background img
banner
banner

ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ: Γιατί το θυμήθηκε τώρα ο κ. Δήμαρχος;

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ‘’ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ’’ ΤΟΥ Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

«Στη σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου προχώρησε ο Δήμαρχος την περασμένη εβδομάδα, όπως ορίζει ο νόμος Ν4795/2021 ΦΕΚ 62/Α/17-4-2021.
Η σύσταση της μονάδας αυτής ήταν και είναι υποχρεωτική, για το επίπεδο του Δήμου Αιγιαλείας, από την ισχύ του νόμου δηλαδή 17-4-2021.

Οι αρμοδιότητες της μονάδας αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη λειτουργία του Δήμου, όπως ο έλεγχος των συστημάτων διακυβέρνησης, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αποτελεσματικότητα του φορέα, η αξιολόγηση της λειτουργίας των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων βάση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης κλπ.
Οι αρμοδιότητες αυτές όπως γίνεται φανερό έχουν στόχο τη διαφάνεια, τον έλεγχο, τη χρηστή διοίκηση και τη λογοδοσία.

Ο νόμος ορίζει ότι, κάθε χρόνο μέχρι 31 Μαρτίου συντάσσεται από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου έκθεση προς το Δήμαρχο και κοινοποιείται αυτή αμελλητί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου», αναφέρουν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι στην παρέμβασή τους και συνεχίζουν:

“Με βάση λοιπόν αυτά, δημιουργούνται μείζονα ερωτήματα:
1. Γιατί ο Δήμαρχος δεν συνέστησε τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή από το 2021?
Η δικαιολογία που αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι δεν εγκρίθηκε ο νέος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου 7 μήνες πριν, δεν ευσταθεί διότι όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτό θα γίνει, δηλαδή η ένταξη στον ΟΕΥ, όταν θα γίνει η τροποποίησή του.
2. Στο διάστημα από την υποχρεωτική εφαρμογή της σύστασης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, όπως ο νόμος ορίζει και διευκρινίζει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Ρούσσος ‘’παύει να ισχύει ο παλιός έλεγχος που γινόταν από την αρμόδια επιτροπή και τον επόπτη για τα κονδύλια, για το αν είναι όλα νόμιμα και αν τηρούνται όλες οι διατάξεις’’.
Αφού λοιπόν δεν είχε συσταθεί η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ποιός έκανε τον απαραίτητο έλεγχο, με ποια προσόντα, ποιές διαδικασίες και ποιά αποτελέσματα;
3. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου μας πληροφορεί στο ίδιο δελτίο τύπου ότι επειδή δεν είχε συσταθεί η μονάδα αυτή ‘’ο Δήμος αναγκάστηκε να μεριμνήσει γιατί είναι υποχρεωτικό σε κάθε περίπτωση να υπάρχει τουλάχιστον εξωτερικός συνεργάτης που να ασκεί τα καθήκοντα’’.
Ποιός είναι ο συνεργάτης που προσέλαβε ο Δήμος, αν ήταν νόμιμη η πρόσληψη για το Δήμο, Λιμενικό Ταμείο ΔΕΥΑΑ κλπ, πόσα χρήματα πληρώθηκαν, ποιά ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων και πότε παρουσιάστηκαν όπως επιβάλλει ο νόμος;
4. Μήπως διαλύθηκε εσπευσμένα η σύμβαση με τον εν λόγω εξωτερικό συνεργάτη και για ποιό λόγο; Μήπως αυτό έγινε μετά τις αποκαλύψεις του κ. Μαρινοπούλου και τα δημοσιεύματα σε πανελλαδικό επίπεδο;
5. Γιατί οι εκθέσεις των παρελθόντων ετών δεν ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως ορίζει ο νόμος;
6. Τι ζητάει το Ελεγκτικό Συνέδριο με πρόσφατη επιστολή του προς το Δήμο Αιγίου? Και γιατί αρνείται ο Δήμαρχος να κάνει γνωστό το έγγραφο αυτό, μετά τη σχετική αίτηση του κ. Μαρινόπουλου;
Όλα αυτά που αναφέρουμε απαιτούν άμεσες και τεκμηριωμένες απαντήσεις από το Δήμαρχο. Διότι έχουν να κάνουν με τον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου, τον απαραίτητο έλεγχο που προβλέπεται από το νόμο, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Εμείς ως Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας έχουμε ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας, που μας εμπιστεύτηκαν. Έχουμε επίσης ευθύνη για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία του Δήμου.
Για αυτό το λόγο ζητούμε από τον Δήμαρχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής που ενδεχομένως επηρέασε αρνητικά πλήθος θεμάτων του Δήμου, όπως η πλατεία, ο ηλεκτροφωτισμός κλπ.
Ασφαλώς στο μέτρο των ευθυνών μας και των αρμοδιοτήτων μας θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την ενημέρωση των πολιτών”.

Την επιστολή υπογράφουν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γιώργος Γκίκας, Δημήτρης Καλαμίδας, Παναγιώτης Μαρινόπουλος,και Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, υποψήφιοι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό «Αιγιάλεια Προορισμός» του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr