background img
banner
banner

Το ναυάγιο πάγωσε πολιτικές εκδηλώσεις

ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΘΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ναυάγιο της ελπίδας με τους απελπισμένους πρόσφυγες που στα(λ)θηκαν για πάντα στον παγωμένο πυθμένα της Μεσογείου μετέβαλε άρδην την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων στην Αχαΐα τα οποία επισκίασε κάθε άλλο θέμα στην ατζέντα και έχει αναστείλει, με αφορμή και την κήρυξη του τριημέρου εθνικού πένθους , έως και σήμερα Παρασκευή το βράδυ όλες τις προγραμματισμένες ομιλίες και εκδηλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει την Τετάρτη να κάνει ανοικτή ομιλία στην πλατεία Τριών Συμμάχων αλλά το πρόγραμμα άλλαξε όπως και ο χαρακτήρας της επίσκεψης. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στο γνωστό… τέμπο που είχε η προεκλογική δραστηριότητα με την έναρξη αυτής της δεύτερης κατά σειρά προεκλογικής περιόδου.

Θα κάνει, όπως επέλεξε πρόσφατα στην Κρήτη και σε νησιά, μια περιοδεία αυτή τη Δευτέρα 19 του μηνός, το πρωί, σε μαγαζιά της Πάτρας και στις 12.00 περίπου θα απευθύνει ένα χαιρετισμό σε πολίτες στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου στη συμβολή με τη Ρήγα Φεραίου. Η αλλαγή του χαρακτήρα της εκδήλωσης έχει να κάνει με την αλλαγή και της πολιτικής ατζέντας μετά την τραγωδία της Πύλου και την επιστροφή της συζήτησης για τι μεταναστευτικό και την πολιτική της Ε.Ε. που συνεχίζει να ανέχεται η Μεσόγειος να παραμένει υγρός τάφος για πολλούς απελπισμένους. Τόσο η τοπική κομματική οργάνωση (ΔΕΕΠ Αχαΐας) της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (Ν.Ε. Αχαΐας ) έχουν λάβει εγκυκλίους από τα κεντρικά που επιτρέπουν για τα τελευταία 24ωρα μόνο την διανομή εκλογικού υλικού (ψηφοδέλτια και φυλλάδια των κομμάτων) από κλιμάκια στελεχών. Η δραστηριότητα των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και η θεματολογία της αρθογραφίας έχει αλλάξει, λίγο πριν την τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Φωτήλας: «Mείζον πρόβλημα»

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ιάσονα Φωτήλα χθες σύμφωνα με την οποία «αυτή η νέα τραγωδία υπενθυμίζει με τη σειρά της, με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι το Μεταναστευτικό παραμένει ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο απαιτεί μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική για την καταπολέμηση στη ρίζα του».
Στο μεταναστευτικό αναμένεται να επικεντρωθεί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα βρεθεί αυτή την Τρίτη το βράδυ 20 του μηνός στην πλατεία Γεωργίου. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αν θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ομιλία, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, σε κάθε περίπτωση όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι θα καταγγείλει της πολιτική της κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας προετοιμάζονται για την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη την Τρίτη στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου. Το γεγονός της ταυτόχρονης παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα παραπλεύρως σχεδόν, μετέφερε κατά μια γωνία, μετά τη Ρήγα Φεραίου και προς Αγίου Ανδρέου, στο ύψος της πλατείας Τριών Συμμάχων, το σημείο όπου θα στηθεί η εξέδρα της ομιλίας του κ.Ανδρουλάκη.

Παπανδρέου: «Φτάνουν τα ημίμετρα»

Όσον αφορά την αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας μετά το τραγικό γεγονός στα ανοικτά της Πύλου, αυτή καθορίζεται για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Αχαΐα από το Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος έγκαιρα τοποθετήθηκε σε σχέση με την πολιτική της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό – προσφυγικό τονίζοντας «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και όλες οι ισχυρές χώρες, είναι πλέον η ώρα να εγκαταλείψουν τα ημίμετρα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Η… άλλη μάχη της πλατείας

Εν αναμονή και της επίσκεψης του Δημήτρη Κουτσούμπα, στην πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα, αυτή τη Δευτέρα 19 του μηνός το απόγευμα, Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ΚΚΕ και ΚΝΕ βρίσκονται επί ποδός καθώς η τραγωδία της Πύλου έχει για το κόμμα έντονη ταξικό χαρακτήρα και ο λόγος… δίνεται στα σωματεία και τις κινητοποιήσεις στους δρόμους.
Ήδη από προχθές η ΚΝΕ κινητοποιεί τη νεολαία με πορείες στους δρόμους της Πάτρας ενώ χθες στην πλατεία Γεωργίου το Εργατικό Κέντρο με το ΠΑΜΕ διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Στη μάχη της πλατείας, με πανό και πλακάτ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας ο οποίος σπεύδει να βρεθεί κοντά σε κοινωνικές ομάδες για να διατηρήσει τα δικά του ερείσματα και να ενισχύει με δυναμικές μορφές αγώνα τον καταγγελτικό του λόγο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΜ ΑΙΓΙΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα εκδήλωσης

Την αναβολή της προγραμματισμένης για απόψε πολιτικής εκδήλωσής του ανακοίνωσε το Συντονιστικό της ΟΜ Αιγίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με αφορμή το τραγικό συμβάν στα ανοιχτά της Πύλου και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΜ Αιγίου επισημαίνει: ΄΄Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, που μας έχει συγκλονίσει όλους, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ η προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση της Παρασκευής 16/6/23, στα σκαλάκια της Φιλοποίμενος, με την Σία Αναγνωστοπούλου΄΄.

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ζωές που μετρούν όπως όλες οι άλλες ζωές»

Τη θλίψη και τον αποτροπιασμό των μελών της για το τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο, εκφράζει με ανακοίνωσή της, η παράταξη Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία για την Αιγιάλεια. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Έχουμε μία τραγωδία στην Πύλο και θα θέλαμε να μεταφέρουμε τον αποτροπιασμό όλου του κόσμου της παράταξης για αυτή την υγρή εκατόμβη. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την «κανονικότητα» των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετράνε όπως όλες οι άλλες ζωές».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr