background img
banner
banner

Τα σκάγια από “τα πρώτα τουφέκια του ’21”

ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΛΑΛΟ… ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΩΝΑΚΡΙΔΑ

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή αρκετού κόσμου ολοκληρώθηκε στη Νωνάκριδα το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσαν από κοινού οι κοινότητες Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας, Ζαρούχλας και Μεσορουγγίου, με την πολύτιμη βοήθεια των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίας Βαρβάρας “Τα Ματσόνια” και Περιστέρας «Η Νωνάκρις».

Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για όλα και ο κόσμος με συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, τίμησε τους Ήρωες του τόπου του 1821, οι οποίοι πρώτοι ξεκίνησαν την Ελληνική Επανάσταση με την αρχική τουφεκιά στις “Πόρτες Αγριδίου”.

Τι περιελάμβαναν οι δράσεις του πανηγυρικού διημέρου

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε μεγάλη ποικιλία, καθώς το Σάββατο 2 Απριλίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας του Νικηφόρου Παμπούκη στο επονομαζόμενο σημείο “Παναγιά των Καταφυγίων” πολύ κοντά στην θέση Χαλκιάνικα, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον καθηγητή Ιστορίας Αθανάσιο Φωτόπουλο στο Μουσείο Ιστορίας της Ζαρούχλας. Την Κυριακή 3 Απριλίου, οι ιδιαίτερες δράσεις ξεκίνησαν με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία – Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίας Ζώνης Αγριδίου. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση για τις ψυχές των νεκρών και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Την μουσική υπόκρουση των δραστηριοτήτων ανέλαβε ολιγομελές τμήμα της Φιλαρμονικής Ακράτας, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παρέλαση των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας και μελών του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης “Βοτσίτσα 1821”. Το διήμερο εκδηλώσεων έκλεισε με την θεατρική παράσταση από το καλλιτεχνικό τμήμα της Θεατρικής Σκηνής του Συλλόγου “Αναγέννησις” Ακράτας, στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου ¨Hotel Ζαρούχλα Inn¨.

Ποιοι παρέστησαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιοβάς και και Πάνος Γιαννούλης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Αγίας Βαρβάρας Αθανάσιος Ξυγκάς, της Ακράτας Αθανάσιος Στούμπος, των Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, της Περιστέρας Ιωάννης Κουτρούλης, της Ζαρούχλας Παναγιώτης Ντρίβας και του Μεσορουγγίου Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος.

Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι από το Α.Τ. Ακράτας και μέλη της εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας του δήμου Αιγιάλειας “Αχαιός”, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Αιγείρα/Ακράτα Κώστας Αλέφαντος, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης από διάφορα σχολεία της περιοχής. Ειδική αναφορά έγινε στο έργο και την βοήθεια της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ενώ ευχαριστήρια απηύθυναν οι κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης κ. Ξυγκάς και κ. Κρικέτος.

«Είμαστε υπερήφανοι που πατάμε σε αυτά τα άγια χώματα»

Απευθυνόμενη στους εβδομήντα περίπου παραβρισκόμενους στο χώρο του Ηρώου των Πεσόντων η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Χριστίνα Αλεξοπούλου, τόνισε για την ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση: «Φίλες και φίλοι, συμπατριώτες… ελάχιστα λόγια γιατί μονάχα τιμή, δόξα και περηφάνια είναι όλα αυτά που αισθανόμαστε εδώ στις Πόρτες Αγριδίου. Είμαστε υπερήφανοι που πατάμε σε αυτά τα άγια αλλά ματωμένα χώματα. Και σήμερα, το 2022 βλέπουμε άλλα “αδέλφια” μας να δίνουν το δικό τους αίμα, στην Μαριούπολη και την Οδησσό. Το μήνυμα του “κατακτητή” και το 1821 και σήμερα, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Εύχομαι και του χρόνου, υγεία και ειρήνη πάνω από όλα, θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στις υπέροχες εκδηλώσεις που σήμερα απολαύσαμε».

«Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις διατηρείται η μνήμη ενός τόπου που μεγαλούργησε»

Αμέσως μετά, έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, τόνισε: «Είναι ημέρα μνήμης και ευγνωμοσύνης η σημερινή για όλους μας. “Ορόσημο” ο τόπος αυτός της ελληνικής επανάστασης, τιμή και δόξα στους προγόνους. Οι Έλληνες του χθες, του τώρα και του αύριο, είναι αυτοί που αποδεικνύουν κάθε στιγμή ότι το Μανιάκι και το Καστράκι δεν διαφέρουν από τις Θερμοπύλες. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές», ενώ η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου μιλώντας σε όσους παραβρέθηκαν, επισήμανε: «Πολλά μπράβο σε όσους κόπιασαν για να τιμηθούν σωστά οι ιστορικές αυτές μνήμες. Υπό δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να οργανώσουν μια άκρως τιμητική και ουσιαστική εκδήλωση. Μέσα από τέτοιες περιπτώσεις διατηρείται η μνήμη ενός τόπου που μεγαλούργησε και εξακολουθεί να το πράττει…» δήλωσε με έντονη συναισθηματική φόρτιση η κ. Σταυροπούλου.

Αμέσως μετά την σκυτάλη πήρε ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εδώ ξεκίνησε η πρώτη σπίθα, που έγινε φωτιά για τους κατακτητές, τους έκαψε και σήμερα όλοι εμείς, τιμούμε τους τοπικούς ήρωες μας όντας ελεύθεροι. Το χρέος μας είναι να κρατάμε ζωντανά τα “λάβαρα” της επανάστασης και να τα παραδώσουμε στις επόμενες από εμάς γενιές» ενώ παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κρικέτος αμέσως μετά, ανέγνωσε προσωπικό μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού και νυν βουλευτή Αχαΐας Γιώργου Παπανδρέου και ένθερμους χαιρετισμούς για τον πανηγυρικό της ημέρας από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Τσιγκρή καθώς και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη. Να σημειωθεί ότι, έπειτα από την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία όπου τέλεσε ο π. Σάββας Ζαφειρόπουλος, χαιρετισμό είχε απευθύνει ο Κώστας Αλέφαντος, ο οποίος “συντόνιζε” και το μαθητικό άγημα που παρέλασε στο σημείο.

Τέλος να επισημανθεί ότι, μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων παρέλασαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας καθώς και 15μελες άγημα του Συλλόγου “Βοστίτσα 1821” υπό την συνοδεία της 8μελους μπάντας της Φιλαρμονικής Ακράτας.

Η θεατρική παράσταση στη Ζαρούχλα

Μετά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης στο Αγρίδι, στη Ζαρούχλα και στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου της κας Μαρίας Οικονομοπούλου τα πρώτα τουφέκια του 1821 ‘’ζωντάνεψαν’’ και ο κόσμος που παρακολουθούσε την αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων καταχειροκρότησε την 10μελη Θεατρική Ομάδα που είχε μια εξαιρετική απόδοση, σε σκηνοθεσία Χρήστου Ασημακόπουλου, κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και την Γενική Επιμέλεια της Μαρίας Καρρά, υπό τους ήχους της ¨Ηχητικής Ομάδας¨ του Σπύρου Ρηγόπουλου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr