background img
banner
banner

Η μεταφορά των απορριμμάτων «κατάπιε» το Τεχνικό Πρόγραμμα;

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ως «εγκληματική ενέργεια» από μέρους της δημοτικής αρχής, χαρακτηρίζει η Βάσω Ψυχράμη, την κίνηση περικοπής από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2021, του ποσού των 1.083.000€, κατευθύνοντάς το σε κωδικούς υπηρεσιών και προμηθειών ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» καταγγέλλει πλέον την δέσμευση του ποσού των 1.590.000€ σε κωδικό μεταφοράς απορριμμάτων, μολονότι το ελεγκτικό συνέδριο απέρριψε τον διαγωνισμό της μεταφοράς απορριμμάτων ως μη σύμφορο για τον δήμο Αιγιαλείας. Από πλευράς δημοτικής αρχής πάντως δίνεται η απάντηση πως ακόμη δεν έχουν λάβει επίσημα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να γίνει η αποδέσμευση… Ως γνωστόν, ο δήμαρχος είχε υποβάλει ένσταση κατά αυτής της απόφασης, η οποία εκδικάστηκε από το 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 2 Αυγούστου και απορρίφθηκε κι αυτή. Η κ. Ψυχράμη επανέλαβε και στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι , κατόπιν και της απόρριψης της ένστασης του δημάρχου, δεν συντρέχει κανένας λόγος να ακυρωθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα. Είναι άλλωστε, όπως είπε, δεδομένες και γνωστές οι μεγάλες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων σε έργα οδοποιίας και άλλα μικρά τεχνικά έργα, χαρακτηρίζοντας τη διοίκηση Καλογερόπουλου ως «χαμηλού επιπέδου» και «κατώτερη των περιστάσεων». Ζήτησε δε από τον δήμαρχο να επανεξετάσει τη στάση του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το Τ.Π. του 2021 πρέπει να εκτελεστεί. Σεβαστείτε την απλή αναλογική, δεν είναι «τσιφλίκι» σας ο δήμος, για να καταργείτε το Τεχνικό Πρόγραμμα, επειδή το ψήφισε η αντιπολίτευση».

Ψυχράμη: ‘‘Ο δήμαρχος σκοπίμως αποσιώπησε την απόφαση του Ελεγκτικού’’

΄΄Η συγκεκριμένη εγκύκλιος και το πώς αυτή θα διαχειρίζεται, έγκειται στην ευχέρεια και τη διάθεση του εκάστοτε δήμαρχου και της εκάστοτε Οικονομικής Επιτροπής, γι’ αυτό και είναι σχετικές οι αποδοχές των χρηματοδοτήσεων, είτε αυτές είναι ΚΑΔ, είτε είναι επιδοτήσεις σχολείων, είτε είναι κάποια εγκύκλιος για τις καθαρίστριες. Την ίδια στιγμή, μία άλλη εγκύκλιος (Θεοδωρικάκου) αναφέρει ότι αυτές οι αποδοχές, για να μην υπάρχουν προβλήματα, είναι απλώς διαπιστωτική πράξη. Έτσι, λοιπόν επιτρέπει στον εκάστοτε δήμαρχο, όποια «πονηριά» θέλει, μέσω αυτού να την πραγματοποιεί. Στην περίπτωση του δήμου μας αυτό είναι, αν μη τι άλλο, μία “εγκληματική ενέργεια”΄΄, ανέφερε στo protionline.gr η κ. Ψυχράμη.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι αποσιώπησε την απόφαση του Ελεγκτικού ώστε να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή και να ακυρώσει το Τεχνικό Πρόγραμμα. ΄΄Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ανέφερα ότι η υπόθεση της ένστασης εκδικάστηκε από το 7ο Τμήμα Ελέγχου και ότι είχε εκδικαστεί στις 2 Αυγούστου και έχει απορριφθεί η ένσταση με την υπ’ αριθμ. 1279/2021 απόφαση. Είναι εμφανές ότι ο δήμαρχος βιάστηκε μόνο και μόνο προκειμένου να ακυρώσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο είχε ψηφίσει η αντιπολίτευση΄΄, σημείωσε, προσθέτοντας: ΄΄Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο “πολιτικό γινάτι”. Ο δήμαρχος δεν έχει την πρόθεση να καταλάβει με ποιο εκλογικό σύστημα εξελέγη και με ποιους πρέπει να συνεννοηθεί. Σε κάθε βήμα του και σε οποιαδήποτε πράξη του, το μόνο που τον νοιάζει είναι να παρουσιάσει ότι εκείνος είναι το “αφεντικό”, ότι αυτός είναι ο χειριστής όλων των θεμάτων, πως αυτός ξέρει και κανένας άλλος. Αγνοεί κατ’ επανάληψη τη δική μας άποψη και βούληση και όλα αυτά που επικαλείται περί συνεργασιών, δεν είναι παρά «στάχτη στα μάτια» του κόσμου της Αιγιάλειας΄΄.

Καταλήγοντας, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», σημείωσε: ΄΄Η απόφαση του Ελεγκτικού είναι στα χέρια του δημάρχου και με αυτή, αποδεσμεύει το ποσό των 1.590.000€. Είναι εμφανές ότι πήρε τα χρήματα από το Τεχνικό Πρόγραμμα για να τα χρησιμοποιήσει στην μεταφορά… στη σύμβαση με την Τριανταφυλλιά… σε φωτισμό και λάμπες… δηλαδή σε εργασίες του κωδικού 20, από τον οποίο όμως αποδεσμεύεται το ποσό των 1.590.000€. Άρα, αυτό το ποσό όχι μόνο φτάνει… αλλά περισσεύει κιόλας για την μεταφορά των απορριμμάτων και τον φωτισμό!!!Δεν χρειάζεται να ακυρώσει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Ο τρόπος που ο κ. Καλογερόπουλος χειρίζεται τις εξελίξεις, ο τρόπος που διοικεί τον δήμο, είναι όχι μόνο “επικίνδυνος” αλλά και προκλητικός.
Εμείς, η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ όμως δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τον κ. Καλογερόπουλο να κάνει ό,τι θέλει. Ήμασταν και θα είμαστε εδώ πάντα, να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους και να γίνονται όλα με διαφάνεια και αξιοκρατία. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει… με το “έτσι θέλω”. Φτάνει πια…΄΄

Καραΐσκος: ΄΄Για να αποδεσμεύσουμε χρήματα πρέπει να έχουμε επίσημα την απόφαση΄΄

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος επισήμανε στο protionline.gr: ΄΄Για να αποδεσμεύσουμε χρήματα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας επίσημα την απόφαση του Ελεγκτικού.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που αλλάζουμε χώρο εναπόθεσης. Έχει έρθει το καινούριο ΦΕΚ και πρέπει να στείλουμε τα απορρίμματα σε άλλο αποδέκτη γιατί είμαστε στο όριο και ουσιαστικά στο τελείωμα των ποσοτήτων μεταφοράς στη Στερεά Ελλάδα. Πλέον τα απορρίμματα θα μεταφερθούν στην Τριανταφυλλιά Ηλείας. Άρα λοιπόν πρέπει να δεσμευθούν κάποια ποσά. Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα δει το όλο θέμα κι όταν αποδεσμευθεί το ποσό των 1.590.000, θα κάνει τις ανάλογες ενέργειες για να επανέλθουν τα χρήματα΄΄.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος τόνισε :΄΄Η δημοτική αρχή δεν έχει πρόθεση να περικόψει κάποια άλλη δραστηριότητα. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι τα χρήματα είναι η κινητήριος δύναμη για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα απορρίμματα. Ούτε προτιθέμεθα να αφήσουμε τα απορρίμματα στους δρόμους επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμη την απόφαση. Η δημοτική αρχή δεν έχει στο… πίσω μέρος του μυαλού να μην φτιάξει δρόμους για να μπορέσει να μεταφέρει τα απορρίμματα, λειτουργεί ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει το ταμείο του δήμου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος να δεσμεύουμε ποσά΄΄.

Σχετικά με την… πονηριά που καταλογίζεται στον δήμαρχο και την ανεντιμότητα, ο κ. Καραΐσκος υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Δεν υπάρχει ούτε πονηριά ούτε ανέντιμη πράξη. Το ανέντιμο ήταν όταν έκοβαν από τα τέλη, χρήματα που είχαν άμεση σχέση με την καθαριότητα, όπως π.χ. με τους κάδους, όπως τα χρήματα για τον ΣΜΑ και την πρώην ιδιοκτησία Ορφανίδη που ήταν να γίνουν κάποιες εργασίες ωστόσο η αντιπολίτευση περιέκοψε τα ποσά ώστε να μην προχωρήσει το κομμάτι της τακτοποίησης των προβλημάτων που έρχονταν από το παρελθόν. Εμείς προσπαθούμε, κινούμενοι σε νόμιμα πλαίσια, να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

Δεν μπορεί να παρουσιάζονται κάποιοι πιο ευαίσθητη από εμάς σε ό,τι αφορά τον δήμο και τους δημότες, τη στιγμή μάλιστα που εμείς αξιολογούμαστε ως δημοτική αρχή΄΄…

Τοποθετούμενος, σχετικά με την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, ο δήμαρχος είπε πως αφορά μία νομική δυνατότητα που έχει η Οικονομική Επιτροπή να τροποποιεί τέτοιες περιπτώσεις όπως για τη μεταφορά των απορριμμάτων, και πως οι ενστάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σεβαστές στο μέτρο που επιτρέπεται. ΄΄Θα έχουμε τη δυνατότητα στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον νέο προϋπολογισμό να συνεισφέρουν όλοι όπως το επιθυμούν΄΄, είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στο Τ.Π. του 2022.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr