background img
banner
banner

Μεγάλη νίκη και ισχυρή αυτοδυναμία έδωσε στη ΝΔ η Αιγιάλεια

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Η σαφής προτίμηση στη Νέα Δημοκρατία, η περαιτέρω άνοδος των Σπαρτιατών και της «Νίκης», η αποχή και η δυσκολία των πολιτών να φτάσουν στις κάλπες λόγω καιρικών συνθηκών, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Ιουνίου στην Αιγιάλεια. Μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς απρόοπτα μεν, αλλά και από τις πλέον άνευρες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας, μέσα από την οποία η ΝΔ επανεκλέγεται πανηγυρικά κυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στον δήμο Αιγιαλείας, έλαβαν: ΝΔ: 39,03%, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 19,65%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 14,56%, ΚΚΕ 6,31%, Σπαρτιάτες 4,54%, Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος 4,20%, Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου 3,94%. Η συμμετοχή έφτασε στο 50,91%.

Αξίζει να δει κανείς τις διαφορές σε σχέση με τις εκλογές τις 21ης Ιουνίου, όταν η Ν.Δ. είχε λάβει 39,63% σημειώνοντας οριακή πτώση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 21,29% σημειώνοντας επίσης πτώση 1,5% περίπου, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε σταθερό αφού είχε λάβει 14,58%. Το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο κατά 0,8% αφού είχε λάβει 5,69%, η Πλεύση Ελευθερίας άνοδο κατά 0,9% αφού είχε λάβει 3,68% ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Σπαρτιάτες που στις προηγούμενες εκλογές δεν άγγιζαν το 3%. Τέλος, άνοδο σημείωσε και η Ελληνική Λύση αφού είχε λάβει 3,69%.

Σε επίπεδο νομού Αχαΐας, η ΝΔ διατηρεί τη δύναμή της εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει απολέσει σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως, κατά 2% ενισχυμένο από τις εκλογές του Μαΐου βγαίνει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όπως και το ΚΚΕ κατά 0,9%. Την έκπληξη κάνει το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες που σημειώνουν άνοδο, αφήνοντας πιο κάτω την Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος και την Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ποιοι εκλέγονται στο ελληνικό κοινοβούλιο

Προκύπτει έτσι ανακατανομή των εδρών με τη Νέα Δημοκρατία να εκλέγει τρεις βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δύο, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έναν, το ΚΚΕ έναν, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ έναν βουλευτή και τους Σπαρτιάτες έναν. Δηλαδή, με αυτά τα δεδομένα, εκλέγονται: Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ανδρέας Κατσιανιώτης, Ιάσονας Φωτήλας (ΝΔ), Σία Αναγνωστόπουλου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Σπυρίδων Τσιρώνης (ΝΙΚΗ) και Γεώργιος Ασπιώτης (Σπαρτιάτες).

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα στον νομό Αχαΐας έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία: 34,04% όταν τον Μάιο είχε λάβει 33,95%. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 23,21% όταν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε λάβει 27,01%. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,76% ενώ τον Μάιο είχε λάβει 12,42%. Το ΚΚΕ έλαβε 7,52% ενώ τον Μάιο είχε λάβει ποσοστό 6,80%. Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ έλαβε 4,34% όταν στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 3,72%. Οι Σπαρτιάτες έλαβαν 4,20% και 5.201 ψήφους. Η Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος έλαβε 3,88% όταν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε λάβει 3,68%. Η Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου έλαβε 3,51% ενώ στις εκλογές του Μαΐου είχε λάβει 2,93%. Η συμμετοχή ήταν στο 54,39%.

Πέμπτο κόμμα στο Αίγιο οι Σπαρτιάτες

Στην Δ.Ε. Αιγίου, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες αναδεικνύονται πέμπτο κόμμα. Συγκεκριμένα, έλαβαν ΝΔ: 37,94%, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 19,28%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13,73%, ΚΚΕ 6,75%, Σπαρτιάτες 5,10%, Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος 4,65% και Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ 3,87%. Η συμμετοχή έφτασε στο 50,36%.

Ομαλά η διαδικασία, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σήκωσαν το… βάρος

Ως προς τη διαδικασία, κύλησε ομαλά στην Αιγιάλεια κάτι στο οποίο συνετέλεσε και η αποχή. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και οι πολίτες προσέρχονταν με υπομονή για δεύτερη φορά μέσα σε 1 μήνα, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ήταν στη θέση τους από τις 7 το πρωί κάτι που δεν συνέβη και με τις εφορευτικές επιτροπές, με τα απόντα μέλη να είναι περισσότερα από τα παριστάμενα. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το σκηνικό του καιρού άλλαξε, έγινε φθινοπωρινό και επιστρατεύθηκαν ομπρέλες!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr