background img
banner
banner

Προχωρά το σχέδιο «ανάταξης» της ΕΒΟ Αιγίου

ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΆΜΥΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Την Παρασκευή 7 Απριλίου σε νέα Γενική Συνέλευση του Δ.Σ. των ΕΑΣ αναμένεται να ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις οι οποίες και θα δρομολογήσουν οριστικά το σχέδιο ‘ανάταξης’ της ΕΒΟ Αιγίου και θα διαλύσουν τα όποια σύννεφα ανασφάλειας υπάρχουν για τους εργαζόμενους και τους τοπικούς φορείς εξαιτίας της κωλυσιεργίας του τελευταίου διαστήματος αναφορικά με αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του εργοστασίου.

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεσμεύθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου εκ μέρους της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνάντησης στην Αθήνα, παρουσία του σωματείου εργαζομένων και εργατοτεχνιτών της ΕΒΟ-ΕΑΣ Αιγίου, βουλευτών Αχαΐας της ΝΔ, του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ αλλά και του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου ότι προχωρά η αύξηση των μετοχικού κεφαλαίου των ΕΑΣ στην οποία θα περάσει τόσο η αναβάθμιση του εργοστασίου όσο και το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Αίγιο, 570 νέα πολυβόλα τύπου minimi. Σύμφωνα με τον Υπουργό η σχετική απόφαση για τα εξοπλιστικά έχει ληφθεί ήδη από το ΚΥΣΕΑ και απομένει το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στη μονάδα παραγωγής του Αιγίου.

Αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για λουκέτο

Στάση αναμονής έως και αύριο, ενόψει της νέας Γ.Σ. των ΕΑΣ τηρούν οι εργαζόμενοι καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Σαζακλή, κατά την τελευταία συνέλευση στις 21/3/2023, ο μέτοχος των ΕΑΣ, το Υπουργείο Οικονομικών, έκανε πίσω σχετικά με το πρόγραμμα των 7,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής στο Αίγιο.

Τον προβληματισμό τους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα (κατασκευή νέας μονάδας, έναρξη παραγωγής) εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ, επιπρόσθετα, ο κ.Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για προσλήψεις προσωπικού το οποίο θα χρειαστεί για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Επίσης τόνισαν ότι τα εξοπλιστικά (minimi και κάνες ταχείας αντικατάστασης -ΤΑΚ- για πολυβόλα διαμετρήματος 0,50) έχουν περάσει και από τη Βουλή πριν από 1,5 χρόνο αλλά οι παραγγελίες δεν προχώρησαν ακόμη.

Από πλευράς του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία για το ραντεβού χθες αλλά και την διεύθυνση των ΕΑΣ, έχει τονιστεί ότι είναι επιλογή η αξιοποίηση του εργοστασίου στο Αίγιο για τα νέα εξοπλιστικά αλλά και η ανάταξη της παραγωγής σε νέο και ανακαινισμένο χώρο καθώς η κεντρική μονάδα έχει κριθεί ετοιμόρροπη και ακατάλληλη.

Στο Αίγιο ο υπουργός και στο βάθος νέες παραγγελίες

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (5/4), μετά από πρόσκληση της Δημοτικής αρχής του Αιγίου την Παρασκευή της Δικαινησίμου εβδομάδας, 21 Απριλίου, ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, στην πόλη θα βρεθεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί ακριβώς ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, λίγα μόλις 24ωρα πριν τη διάλυση της Βουλής, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σχετικά και με τις τελικές ανακοινώσεις για το μέλλον του εργοστασίου της ΕΒΟ-ΕΑΣ Αιγίου.

«Κατόπιν της σύσκεψης αυτής, διαφαίνεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ΕΒΟ Αιγίου και ανοίγεται η προοπτική για το οριστικό λύσιμο της εκκρεμότητας.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα παραγγείλει και επίσημα από τα ΕΑΣ Αιγίου, σε πρώτη φάση, την κατασκευή minimi πολυβόλων, συν κάποιων ακόμα εξαρτημάτων.

Θα εγκριθεί, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εθνικής Άμυνας το κονδύλι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, για κατασκευή νέου εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής.

Με τη σειρά της η βουλευτής Αχαϊας της Ν.Δ. Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε στο protionline.gr πως «η κυβέρνηση λοιπόν ενισχύει τα ΕΑΣ, το Αίγιο γίνεται πρωταγωνιστής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι νέες παραγγελίες θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και ο κύκλος εργασιών θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή»

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο υπουργός τόνισε πως είναι εξασφαλισμένη πίστωση 11 εκ. ευρώ για τα ΕΑΣ για νέες παραγγελίες , ενώ υπάρχει στον ορίζοντα και μια μεγάλη δουλειά από την Γερμανία ύψους 50 εκ. ευρώ.

 

Θετικός ο απόηχος της συνάντησης στο Υπουργείο Εθν. Αμυνας

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου, η συνάντηση του προέδρου του Σωματείου ΕΑΣ Αιγίου Γιώργου Σαζακλή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και συνεργατών του, στο υπουργείο.

Ο υπουργός τον διαβεβαίωσε για την ανάθεση στα ΕΑΣ της κατασκευής 570 όπλων ΜΙΝΙΜΙ που θα εξασφαλίσουν αντικείμενο εργασίας για το επόμενο διάστημα, στο τοπικό εργοστάσιο.
Μολονότι δεν πρόκειται για μεγάλη παραγγελία, εντούτοις η ύπαρξή της δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της τοπικής βιομηχανικής μονάδας, καθησυχάζοντας τρόπον τινά την ανησυχία των εργαζόμενων που έκαναν λόγο για λουκέτο.

Το όπλο minimi, είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα όπλα του ελληνικού στρατού και η ένταξη του σε υπηρεσία, αναβάθμισε κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων. Πρόκειται για ένα όπλο το οποίο τραβά τα βλέμματα με τις επιδόσεις και την ισχύ πυρός που διαθέτει. Χρησιμοποιείται κυρίως από το πεζικό και τις ειδικές δυνάμεις.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr