background img
banner
banner

Τα σκαμπανεβάσματα με την πανδημία…

ΑΥΞΗΣΗ ΙΪΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΝΟΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ – ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2023 ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, τουλάχιστον ο Covid-19, με την παραλλαγή της «Όμικρον» (η πιο συχνή υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 επικράτησε κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο) αποσύρεται σταδιακά όμως από την Αχαΐα αφήνοντας χώρο προκειμένου να ανθίσει η ελπίδα.

Σύμφωνα με την έρευνα του protionline.gr στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων μέσα στους πρώτους μήνες του 2023, έχουμε πτώση της θετικότητας στα rapid test της τάξης του 85% περίπου, με τους επιστήμονες πάντως να επισημαίνουν ότι δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Κ.Υ. Ακράτας, για τους πρώτους μήνες του 2023 Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο (έως και την Δευτέρα 13/3/2023) έχουν καταγραφεί 72 θετικά rapid έναντι 433 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, έχουμε δηλαδή πτώση σε ποσοστό 83,4%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε τον περασμένο μήνα Φεβρουάριο με 16 θετικά test έναντι 209 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Και στο Κ.Υ. Καλαβρύτων, με βάση στοιχεία της διοίκησης του Νοσοκομείου των Καλαβρύτων, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023 έχουμε 85% πτώση στην θετικότητα στον κορωνοϊό σε σχέση με το 2022.

Στο μεταξύ, αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα στην Πάτρα κατά την εβδομάδα που μας πέρασε (Δευτέρα 6 έως τις 12 Μαρτίου 2023) σε ποσοστό 258% ανακοίνωσε χθες, μαζί με την τελευταία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα πάλι με τον ΕΟΔΥ, στην Πάτρα, αμέσως μετά το Καρναβάλι (27 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2023) είχε καταγραφεί μείωση ιϊκού φορτίου στο 74%. Οι επιστήμονες επιμένουν στον εμβολιασμό ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες καθώς κάποιοι από τους «σκληρούς δείκτες» όπως οι θάνατοι σε εβδομαδιαία βάση, επιμένουν με 100 περίπου την εβδομάδα κατά τους πρώτους μήνες του 2023.

Προς άρση των μέτρων

Αρση όλων των μέτρων έναντι του κορωνοϊού εισηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η άρση των μέτρων αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα.
Εξαιρούνται οι δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Μαστοράκου: «Χωρίς σοβαρά περιστατικά…»

«Σε σχέση με τη λοίμωξη Covid- 19 αυτό που φαίνεται ότι λειτούργησε τους πρώτους μήνες του 2023, είναι η επίτευξη ενός στόχου για τον οποίο αγωνιζόμασταν από την αρχή, τη δημιουργία της ανοσίας της αγέλης η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για το σύνολο του κοινωνικού συνόλου. Ο συνδυασμός εμβολίου και νόσησης, έχει θωρακίσει την κοινότητα αλλά για τις ευπαθείς ομάδες εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα όπως η μάσκα» αναφέρει η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας.

«Δίνουμε έμφαση και στον εμβολιασμό ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, προκειμένου να περιορίσουμε τη βαριά νόηση και τους θανάτους» συνεχίζει η πρόεδρος του Ι.Σ.Π. αναφέροντας ότι για τα περισσότερα περιστατικά ελαφριάς νόησης, από Covid -19, η διαχείριση γίνεται πλέον εκτός «Νοσοκομείων Αναφοράς» και σε αυτό έχει συμβάλει και ο «Προσωπικός Γιατρός». «Καλούμε τον κόσμο να μην εφησυχάζει όσον αφορά το testing. Εφόσον διαγνωστεί άμεσα, μέσα στα πρώτα 24ωρα από τη νόσηση, ο Covid -19 αντιμετωπίζεται με ειδικό σχήμα από αντι-ιικά τα οποία επιτρέπουν τη διαχείριση κατ οίκον. Πάνω σε αυτό το πεδίο στηριζόμαστε ώστε να σταματήσει η ‘συμφόρηση’ στις ΜΕΘ που έχει κόστος για το ΕΣΥ και για να υποχωρήσουν βέβαια οι θάνατοι» τονίζει η κ.Μαστοράκου.

Ακινόσογλου: «Διαχείριση περιστατικών Covid -19»

«Περιστατικά Covid -19 που διαχειρίζεται πλέον το ΕΣΥ είναι κυρίως τα βαριάς μορφής, συν-νοσηλείες με άλλες παθήσεις, υπέργηροι αλλά και ανοσο-κατασταλμένοι ασθενείς. Υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει την επαναληπτική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, να σπεύσουν να την προγραμματίσουν. Εφόσον έχουμε καταφέρει ήδη να περάσουμε τα δύσκολα και δεν νοείται να παραμένουν εκτεθειμένοι στο ρίσκο» αναφέρει η Ανθούλα-Καρολίνα Ακινόσογλου , Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος στο ΠΓΝΠ Πατρών.

«Την περίοδο που προηγήθηκε μέσα στο 2023, παρά τους αυξημένους θανάτους, ο κορωνοϊός έρχεται τρίτος φέτος σε σχέση με τις ιώσεις και τη γρίπη. Θεωρώ ότι πλέον η κατάσταση, παρά την αύξηση στα κρούσματα, μπαίνοντας στην άνοιξη θα βελτιωθεί. Ειδικότερα για την περίοδο του Καρναβαλιού της Πάτρας, με βάση και τα δεδομένα του ΕΟΔΥ αλλά και την εμπειρία μας στο νοσοκομείο στο Ρίο, είδαμε ότι υπήρξε αύξηση στα περιστατικά νόσησης με Covid -19, όχι όμως και στις νοσηλείες» τονίζει.

«Επειδή διαπιστωμένες αδυναμίες του ΕΣΥ υπάρχουν, υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας, ατομική υγιεινή, μάσκες και μέτρα κατά του συγχρωτισμού, ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό μπορούν να μας κρατήσουν με ασφάλεια εκτός νοσηλείας και επιπλοκών» καταλήγει η κ. Ακινόσογλου.

Ιωάννα Σφυρή: «Κλείνει ένας κύκλος…»

«Για την περιοχή μας και ειδικότερα τα Καλάβρυτα, από τις αρχές του έτους έχουμε μια αποδρομή των δεικτών που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών, λόγω της λοίμωξης του Covid -19. Με βάση τα δεδομένα του τελευταίου έτους, περίπου, βλέπουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση τόσο στα rapid test όσο και με τους μοριακούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στα συστεγαζόμενα Κέντρο Υγείας και Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων. Η αποκλιμάκωση, σε ποσοστά και αριθμούς είναι σημαντική από τις αρχές του έτους. Και πρακτικά, ένα χρόνο μετά την περίοδο των εορτών πέρυσι, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2021-’22 που η πανδημία παρουσίασε έξαρση λόγω και της υψηλής επισκεψιμότητα στα ορεινά, φέτος κινηθήκαμε από την αρχή του χρόνου σε πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Από τον ύψιστο συναγερμό στον οποίο είχαμε τεθεί στις αρχές του 2022, φέτος, από τις γιορτές και μετά η πανδημία είναι σε ύφεση. Δεν εφησυχάζουμε όμως διότι περιοδικά παρουσιάζονται κάποιες εξάρσεις» αναφέρει η Ιωάννα Σφυρή αναπλ. διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολ. Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr