background img
banner
banner

Βήμα… ταχύ προς την Πράσινη Μετάβαση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΨΟΥΣ 6,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΙΛΥΟΣ ΕΛΛ ΑΙΓΙΟΥ

Σε υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Προμήθεια Εγκατάσταση και Λειτουργία Εξοπλισμού Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης Ιλύος ΕΕΛ Αιγίου» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προχωρά η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας. Υποβάλει μάλιστα έναν πληρέστατο φάκελο προκειμένου να εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 8.556.000 ευρώ που απαιτούνται για την εκτέλεση του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου.

Η πρόταση υποβάλλεται στα πλαίσια της Πρόσκλησης «ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 1 “ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ”», στον άξονα προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ως επιλέξιμη δαπάνη θεωρείται όλο το ποσό, εκτός ΦΠΑ, με τη ΔΕΥΑΑ να καλείται να καλύψει το ποσό των 1.656.000€ που αφορά τον ΦΠΑ, από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας καθώς δεν καθίστανται επιλέξιμο από το ανωτέρω Πρόγραμμα.

Εκπνέει η προθεσμία τέλος του μήνα

Η πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας που υποβάλλεται δεδομένου ότι στις 30 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού μονάδος θερμικής ξήρανσης ιλύος της ΕΕΛ Αιγίου, έτσι ώστε η παραγόμενη αφυδατωμένη ιλύς, πρωτοβάθμια και βιολογική που θα προέρχεται από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου, να υπόκειται σε θερμική ξήρανση με στόχο την μέγιστη δυνατή μείωση του όγκου της και την παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλής αξίας για γεωργική χρήση. Η ανωτέρω πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια πλήρους και αποτελεσματικού συστήματος απόσμησης για τους σχετικούς ρύπους της παραγόμενης αφυδατωμένης ιλύος καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα αποτελεσματικού καθαρισμού και απόσμησης των παραγόμενων απαερίων.

Επίλυση καίριων προβλημάτων

Όπως τονίζεται από πλευράς διοίκησης της ΔΕΥΑΑ, ΄΄πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που αναμένεται να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή, εναρμονίζοντας την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με τις απαιτήσεις Ευρωπαϊκών Οδηγιών, με σύγχρονες, καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες, που στόχο έχουν τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Με αυτό το έργο επιτυγχάνεται η παραγόμενη αφυδατωμένη ιλύς, πρωτοβάθμια και βιολογική που θα προέρχεται από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου, να υπόκειται σε θερμική ξήρανση με στόχο την μέγιστη δυνατή μείωση του όγκου της και την παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλής αξίας για γεωργική χρήση. Επιπλέον περιλαμβάνεται και η προμήθεια συστήματος απόσμησης για τους σχετικούς ρύπους της παραγόμενης αφυδατωμένης ιλύος καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα αποτελεσματικού καθαρισμού και απόσμησης των παραγόμενων απαερίων΄΄.

Η πρόταση περιλαμβάνει έργα υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, έργα αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού, καθώς και έργα υλοποίησης υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Επισημαίνεται ότι η πρόταση έχει συνταχθεί στο πλαίσιο επίλυσης καίριων προβλημάτων που αφορούν την διαχείριση της ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με κύριο γνώμονα την επίδραση της δράσης στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr