background img
banner
banner

«Γόρδιος δεσμός» ο προϋπολογισμός του δήμου

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Δυσεπίλυτος γρίφος μοιάζει ο προϋπολογισμός του 2023 για τον δήμο Αιγιαλείας που δεν έχει ψηφιστεί, παρότι οδεύει στο τέλος του και ο τέταρτος μήνας του έτους. Το γεγονός δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη διοίκηση του δήμου που βαδίζει… κατά προσέγγιση κάτι που ωστόσο δεν θα είναι εφικτό μετά το τέλος Μαΐου, ενώ οι υποχρεώσεις «τρέχουν».

Την Τετάρτη (3.00μ.μ.) έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την οποία καταψήφισε η αντιπολίτευση που κινείται στη λογική της κατάθεσης νέας εναλλακτικής πρότασης…

Ο «Γόρδιος δεσμός» του προϋπολογισμού φαίνεται πως είναι δύσκολο να… κοπεί, κάτι που διαφάνηκε και στη συνάντηση των αρχηγών των παρατάξεων που συγκάλεσε ο δήμαρχος πριν το Πάσχα, καθώς δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Μετά την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης της αντιπολίτευσης που όμως δεν έφερε τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας και δεδομένου του αδιεξόδου κάποιας συμφωνίας, η δημοτική αρχή επανήλθε με πρόταση που μοιάζει περισσότερο σε αυτή της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α., η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε από τα μέλη των παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη, που κατηγορούν τον δήμαρχο ότι δέσμευσε τους κωδικούς ώστε η κάθε δική τους εναλλακτική πρόταση να μην είναι σύννομη.

Αμετακίνητη η αντιπολίτευση

Ως την Κυριακή, οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης επεξεργάζονταν τα νέα δεδομένα ώστε να καθορίσουν τη στάση τους, κλίνοντας προς τη διαμόρφωση νέας εναλλακτικής πρότασης. Ο κ. Γούτος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να… βάλει πλάτη ώστε να «περάσει» η πρόταση της δημοτικής αρχής που δεν συμβαδίζει με τις προτεραιότητες που η δική του παράταξη θέτει, η δε κ. Ψυχράμη τονίζει πως αν είχε καταρτιστεί η πρόταση για τον προϋπολογισμό στο τέλος του περασμένου έτους δεν θα μπορούσε να γίνει δέσμευση κωδικών, άρα θα υπήρχε πεδίο διαμόρφωσης των οικονομικών στις εναλλακτικές προτάσεις, θα θεωρούνταν σύννομες και θα ψηφιζόταν η πιο ενδεδειγμένη, κατηγορώντας έτσι τον δήμαρχο για εσκεμμένη καθυστέρηση και στοχευμένο αδιέξοδο με σκοπό να «χρεώσει» την έλλειψη προϋπολογισμού στην αντιπολίτευση.

Μ. Σταυροπούλου: ΄΄Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική΄΄

Στη δημοτική αρχή ωστόσο έχουν αντίθετη άποψη, τονίζοντας πως η ψήφιση των τελών είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Επισημαίνουν δε πως για αντιπολιτευτικούς λόγους και μόνο, οι παρατάξεις Γούτου – Ψυχράμη απορρίπτουν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ευελπιστώντας πως την ύστατη αυτή ώρα θα αναθεωρήσουν τη στάση τους για το καλό του δήμου.

Όπως ανέφερε στο protionline.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Σταυροπούλου, ΄΄αυτό που περιμένουμε είναι να πρυτανεύσει η κοινή λογική για το καλό του τόπου και η αντιπολίτευση να ψηφίσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Χρειαζόμαστε μία δημιουργική λογική και όχι μία στείρα αντιπολίτευση που δεν βγάζει κανένα νόημα και δεν οδηγεί σε δρόμο διεξόδου. Οι δημότες θέλουν να νιώθουν σταθερότητα. Οι συνέπειες της ελλείψεως προϋπολογισμού μέχρι στιγμής, έχουν αντίκτυπο στον τομέα της καθαριότητας, στην πορεία των έργων, στον ηλεκτροφωτισμό και σε όλες τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρχει μία κανονικότητα”.

“Δεν έχουν λάβει την πάγια οι πρόεδροι κοινοτήτων”

“Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας που φέρνει η έλλειψη προϋπολογισμού, είναι ότι πέρασαν οι γιορτές του Πάσχα και οι πρόεδροι των κοινοτήτων του δήμου δεν έχουν λάβει την παγία τους. Αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στην καθημερινότητα των πολιτών και πόσα έργα, κινήσεις, δράσεις… πηγαίνουν πίσω. Δημιουργούνται δυσλειτουργίες και ζητήματα σε πολλούς τομείς. Όταν δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμό ή να λάβεις προμήθειες, όταν δεν μπορείς να προσφέρεις τα στοιχειώδη για τον τόπο σου, δημιουργείται αγανάκτηση και ανασφάλεια. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε ο δημότης να μην εισπράττει αυτά τα σοβαρά προβλήματα που φέρνει η έλλειψη προϋπολογισμού, ωστόσο υπάρχουν΄΄.

Αναφορικά με το πώς λειτουργεί ο δήμος σε πρακτικό επίπεδο, η κ. Σταυροπούλου επισήμανε: ΄΄Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην κινείται σε πλαίσια συνεργασίας και για την καλή λειτουργία των δήμων δεν έχει σταματήσει τις πληρωμές. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα μέχρι το τέλος Μαΐου να λειτουργούμε με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η αντιπολίτευση θα καταλάβει την ανάγκη της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες της Αιγιάλειας. Κάθε ομάδα που λειτουργεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αντιληφθεί ότι προς το συμφέρον όλων είναι να υπάρξει άμεσα προϋπολογισμός΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr