ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΙ ΤΗΣ… «ΕΥΘΡΑΥΣΤΗΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΑΝΑΘΕΣΗ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ 2,64 ΕΚ. ΕΥΡΩ
Η εισαγωγή συζήτησης και λήψη απόφασης για τη διαδικασία δρομολόγησης του έργου της πλατείας Αγ. Λαύρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, έρχεται να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των παρατάξεων και να διασφαλίσει τη νομιμότητα, γεγονός που γεννά βάσιμες ελπίδες ότι αυτή τη φορά το έργο θα προχωρήσει.
Η δημοτική αρχή αποδέχθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για απόσυρση του θέματος από την «εύθραυστη» Οικονομική Επιτροπή και πλέον όλοι αναμένουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη ώστε να βγει «λευκός καπνός».
Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών των τριών κατασκευαστικών εταιρειών που είχαν κληθεί, επρόκειτο η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, μέσω συνεδρίασής της την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, να εγκρίνει το πρακτικό της επιτροπής για τη διεξαγωγή της διαδικασίας με διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του έργου της πλατείας. Την πιο συμφέρουσα προσφορά, μεταξύ των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία του νέου κτιρίου του Ε.Κ.Α.ΜΕ. που κατέθεσε πρόταση που περιλαμβάνει έκπτωση της τάξεως του 7%, λίγο μεγαλύτερη από τις εταιρείες, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ, η οποία εργάζεται ως υποεργολάβος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. που εκτελεί το αποχετευτικό της οδού Κορίνθου.
Το ύψος της έκπτωσης
Κύκλοι του δημαρχείου ανέφεραν πως η έκπτωση του 7% είναι αφενός ικανοποιητική για τις σημερινές υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και αφετέρου ότι δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να καταστήσει το έργο μη αποδίδον για τον κατασκευαστή, κάτι που έγινε στον αρχικό ανάδοχο ο οποίος είχε δώσει έκπτωση 55% και αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει με τις γνωστές συνέπειες. Βεβαίως, η πλευρά της αντιπολίτευσης, πληροφορούμενη για το 7%, θεώρησε ότι πρόκειται για μία πολύ μικρή έκπτωση και δυσανάλογη των διαβεβαιώσεων της δημοτικής αρχής ότι το έργο μπορεί να εκτελεστεί με την αρχική έκπτωση. Η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο πάντως δημιουργεί μία σιγουριά, αφού οποιαδήποτε απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή θα μπορούσε να προσβληθεί λόγω της αντισυνταγματικότητας που έχει κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ώρα που και η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας και άλλες, έχουν λάβει απόφαση να «παγώσουν» τη λειτουργία της, μέχρι να ξεκαθαριστεί η «τύχη» του νόμου Θεοδωρικάκου.
Η ανακοίνωση του δημάρχου και οι «σύμφωνες γνώμες»
Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, μετά τη ματαίωση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, τονίζονται τα εξής: «Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή (13/1) τέθηκε το θέμα της ασφαλούς διαχείρισης του έργου της πλατείας Αγίας Λαύρας. Μετά από πρόταση της κ. Ψυχράμη και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Γούτου, ο Δήμαρχος αποδέχτηκε την παραπομπή (λόγω της σοβαρότητας) του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το ύψος της έκπτωσης και τη διαδικασία της επιλογής των αναδόχων. Συμφωνήθηκε δηλαδή να εισηγηθούν από κοινού στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση του πρακτικού της υπηρεσίας και την ανάδειξη αναδόχου. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Δήμαρχος με τον κ. Παπακωνσταντινόπουλο, υπήρξε και από την πλευρά του σύμφωνη γνώμη για την έγκριση των πρακτικών».
Καθοριστική η παρέμβαση της Βάσως Ψυχράμη
Είχε προηγηθεί η καθοριστική παρέμβαση της επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, Βάσως Ψυχράμη, ζητώντας συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και θεωρώντας ενδεχόμενη απόφαση επί του θέματος από την Οικονομική Επιτροπή, ως παράνομη. Επιπλέον, η κ. Ψυχράμη κατήγγειλε τον δήμαρχο για επιλεκτική πρόσκληση σε εργολάβους, από τη στιγμή που δεν εκλήθησαν στη διαπραγμάτευση και αιγιώτικες κατασκευαστικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, η κ. Ψυχράμη ανέφερε: «Καταγγέλλω την επιλεκτική από τον δήμαρχο πρόσκληση σε εργολάβους, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των τοπικών εταιρειών, με αποτέλεσμα σήμερα, σε ένα έργο τόσο μεγάλου προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ να έχουμε σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις, πράγμα το οποίο αντίκειται στην αρχή προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. «Η εμμονή σου αυτή δημιουργεί στους πολίτες πολλά εύλογα ερωτηματικά. Συνάγεται το πολιτικό συμπέρασμα: Μήπως δήμαρχε, ενεργώντας με μη σύννομες διαδικασίες, αποζητάς τις ενστάσεις για να έχεις το πολιτικό αφήγημα για τις εκλογές ότι δεν σε αφήνουν να κάνεις έργο; Και την προηγούμενη φορά ψήφισα την πρότασή σου, για την οποία ο ίδιος με είχες διαβεβαιώσει ότι είναι νόμιμη και απεδείχθη ότι ψήφισα παράνομη πρόταση. Και σήμερα από την στιγμή που δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο για την λειτουργία των οικονομικών επιτροπών, εσύ επιμένεις να φέρνεις το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Δηλαδή, θέλεις να προκαλέσεις ενστάσεις; Μήπως δεν θέλεις να υλοποιήσεις το έργο και θέλεις να έχεις πολιτικό αφήγημα ότι δεν σε αφήνει η αντιπολίτευση να το τελειώσεις; Δήμαρχε, σε καλούμε να προχωρήσεις επιτέλους, σύμφωνα με τον νόμο. Για τους παραπάνω λόγους δεν συμμετέχω στη σημερινή (Παρασκευή) ψηφοφορία και σε καλώ για άλλη μία φορά να ακολουθήσεις το παράδειγμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλων Δήμων και να φέρεις τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Χρ. Γούτος: ΄΄Επιφυλάξεις υπάρχουν, αλλά το έργο πρέπει να γίνει… χθες΄΄
Σχολιάζοντας στο protionline.gr την εξέλιξη της εισαγωγής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος θεώρησε ως δεδομένο ότι το τώρα πια, και ιδίως μετά την απόφαση του ΣτΕ, όλα τα σοβαρά θέματα πρέπει να έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίζει αυτό γι’ αυτά. ΄΄Η εισαγωγή του θέματος της πλατείας στο Δημοτικό Συμβούλιο και η λήψη απόφασης, είναι κάτι το οποίο ζητούσαμε και είναι δεδομένο πως μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίζει σε τέτοιου είδους θέματα μείζονος σημασίας, όπως για παράδειγμα, είναι και ο ηλεκτροφωτισμός. Εφόσον έχει αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματικές οι αποφάσεις από την Ο.Ε., η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μονόδρομος, εφόσον θέλουμε, έστω και τώρα, να βαδίζουμε στα μονοπάτια της νομιμότητας΄΄, τόνισε ο κ. Γούτος.
Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν επιφυλάξεις. Οι ενστάσεις είναι πάμπολλες. Τις έχω εκφράσει ξανά και έχουν να κάνουν με το ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείονται από τέτοιες διαδικασίες οι αιγιώτικες εταιρείες. Το ότι ο δήμαρχος τις απέκλεισε και επέλεξε τρεις, είναι τραγικό. Και βέβαια εάν είχε εντάξει στη διαπραγμάτευση κι άλλες εταιρείες, ίσως να τύγχανε μεγαλύτερων εκπτώσεων΄΄.
Και συνέχισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: ΄΄Ως προς το ύψος των εκπτώσεων, διαφωνώ πλήρως. Ο κ. Καλογερόπουλος έλεγε ότι θα φέρει την Ιντρακάτ να εκτελέσει το έργο με την έκπτωση που είχε δώσει ο αρχικός ανάδοχος. Τώρα όμως είναι έτοιμος να αποδεχθεί μηδενικές εκπτώσεις. Το ερώτημα είναι, αφού ήξερε τον σωστό τρόπο που μπορεί να γίνει το έργο, γιατί δεν το έκανε και βασάνισε εμάς, τους επαγγελματίες, τους δημότες και όσους πέρασαν από την περιοχή; Δεν έπρεπε να ταλαιπωρήσει ολόκληρη την Αιγιάλεια να δημιουργήσει πρόβλημα σε κόσμο, έπρεπε να πάει από την αρχή με τον νόμιμο τρόπο. Στην ουσία, ο δήμαρχος ήρθε τώρα στα… λόγια μας. Όμως, αυτό σημαίνει πως όταν με καλούσε να του υποδείξω τον τρόπο, τον γνώριζε ήδη, άρα τόσο καιρό μας κορόιδευε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως, παρά τις ενστάσεις μου έπρεπε να γίνει… χθες΄΄.
Γ. Μπέσκος: ΄΄Εκμηδενίζεται κάθε κίνδυνος για αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας που συνδέεται με την αρμοδιότητα των Ο.Ε.΄΄
Ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας, τοποθετείται ο νομικός σύμβουλος του δήμου, Γιώργος Μπέσκος, ο οποίος εκτιμά πως από τη στιγμή που εισάγεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργείται σιγουριά για το τέλος της «περιπέτειας» του έργου. Συγκεκριμένα, σημειώνει: ΄΄Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της πολύπαθης πλατείας μας, άρχισε. Η εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο εκμηδενίζει οποιοδήποτε κίνδυνο για αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας που συνδέεται με την αρμοδιότητα Οικονομικών Επιτροπών. Η τυπική έγκριση των διαδικασιών από το Δημοτικό Συμβούλιο, που ορθά ζητήθηκε και αποφασίστηκε να εισαχθεί σε αυτό, αντί της Οικονομικής Επιτροπής, εξασφαλίζει πλέον και νομικά τη σιγουριά για το τέλος αυτού του σήριαλ που πόνεσε τόσο πολύ την κοινωνία μας και τους καταστηματάρχες. Όλες οι διαδικασίες πλέον έγιναν νομότυπα και γι’ αυτό δικαιώθηκε ο δήμος νομικά στο Διοικητικό Εφετείο.
Πλέον τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει η απόδοση ευθυνών αλλά να γίνει η πλατεία μας. Όταν υπάρχει σύμπνοια στις δημοτικές παρατάξεις όπως και στο ζήτημα της εισαγωγής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα βήμα για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα δημοτικά όργανα.
Οι αρχικές εκτιμήσεις μου, μετά τη δικαίωση του δήμου στο Εφετείο, ότι η πλατεία θα είναι λειτουργική τον Απρίλιο, δείχνει να είναι βάσιμες πλέον΄΄.