background img
banner
banner

Νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση του ηλεκτροφωτισμού

ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σε δεύτερη απόφαση για ματαίωση του διαγωνισμού ενεργειακής αναβάθμισης – ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, καθώς επίσης και ότι συμφωνεί με τις διατυπωθείσες απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Μαρτίου σε έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίασή του. Παράλληλα, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος δεσμεύθηκε ότι ακόμη κι αν το δικαστήριο επιβάλει την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο (μετά την προσφυγή του), ο ίδιος δεν θα υπογράψει εφόσον έχει την «κάλυψη» του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εισήγηση 13 δημοτικών συμβούλων

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά την εισήγηση 13 δημοτικών συμβούλων (των παρατάξεων Γούτου, Ψυχράμη και των ανεξάρτητων Δ. Καλαμίδα, Γ. Γκίκα, Π. Μαρινόπουλο, Θ. Χρυσανθόπουλου), με το εξής περιεχόμενο: «Εισηγούμαστε τη ματαίωση του διαγωνισμού: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» σύμφωνα με το άρθρο 106 του Ν.4412/2016 και τη μη εκχώρηση των τελών στον ανάδοχο διότι σύμφωνα με το συνημμένο αριθ. πρωτ. 27297/13-07-22 έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιαλείας σε συνδυασμό με τη συνημμένη υπ’ αριθ. 757/2022 Πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και οι όροι διαφάνειας στην εκτέλεση της σχετικής σύμβασης».

Η πρόεδρος του Σώματος Μαρία Γιδά ενημέρωσε το σώμα ότι μετά το αίτημα των 13 που συνοδευόταν και από την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας έστειλε έγγραφο στην Επιτροπή Διαγωνισμού του δήμου και έλαβε απάντηση, βάσει της οποίας «η Επιτροπή Διαγωνισμού δεν δύναται να προχωρήσει στην έκφραση γνώμης διότι κατά της απόφασης 25 του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας περί ματαίωσης του διαγωνισμού της υπηρεσίας του θέματος, έχει ασκηθεί προδικαστική προσφυγή και η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έχει κάνει αποδεκτό αίτημα για χορήγηση προσωρινών μέτρων και αναστέλλει τη συνέχιση της υπό κρίση διαγωνιστικής διαδικασία ως την έκδοση απόφασης επί της προσφυγής».

Ερωτηματικά Μπέσκου για τη στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος επισήμανε πως με έκπληξη έλαβε την προσφυγή της αναδόχου εταιρείας που κατατέθηκε στο 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είχε εκδώσει πράξη διά της οποίας έλεγε ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ματαίωσης της διαδικασίας και του διαγωνισμού, απέχει από τον έλεγχο νομιμότητας. ΄΄Ξαφνικά βλέπω την προσφυγή στην οποία αναφέρονται πράγματα που κάνουν εντύπωση και γι αυτό έφερα το θέμα ενώπιόν σας. Η προσφυγή συζητείται 4 Απριλίου, στο 7ο Τμήμα. Όπως γνωρίζετε, με την 25 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχατε αποφασίσει όλοι για ματαίωση της διαδικασίας. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκε στο έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο το έχει μνημονεύσει σε πολλά σημεία η πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το συγκεκριμένο έγγραφο εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας που απευθύνθηκε προς τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να εξετάσουμε τη σύμβαση, προκειμένου οι παρατηρήσεις μας να αποσταλούν στον φάκελο του Ελεγκτικού για τον προσυμβατικό έλεγχο΄΄, σημείωσε.

Όπως τόνισε, ΄΄η Τεχνική Υπηρεσία, σε αντίθεση με αυτά που ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι οι απόψεις της ήταν διαφορετικές και συνηγορούσε ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο στην αποδοχή της προσφυγής της εταιρείας.

Για το συγκεκριμένο θέμα, είχε αποκρύψει έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας προς το ελεγκτικό συνέδριο. Αυτό το έγγραφο το έστειλε η Νομική Υπηρεσία από το προσωπικό email της, ώστε να οριστικοποιηθεί ότι θα πάει όντως και θα ληφθεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Με βάση αυτό το έγγραφο που έστειλαν οι δικηγόροι και είχε αποκρύψει ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, η πρώτη πράξη του, ζητούσε διευκρινίσεις ώστε να προχωρήσουν για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως επίσης και αν έχουν ολοκληρωθεί κάποιες από τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

Δεν υπήρξε η συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία όπως όριζε ο νόμος. Το αποτέλεσμα ήταν, ο εργολάβος να έχει δικαίωμα να κάνει πρόσφυγες εις βάρος του δήμου. Και το χειρότερο είναι πως, ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας στις προτάσεις του εκπροσωπώντας τον δήμο, ανέφερε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε ληφθεί είναι μη νόμιμη, καθώς χαρακτήρισε ως έωλες τις σκέψεις της νομικής υπηρεσίας΄΄.

“Bρείτε τα με το δήμαρχο”

Και πρόσθεσε ο κ. Μπέσκος: ΄΄Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, προσωπικά, ζήτησα από το δημοτικό συμβούλιο, να ολοκληρωθεί η διαδικασία με ορθό τρόπο και να διαβιβαστεί η απόφαση και τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του συνεδρίου, προκειμένου να διαπιστωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες που είχαν αναφερθεί, αλλά και κάποιες αναφορές που είχαν γίνει από το ελεγκτικό συνέδριο, σε κάποια από τις οποίες αναφερόταν επί προσωπικού, λέγοντάς μου “βρείτε τα με το δήμαρχο”. Κατόπιν αυτού, ζήτησα να διαβιβαστεί ο φάκελος στο αρμόδιο όργανο με ορθό και νόμιμο τρόπο, καθώς και να σχηματιστούν τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στην εισαγγελία, που εκκρεμεί δικαστικός έλεγχος που αφορά μη αποστολή εγγράφων΄΄.

«Κατηγορώ» της αντιπολίτευσης ότι δόθηκε… χώρος στην εταιρεία να κάνει την προσφυγή

Την ίδια στιγμή, από την αντιπολίτευση κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή για μη ορθή δρομολόγηση των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου η εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού. ΄΄Ποιος έπρεπε να ελέγξει αν όλα έγιναν σωστά; Γιατί δεν υλοποιήθηκαν όσα αποφασίσαμε; Γιατί δώσαμε χώρο στην εταιρεία να κάνει προσφυγή; Γιατί υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και άλλα έγγραφα στέλνει ο ένας κι άλλα ο άλλος; Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει σχέση με όλα αυτά ο δήμαρχος. Αν βλέπει παραπτώματα κι αν δεν έχει σχέση να πάει στον Εισαγγελέα, σε διαφορετική περίπτωση θα πάνε άλλοι΄΄, σχολίασε ο Χρήστος Γούτος.

Η Βάσω Ψυχράμη είπε: ΄΄Είναι εμβρόντητοι οι πολίτες με αυτά που ακούστηκαν για δεύτερη φορά από τη Νομική Υπηρεσία του δήμου για τις μεθοδεύσεις που φαίνεται πως υπάρχουν. Οι χειρισμοί αυτοί δημιουργούν απορίες, κενά και προβληματισμούς. Η δικογραφία αυτή πρέπει να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα. Ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να το πράξει. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν δεν εφαρμοστεί η απόφαση που ελήφθη, φέρει ευθύνη. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους΄΄. Επίσης, ζήτησε να κληθεί ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε να απαντήσει εάν έπραξε αυτοβούλως.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Θα οδηγηθούν τα πράγματα εκεί που πρέπει΄΄

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων τονίζοντας πως ΄΄η αντιπολίτευση μιλά για συναλλαγές και διαπλοκή που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και την ουσία των πραγμάτων. Είναι φανερό ότι γίνεται με μεθοδολογία, σκοπιμότητα, προκειμένου να θολώσει το τοπίο που έχει σχέση με την πολιτική εν όψει του δύσκολου χρόνου που διανύουμε. Έχω βεβαιότητα ότι αυτά γίνονται εν όψει κενού πολιτικής επιχειρηματολογίας. Ο καθένας προσπαθεί να γίνει γνώστης πολύπλοκων θεμάτων που δεν άπτονται της όποιας δυνατότητας να καταλάβει. Αναπροσδιοριζόμαστε όλοι σε επίπεδο κριτή΄΄. Επίσης, διαβεβαίωσε το σώμα πως ΄΄τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Μπέσκος θα πάνε εκεί που πρέπει θα γίνουν αυτά που πρέπει από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Προχωρούμε στις διαδικασίες της ματαίωσης εφόσον αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και θα δούμε τη διαδικασία των δικαστηρίων. Θα πάρουμε εισήγηση που αποτελεί αντικείμενο έρευνας ούτως ή άλλως΄΄. Τέλος, σε μία πιθανή υποχρέωση από τον νόμο, υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Δεσμεύομαι να μην την υπογράψω αλλά τότε θα επανέλθουμε σε Δημοτικό Συμβούλιο να μου δώσετε εντολή΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr