background img
banner
banner

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αντωνίας Παπαχριστοδουλοπούλου

«ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΙ» ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΣ -ΕΡΩΤΑ ΚΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ…

Το νέο βιβλίο της Αιγιώτισσας Αντωνίας Παπαχριστοδουλοπούλου φέρει τον τίτλο «Φαινότυποι», εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Αέναον» κι έρχεται να μας συνεπάρει με την πλοκή και τα έντονα συναισθήματα που είναι «ζωγραφισμένα» σε κάθε σελίδα του.

Ένα μυθιστόρημα 94 σελίδων που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία λέξη του, έρχεται να διαδεχθεί ένα ακόμη… «φι», το «Φάλτσο» που ήταν το πρώτο συγγραφικό «βήμα» της ταλαντούχας συγγραφέα.

Η Αντωνία Παπαχριστοδουλοπούλου γεννήθηκε στο Αίγιο το 1975. Έχει σπουδάσει Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και δημοσιογραφία. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο Τύπο και στο ραδιόφωνο.

Σήμερα ασχολείται με τις αγροτικές καλλιέργειες. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Φάλτσο» κυκλοφόρησε το 2011.

«Η συγγραφή είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας»

Πώς προέκυψε όμως η συγγραφή στη ζωή της Αντωνίας Παπαχριστοδουλοπούλου; ΄΄Όσοι ασχολούνται με τη συγγραφή, ξέρουν καλά πόσο δύσκολο είναι να εκδόσεις ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα για παράδειγμα. Με την ποίηση τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν εκδότες που δεν δέχονται καν ποιητικές συλλογές… ούτε για να κρίνουν αν είναι κατάλληλες για έκδοση. Είναι τραγικό αν το σκεφτεί κανείς… Αν δηλαδή γεννιόταν ένας νέος Ελύτης, ένας νέος Ρίτσος, ίσως να έμενε ανέκδοτος. Πάλι υπάρχουν και εκείνοι που εκδίδουν με μεγάλη ευκολία τα βιβλία των ηθοποιών, των παικτών των ριάλιτι, των συζύγων πολιτικών. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, λίγες όμως. Το τελευταίο διάστημα, η τόσο μεγάλη άνοδος της τιμής του χαρτιού έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα στους εκδότες. Όλα αυτά μαζί πάνε τη λογοτεχνία μας πίσω΄΄, απαντά η ίδια.

«Πώς βλέπουν οι άλλοι γύρω σας την ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;» είναι το επόμενο ερώτημα, με τη συγγραφέα να απαντά: ΄΄Τον ορισμό -συγγραφέας δεν τον δίνω στον εαυτό μου. Έχοντας δύο μυθιστορήματα στο ενεργητικό μου, θα ήταν μεγαλοστομία. Γράφοντας ξεχνιέμαι. Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο στην εποχή μας η πραγματικότητα. Κάνουμε το παν για να την αντέξουμε, και να ξεφύγουμε από αυτή. Αυτό για μένα είναι η συγγραφή, μορφή ψυχοθεραπείας. Οι φίλοι μου είναι κυρίως άνθρωποι με χιούμορ. Με πειράζουν συχνά για το ότι ασχολούμαι με το γράφειν. Τους κάνει εντύπωση που επιμένω. Το ξέρουν τελικά οι πάντες ότι η λογοτεχνία, στην Ελλάδα ιδίως, έχει πάρει την κάτω βόλτα. «Γράψε, μου λένε, κανένα Άρλεκιν να βγάλεις κανα φράγκο!»΄΄.

Δύσκολη εποχή για τη λογοτεχνία

Γιατί χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία για να γίνουμε… κοινωνοί της νέας ιστορίας της; Η ίδια η συγγραφέας απαντά: ΄΄Είναι γεγονός ότι από όταν εκδόθηκε το «Φάλτσο», το πρώτο μου μυθιστόρημα, πέρασε μία δεκαετία για να βγουν οι «Φαινότυποι». Είναι δύσκολη η εποχή μας για τη λογοτεχνία, είμαι και εγώ σαν άνθρωπος αναβλητική. Βέβαια οι «Φαινότυποι» δεν γράφτηκαν τώρα. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ολοκλήρωσή τους και περίπου πέντε από όταν ξεκίνησαν να γράφονται. Ήξερα τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα για να εκδοθούν, τις είχα περάσει ξανά. Ήταν παράγοντας ανασταλτικός όλο αυτό. Τελικά το αποφάσισα΄΄.

«Και πολύ ορθά πράξατε», ήταν η απάντηση του protionline.gr. Τα συναισθήματα αποτελούν για τη συγγραφέα πηγή δημιουργίας και έμπνευσης. Ο χείμαρρος των σκέψεών της, πλάθει ιστορίες, έχοντας μία μοναδική ικανότητα, μέσα από την περιγραφή, να μας μεταφέρει ανάμεσα στους ήρωες, να μας κάνει κοινωνούς των όσων βιώνει η ηρωίδα του βιβλίου. Η Έλσα βιώνει μία ζωή «στρωμένη». Είναι επιτυχημένη κι ερωτευμένη με τον σύζυγό της. Μέχρι που ανακαλύπτει την απιστία του, αλλά και όλο το παρασκήνιο πίσω από αυτή. Διπλή προδοσία, τεράστια απογοήτευση. «Πόσο δικοί σου είναι οι δικοί σου άνθρωποι; Μπορεί η αγάπη να κάνει κακό; Συγχωρείται ποτέ η απιστία; Συμπτώσεις φέρνουν στη ζωή της τα πάνω κάτω… Οι ισχυρότεροι δεσμοί κλονίζονται συθέμελα, μέχρι η αλήθεια, που δεν ήθελε να δει, να σταθεί αναίσχυντη μπροστά στα μάτια της. Ποιο ρόλο τελικά θα αναλάβει; Του κομπάρσου ή του πρωταγωνιστή; Η επιλογή είναι δική της», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Εμπνεύσεις, κίνητρα, συμπεράσματα…

Τι είναι όμως αυτό που την εμπνέει; Όπως αναφέρει, ΄΄πολλοί συγγραφείς μιλούν για την έμπνευση και τη θεοποιούν. Η συγγραφή κυρίως είναι επιμονή, είναι τεχνική, είναι και μεγαλη “λάντζα” για να το πω απλά. Οι λέξεις θέλουν τους χειρισμούς τους, κι έχουν τους κανόνες τους. Ναι, παίζει και η έμπνευση τον ρόλο της… Ένας άνθρωπος που θα συναντήσεις και θα σου πει μια κουβέντα για τη ζωή του, μια μουσική, μια εικόνα, όλα αυτά για εμένα είναι εμπνεύσεις, ή μάλλον καλύτερα κίνητρα για να γράψω κάτι΄΄.

Τέλος, πώς βλέπει η ίδια τους «Φαινότυπους»; ΄΄Περισσότερο ώριμο βιβλίο από το πρώτο μου. Όμως εκείνο είχε τα δικά του καλά. Είχε μεγαλύτερη αμεσότητα. Οι «Φαινότυποι» είναι πιο…προσεγμένοι, από πλευράς νοημάτων και υπόθεσης. Πρόκειται για μια ιστορία πραγματικότητας και πλάνης. Έρωτα και εκδίκησης. Παράλληλα διαβάζοντας κανείς θα κατανοήσει ίσως το πόσο ανώριμοι, και ανυπεράσπιστοι παραμένουμε οι άνθρωποι από τη γέννηση ως και το θάνατό μας. Αυτό θα ήθελα πραγματικά να πω στον κόσμο γύρω μου: “Είσαι, προσωρινός, είσαι αναλώσιμος. Η ζωή είναι πιο μάγκας από σένα, θα στη φέρει άμα θελήσει. Γι αυτό χαλάρωσε και απόλαυσέ την όσο προλαβαίνεις”΄΄.

– Όσοι επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη σκέψη» ή και από την ίδια τη συγγραφέα αλλά κι από τον εκδοτικό Οίκο “Αέναον”.

Παρουσίαση του βιβλίου την  Τετάρτη στην Παρασκευή

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Φαινότυποι», θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο σχολείο του χωριού, από τον Φιλοπροοδευτικό και Μορφωτικό Σύλλογο Παρασκευής. Τη φιλολογική ανάλυση θα κάνει η διευθύντρια του Γυμνασίου Καμαρών, φιλόλογος Κατερίνα Δημουλά. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Σπύρος Γκρίντζος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διαβαστούν αποσπάσματα του έργου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αθηνά Μπόκολα.

΄΄Ευχαριστώ τον Φιλοπροοδευτικό και Μορφωτικό Σύλλογο Παρασκευής για την τιμή που μου κάνει να αναλάβει την παρουσίαση του βιβλίου μου΄΄, αναφέρει η συγγραφέας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr