background img
banner
banner

Η Νωνάκριδα «σήκωσε» ακόμα πιο ψηλά την εθνική υπερηφάνεια

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΗ” ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Νωνάκριδας είναι “μαθημένη” στο να… ξυπνά τις μνήμες και να πρωτοστατεί σε όμορφες δράσεις, οι οποίες αφορούν την ιστορικότητα του τόπου και βεβαίως, να διοργανώνει δράσεις που κρατούν ψηλά το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και του δυναμισμού, όπως ακριβώς τότε, το 1821, την στιγμή που έπεσε η πρώτη τουφεκιά κατά του τουρκικού ζυγού.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, εκείνη η πρώτη τουφεκιά που “πέτυχε” τότε την έναρξη της Επανάστασης, σήμερα ήχησε ξανά… Όσοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις, έκαναν λόγο για τις καλύτερες και πιο οργανωμένες των τελευταίων ετών. Η άψογη συνεργασία μεταξύ των Κοινοτήτων και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ανέδειξε ξανά όχι μόνο την ιστορία του τόπου. Οι διοργανωτές, την πρώτη μέρα, κατάφεραν να… κάνουν να συνεχιστεί με επιτυχία, μία ιστορική παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι επαναστάτες – ήρωες του 1821 στην Αιγιάλεια της σύγχρονης εποχής. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η απήχηση που είχε ο Ιστορικός Περίπατος που πραγματοποιήθηκε, αλλά και η ομιλία του καθηγητή κ. Φωτόπουλου, ο οποίος κατάφερε να “καθηλώσει” όλους όσοι βρέθηκαν στο σημείο.

Με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες

Η μεγάλης σημασίας εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διήμερο, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου στην περιοχή της Νωνακρίδας, ήταν μία ξεχωριστή προσπάθεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αρκετή ποικιλομορφία. Η επιτυχία των εκδηλώσεων, όχι μόνο κάνει το γύρο του… δήμου ως ήδη μία απολύτως “ξακουστή” δράση, αλλά έγινε και η αιτία να εδραιωθεί στο υποσυνείδητο των ανθρώπων σχεδόν σε όλη τη Πελοπόννησο, κεντρίζοντας το κοινωνικό ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών και τουριστών. Την διήμερη δράση “Οι πρώτες τουφεκιές στις Πόρτες Αγριδίου” στήριξε ο δήμος Αιγιάλειας, η Δ.Ε. Ακράτας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τελικά, μάζεψε πλήθος κόσμου στις όμορφες, ορεινές, ιστορικές περιοχές της ανατολικής πλευράς του δήμου, παρ’ όλο που ο καιρός… δεν αποδείχθηκε τελικά ο απόλυτος σύμμαχος των διοργανωτών.

Το σύνολο των εκδηλώσεων, επιμελήθηκαν οι κοινότητες Περιστέρας, Μεσορρουγίου, Ζαρούχλας και Αγίας Βαρβάρας, με την αμέριστη βοήθεια των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής της Νωνακρίδας. Οι διοργανωτές, θέλοντας να δώσουν το απόλυτο “χρώμα” στις εκδηλώσεις αυτές, έχοντας την αίσθηση του ιστορικού βάρους που πρεσβεύουν αλλά και τον ηρωισμό των ντόπιων της Επανάστασης του ‘21, θέλησαν να εξυψώσουν αφενός το ηθικό της νέας γενιάς και αφετέρου, να κάνουν τους παλιούς να συγκινηθούν για τον μεγάλο ηρωισμό που έδειξαν οι πρόγονοί τους, στα άγια χώματα της ορεινής Αιγιάλειας. Οι δράσεις ξεκίνησαν με την Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των Πεσόντων, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μνημείο των Ηρώων το χωριό Αγρίδι, το οποίο σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ήταν το σημείο σε όλη την Ελλάδα που έπεσε η πρώτη τουφέκια κατά του Τούρκου κατακτητή, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Ιστορικός Περίπατος όλων των συμμετεχόντων, μέχρι την πλατεία του Μεσορρουγίου, όπου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας Αθανάσιο Φωτόπουλο, ο οποίος με το στόμφο του και την χαρακτηριστική του μεταδοτικότητα μάγεψε όσους τον άκουσαν…

Την Κυριακή 2 Απριλίου, οι όμορφες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στις 7.30 το πρωί, με την Θεία Λειτουργία – Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον Όρθρο με κατανυκτική διάθεση. Λίγο μετά τις 10.30 ακολούθησε παρέλαση τμημάτων της Ιστορικής Αναβίωσης, ενώ η πομπή των αγημάτων κατέληξε στο Μνημείο Ηρώων του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στις εκδηλώσεις του διημέρου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Ολυμπία Λόη, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Άρης Πατσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Σταυροπούλου και Νίκος Καραΐσκος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς, οι πρόεδροι των διοργανωτών – Πολιτιστικών Συλλόγων Παναγιώτης Κρικέτος, Λουκάς Σακελλαρόπουλος και Κώστας Παπαγεωργόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων που συνδιοργάνωσαν αυτές τις δράσεις.

Μ. Σταυροπούλου: “Η ιστορία του τόπου γίνεται σιγά – σιγά κτήμα όλων και εθνική συνείδηση”

«Ήταν ένα διήμερο εξαιρετικών εκδηλώσεων, μία ουσιαστική καταγραφή ιστορικής μνήμης αλλά και συναισθηματικής αξίας, απέναντι στους μεγάλους ήρωες της Νωνάκριδας του ‘21. Η επιτυχία των δράσεων ήταν αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής, αλλά και του δήμου Αιγιάλειας. Σημαντικός επίσης, ήταν ο ρόλος και η παρουσία των ανθρώπων του συλλόγου “Αναγέννησις” που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στην θεατρική παράσταση, για άλλη μια φορά, αλλά και γενικότερα σε όλα τα δρώμενα. Όταν υπάρχει συσπείρωση και καλή συνεργασία, τα αποτελέσματα είναι πάντα άψογα…» ήταν τα λόγια της αντιδημάρχου Μαρίας Σταυροπούλου μιλώντας στo Protionline.gr για τις δραστηριότητες του περασμένου Σαββατοκύριακου. Η αντιδήμαρχος, επισήμανε επίσης την ιδιαιτερότητα των εκδηλώσεων από ιστορικής αλλά και κοινωνικής άποψης, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι τέτοιες δράσεις, ανεβάζουν κατακόρυφα την επισκεψιμότητα και ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ότι είναι σημαντικό, το ότι η ιστορία του τόπου αρχίζει και γίνεται σιγά – σιγά, κτήμα όλων και εθνική συνείδηση.

Ο… άστατος καιρός που επικράτησε στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με το Σάββατο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της πρώτης ημέρας, ανέτρεψε σε κάποιο βαθμό τα ¨σχέδια¨ των διοργανωτών για τις εξωτερικές δραστηριότητες, καθώς μετά το πέρας της παρέλασης του αγήματος από τους εκπροσώπους της Ιστορικής Αναβίωσης, ξέσπασε μπόρα η οποία… ανάγκασε όλους τους παρευρισκόμενους να μπουν στον κλειστό χώρο της κεντρικής αίθουσας του χωριού της Αγίας Βαρβάρας, με συνέπεια να… υπάρχει περιορισμένος χώρος σε σχέση με τον αριθμό του κόσμου.

Π. Ντρίβας: «Κάθε χρονιά έχουμε όλο και επιτυχημένο αποτέλεσμα»

Μιλώντας στο Protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαρούχλας Παναγιώτης Ντρίβας για την διήμερη, όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι και με την προσέλευση του κόσμου, αλλά και με την συνέπεια των ανθρώπων της συνδιοργάνωσης, από όσους φορείς συμμετείχαν. Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζεται κάθε χρόνο, είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα όχι μόνο γιατί αυξάνεται η επισκεψιμότητα λόγω των εκδηλώσεων αλλά και γιατί κάνει γνωστή την περιοχή σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Γνωστοποιεί το πόσο σημαντικό αγώνα έκαναν οι ντόπιοι κάτοικοι στη Νωνάκριδα το 1821. Τέτοιες ανάλογες εκδηλώσεις είναι καλό να γίνονται για όλους και ειδικότερα για τις νεότερες γενιές ανθρώπων, οι οποίοι μαθαίνουν την ιστορική αξία και την σημαντική δράση των ηρώων της περιοχής μας».

Εκτεταμένο χειροκρότημα για την θεατρική ομάδα και την απόδοσή της

Η εκδήλωση έκλεισε με την θεατρική παράσταση «Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης» την οποία επιμελήθηκε και διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αναγέννησις” που για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τιμώντας την ιστορία του τόπου και των ηρώων του, παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και σκηνοθεσία του Χρήστου Ασημακόπουλου. Το δρώμενο, βασίστηκε στην ιδέα ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων από την τοπική ιστορία, με τα τρία πιο χαρακτηριστικά σημεία, το “Χτύπημα στο Αγρίδι” στις 14 Μαρτίου 1821, την “Μάχη της Ακράτας” περί τα μέσα Φεβρουαρίου του ‘23 και την “Μάχη του Καστρακίου” που έγινε στις 6 Μαΐου 1826, γεγονότα που αποδεικνύουν την προσφορά της Νωνάκριδας στον Εθνικό Αγώνα για την ελευθερία του έθνους και την ανεξαρτησία του.

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου παρουσίασε με σεβασμό και σύνεση τους τοπικούς άθλους επί σκηνής, προσεγγίζοντας τα ιστορικά γεγονότα και τις μάχες που άφησαν εποχή, με αρκετή παραστατικότητα. Το έργο αφορούσε τα γεγονότα που καλύπτουν δύο δεκαετίες, από το 1821 έως το 1841, μόνο που οι πρωταγωνιστές ενσάρκωσαν τον ρόλο τους… αντίστροφα στο χρόνο, δηλαδή από την Αθήνα του 1841 με τον Νικόλαο Σολιώτη ηλικιωμένο και ενδεή, έως τον Μάρτη του 1821 που ο αγωνιστής βάφει τα χέρια του με το αίμα των Τούρκων στις Πόρτες Αγριδίου. Η απόδοση των ηθοποιών της “Αναγέννησις” κρίθηκε εξαιρετική και τα μέλη απόλαυσαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, στην αποφώνηση της εκδήλωσης. Έπειτα από το πέρας των εκδηλώσεων, παρατέθηκε μπουφές για όλους τους καλεσμένους, με γλυκίσματα, σνακ και αναψυκτικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr