background img
banner
banner

Η συναίνεση για την πλατεία μπορεί να περιμένει

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 152 ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αιφνιδιάστηκαν χθες το μεσημέρι οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όταν έλαβαν πρόσκληση από τον δήμαρχο και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρη Καλογερόπουλο, να παραστούν σε έκτακτη συνεδρίαση με ένα και μοναδικό θέμα «Άσκηση Προσφυγής του Δήμου Αιγιαλείας ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, κατά των αριθ. 14406/15-03-2022 & 14414/16-03-2022 Αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου». Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος είχε καλέσει τους αρχηγούς στο γραφείο του να συζητήσουν για την πλατεία, αρχικά σήμερα Τρίτη το μεσημέρι ενώ είχε μεταθέσει το ραντεβού για την Παρασκευή το μεσημέρι.

Ο δήμαρχος είχε αποφασίσει από καιρό να προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, που ακύρωσε την υποκατάσταση του εργολάβου για την πλατεία, ωστόσο κάτι περίμενε και αυτό φαίνεται ότι ήρθε χθες, με αποτέλεσμα η όποια συναινετική διάθεση με την αντιπολίτευση να πάει στις καλένδες.

Με αυτά τα δεδομένα κανείς δε πρόκειται να πάει στο ραντεβού με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, από την αντιπολίτευση, και όλα θα κριθούν πλέον από την τριμελή επιτροπή του άρθρου 152 με το σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Περικλή Παπαγιαννακόπουλο να διαμηνύει ότι υπάρχει και το διοικητικό εφετείο στον ορίζοντα, προτρέποντας τον δήμαρχο να μη βάζει το δήμο σε περιπέτειες.

Αναφορικά με την προσφυγή στο άρθρο 152, ο δήμαρχος είχε δηλώσει στο protionline.gr: «Αυτή η λύση είναι η πιο ενδεδειγμένη, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή. Αν προσφύγουμε και δικαιωθούμε, μετά από ένα περίπου δίμηνο, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα ξεκινήσει άμεσα το έργο. Διαφορετικά θα πάμε σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας, αναλόγως».

Ομόφωνη απόφαση και δυο «λευκά»

Ήταν το «επόμενο βήμα» που διαφαινόταν από πλευράς δημοτικής αρχής, ευελπιστώντας πως η Επιτροπή θα ακυρώσει την απόφαση του Συντονιστή και το έργο θα προχωρήσει από την τεχνική εταιρεία «Ιντρακάτ» χωρίς χρονοτριβές. Η χθεσινή απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη που πρόσκεινται στη δημοτική αρχή ενώ «λευκό» ψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν, δηλαδή η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη και ο δημοτικός σύμβουλος της «Αιγιάλεια Αύριο» Περικλής Παπαγιαννακόπουλος.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο Χρήστος Γούτος και ο Γιώργος Κουβαράς από την αντιπολίτευση και οι Διαμάντω Βασιλακοπούλου και Μαρία Σταυροπούλου που αντικαταστάθηκαν όμως από τα αναπληρωματικά μέλη Βασίλη Χριστόπουλο και Στράτο Βαρδάκη.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης αιτιολογήθηκε αφενός στο ότι υπάρχει δεσμευτική προθεσμία κατάθεσης της προσφυγής (μέχρι την Παρασκευή) και αφετέρου στην επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να εκτελεστεί το έργο ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας το συντομότερο δυνατόν.

Νομικά σφάλματα, υπερβάσεις, αντιφάσεις και κενά, τα επιχειρήματα

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρης Καλογερόπουλος έκανε γνωστό το περιεχόμενο της εισήγησης του νομικού συμβούλου του δήμου Γιώργου Μπέσκου, στην οποία αναφέρει πως αφού γνωστοποιήθηκε στον δήμο ότι έγιναν δεκτές από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι προσφυγές των πέντε δημοτικών σύμβουλων, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης διαπιστώθηκε ότι «οι αποφάσεις περιέχουν νομικά σφάλματα και υπερβάσεις, αντιφατικές αιτιολογίες και νομικά κενά, καθώς και εσφαλμένη εφαρμογή των κανόνων Δικαίου και ως εκ τούτου οδηγήθηκαν σε εσφαλμένες παραδοχές.

Περαιτέρω περιέχουν εσφαλμένες αξιολογήσεις εγγράφων αλλά και των εν γένει αποδεικτικών μέσων οι οποίες οδήγησαν τις ανωτέρω αποφάσεις σε εσφαλμένο πόρισμα και διατακτικό».
Κατόπιν τούτων ο νομικός σύμβουλος, στη γνωμοδότησή του, πρότεινε «την άσκηση από τον δήμο Αιγιαλείας κάθε ένδικου μέσου και βοηθήματος ενώπιον των Δικαστηρίων κάθε βαθμού και δικαιοδοσίας καθώς και άσκηση κάθε προσφυγής ενώπιον διοικητικής αρχής και της Επιτροπής του άρθρου 152 Ν. 3463/2006 ΔΚΚ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου κατά των με αριθ. 14406/15-03-2022 ΚΑΙ 14414/15-03-2022 αποφάσεων του Συντονιστή και την παράσταση και την υποστήριξη αυτών κατά την εξέταση τους, καθώς και την άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων κατά των αποφάσεων επ΄ αυτών ενώπιον των δικαστηρίων κάθε βαθμού και δικαιοδοσίας».

΄΄Η δημοτική αρχή να πάρει την ευθύνη΄΄…

Η κ. Ψυχράμη, στην τοποθέτησή της, είπε πως δεν κατανοεί τον λόγο της συγκεκριμένης προσφυγής, καθότι δεν υπάρχει περίπτωση το άρθρο 152 να βγάλει αντίθετη απόφαση από το Συντονιστή, τονίζοντας πως «απλά ο δήμαρχος ροκανίζει τον χρόνο», ψηφίζοντας «λευκό». Ακολούθως, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος, ρώτησε: «Αφού υπάρχει νόμιμος τρόπος ανάθεσης του έργου γιατί κάνουμε προσφυγή; Θα ψηφίσω «λευκό» για να πάρει την ευθύνη η Δημοτική Αρχή που έχει την πλειοψηφία».

Η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου που ήταν και η εισήγηση του δημάρχου, έγινε δεκτή καθώς επίσης, αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος να συντάξει και καταθέσει τα ανωτέρω ένδικα μέσα, βοηθήματα και προσφυγές, καθώς και να παρασταθεί ενώπιον των ανωτέρω οργάνων προς υποστήριξη αυτών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr