background img
banner
banner

Ασπασία Ρηγοπούλου: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φερόμαστε σαν να μην υπάρχει η πανδημία»

Όσο κι αν θέλουμε να βγάλουμε από το μυαλό μας την ύπαρξη της πανδημίας, δυστυχώς αυτή υπάρχει. Τις τελευταίες ημέρες με τις νέες μεταλλάξεις της «Όμικρον» που χαρακτηρίζονται από την υπερμετάδοση οι νέες διαγνώσεις πολλαπλασιάζονται σε επικίνδυνο βαθμό.

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. Η αρχή έγινε από ορισμένες επιχειρήσεις που τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφουν μεγάλο αριθμό απουσιών. Οι αρμόδιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το 6ο κύμα.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο. Από τη μία το στοίχημα του τουρισμού και από την άλλη η προστασία της δημόσιας υγείας. Σίγουρα η αρμόδια επιτροπή της χώρας μας, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα, θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ωστόσο υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός μας. Έχοντας τα δεδομένα της καθημερνής αύξησης των κρουσμάτων και της σταδιακής αύξησης των νοσηλειών οφείλουμε να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φερόμαστε σαν να μην υπάρχει η πανδημία. Το βλέπουμε καθημερινά σε όλους τους χώρους συγχρωτισμού. Ξεκινώντας από τα σούπερ μάρκετ και φτάνοντας μέχρι τους χώρους νυχτερινής διασκέδασης, τις συναυλίες κ.ά. που δεν τηρείται κανένα μέτρο ατομικής προστασίας.

Η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας έχει θετικό πρόσημο. Η ίδια καλή εικόνα πρέπει να συνεχιστεί. Πρόκειται για θέμα υγείας η πορεία του οποία εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας.

Δεν παραβλέπω ότι υπάρχει κούραση, αγανάκτηση και θυμός. Όλα αυτά είναι δικαιολογημένα απολύτως. Από την άλλη όμως ως γιατρός δεν παύω να βλέπω και πόσους θανάτους είχαμε και πόσα συμπτώματα καταγράφουμε καθημερινά από τις βαθιές πληγές που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Είναι δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση που διανύουμε και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη διότι υπάρχει αδυναμία πρόβλεψης του αύριο. Επομένως ας φροντίζουμε να τηρούμε τα μέτρα που αποδεδειγμένα απλώνουν γύρω μας μία ασπίδα προστασίας.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr