στο σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου, το οποίο εκδόθηκε από το Νοσοκομείο του Αιγίου όπου νοσηλεύτηκε και απεβίωσε και όχι από το ΠΓΝΠ όπως αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο πιθανότατα αφορά τρόφιμο άλλης ΜΦΗ΄΄.

Για τις ιδεοληπτικές συνθήκες που «χρήζουν διερεύνησης», η διοίκηση του Ιδρύματος επισημαίνει: ΄΄Ας μας υποδείξουν οιαδήποτε ενέργεια της μονάδος μας που κινείται προς την κατεύθυνση της ιδεοληψίας ή θρησκοληψίας περί διαβολικών εμβολίων. Απεναντίας, εμείς μπορούμε να Σας παραθέσουμε πληθώρα ενεργειών μας, που συνάδουν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και επ’ αυτού επικαλούμεθα την άριστη συνεργασία μας, με τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα των αιφνιδιαστικών ελέγχων΄΄.

Η κατάσταση στη Μονάδα όπως διαμορφώνεται σήμερα

Εν κατακλείδι, η διοίκηση της Μονάδας κάνει γνωστά τα εξής:

Πέντε εμβολιασμένοι υπερήλικες νοσηλεύτηκαν στο ΠΓΝΠ, με συμπτώματα κορωνοϊού, οι οποίοι όμως ήδη έλαβαν εξιτήριο. Η υπερήλικη που απεβίωσε στο Νοσοκομείου του Αιγίου και όχι στο Νοσοκομείο του Ρίου ήταν αρνητική στον κορωνοϊό και ο θάνατός της οφείλεται σε άλλη αιτία.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων τροφίμων είναι άνω του 63 % ενώ οι υπόλοιποι έκαναν χρήση της νομοθεσίας που απαιτεί συγκατάθεση των οικείων τους, οι οποίοι δεν την παρείχαν.

Για τους μη δυνάμενους να μετακινηθούν υπερήλικες, η μονάδα έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να εμβολιαστούν.

Το «εξοργιστικό» για τον συντάκτη γεγονός ότι κάποιοι φιλοξενούμενοι υπερήλικες, διαθέτουν δήλωση περί μη συγκατάθεσης στον εμβολιασμό των οικείων τους, είναι αποτέλεσμα της κείμενης νομοθεσίας και όχι επιλογή της μονάδας μας, αφορά δε τους εισαχθέντες προ της ισχύος του άρθρου 206, παρ.1β του Νόμου 4820/2021. Ούτε είναι επιλογή της μονάδας μας ο κάθε ηλικιωμένος που θα φιλοξενηθεί, αλλά ο ΕΟΠΥΥ είναι αυτός που στέλνει τροφίμους, την φιλοξενία των οποίων δεν δυνάμεθα να αρνηθούμε, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Τέλος όσον αφορά τους εργαζόμενους, σημειώνει: ΄΄Το άρθρο αναφέρει ότι «ανεμβολίαστοι είναι και αρκετοί εργαζόμενοι..». Επ’ αυτού να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων είναι εμβολιασμένοι, όσοι δε εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη (αναμένοντας το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό), ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, έχομε φροντίσει ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους ηλικιωμένους, χορηγώντας τους κατά το διάστημα αυτό τις άδειές τους ώστε να προγραμματίσουν και να πραγματοποιήσουν, ενώ σε κάθε περίπτωση εκτελούνται πλέον των προβλεπομένων τακτικοί έλεγχοι (τέστ), ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα έκθεσης τόσο των εργαζομένων όσο και βεβαίως των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων στον κορονοιο. Σημειώνουμε δε ότι ο Υπεύθυνος της Μονάδος για τον οποίο αφήνονται πολλά υπονοούμενα στο άρθρο, διαθέτει έγκυρο πιστοποιητικό νόσησης και επομένως νομίμως εκτελεί τα καθήκοντά του΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr