background img
banner
banner

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση αιολικών

ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ ΑΠΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Να πάρει σαφή θέση κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα βουνά της Αιγιάλειας που γειτνιάζουν με τα Καλάβρυτα, καλούν τον δήμο Αιγιαλείας εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιδρούν, οι οποίοι μάλιστα επισκέφθηκαν τον δήμαρχο πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Καλογερόπουλος ωστόσο υπενθυμίζει πως ο ρόλος του δήμου είναι καθαρά γνωμοδοτικός και ότι το υπουργείο είναι αυτό που θα λάβει την απόφαση…

Στην προ ημερών συνάντηση με τον δήμαρχο συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων και των τοπικών κοινοτήτων Λεοντίου Αχαΐας και περιχώρων, Μοίρας και Σουλίου, του Αγροτικού και κτηνοτροφικού συλλόγου της ορεινής Αχαΐας, της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ¨ Η ΑΛΚΥΩΝ ¨ της Περιβαλλοντικής Δράσης για την Αιγιάλεια ¨ ΙΡΙΔΑ ¨ και εκπροσώπου της περιφερειακής παράταξης Οικολογική Δυτική Ελλάδα, που ήδη με ανακοίνωσή της είχε ταχθεί κατά της ανάπτυξης αιολογικών και δε σε περιοχή NATURA, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι σχετική ανακοίνωση κατά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είχε εκδώσει και η δημοτική παράταξη «Μπροστά για την Αιγιάλεια».

Οι επιπτώσεις

Οι αντιδρώντες φορείς ξεκαθάρισαν πως όλες οι παρεμβάσεις αφορούν την εγκατάσταση 77 ανεμογεννητριών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 και πως πρόκειται να γίνει διάνοιξη 70 χιλιομέτρων δρόμων, να καταστραφούν 5.000 – 6.000 στρέμματα δάσους και ημιαλπικών χορτολιβαδικών εκτάσεων. Στις επιπτώσεις ανέφεραν ακόμη πως με τις διανοίξεις και εκσκαφές θα έχουμε αλλαγή όδευσης των υδάτων επίγειων και υπόγειων, η καταστροφή στην κτηνοτροφία θα είναι καταλυτική, όταν στις περιοχές αυτές βοσκίζουν καταγεγραμμένα από την πολιτεία 20.000 περίπου αιγοπρόβατα, θα αλλάξει δραστικά προς το δυσμενέστερο η ζωή των κατοίκων της περιοχής λόγω όχλησης ηχητικής και οπτικής και θα μειωθεί καίρια η επισκεψιμότητα.

Ζήτησαν έτσι από τον δήμαρχο να εκφράσει γραπτώς προς τις αδειοδοτούσες αρχές, την πλήρη αντίθεσή του για εγκατάσταση αιολικών μέσα στις προστατευόμενες περιοχές και να συμμετάσχει ενεργά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και να συνταχθεί προς αυτή την κατεύθυνση με τους υπόλοιπους δημάρχους.

Έκφραση άκρως επιφυλακτικής γνώμης από το Δημοτικό Συμβούλιο – Από το υπουργείο ο τελικός λόγος

Ερωτηθείς από τo protionline.ge για το θέμα ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος προσφάτως είχε επισκεφθεί την κοινότητα Αρράχωβας που είναι μέσα στον σχεδιασμό για την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών, επισήμανε: ΄΄Το Δημοτικό μας Συμβούλιο εξέτασε το θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, το γεγονός ότι και ο τοπικός σύμβουλος είναι αρνητικός, πήρε απόφαση περί έκφρασης άκρως επιφυλακτικής γνώμης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, το οποίο αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Στην ουσία πρόκειται για μία αρνητική απόφαση, η οποία όμως, ούτως ή άλλως έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και μπορεί να μην ληφθεί τελικά υπόψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δήμος παίρνει μία απόφαση, η Περιφέρεια κάνει την εισήγηση, όμως η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο. Ό,τι και να κάνει ο δήμος, δεν επηρεάζει την απόφαση. Εκφράζει άποψη που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr