background img
banner
banner

Γρήγορα και σίγουρα βήματα για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ-ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ

Με πολυπληθή ομάδα συμμετείχε ο Δήμος Αιγιάλειας στην πρώτη συνάντηση εργασίας της Τοπικής Ομάδας για την επίσπευση και παρακολούθηση των διαδικασιών σχεδιασμού και υλοποίησης της στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) των Δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2027, παρουσία και του Τεχνικού Συμβούλου. Η εποικοδομητική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Χωρικής Ανάπτυξης, για την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, δημογραφικές και φυσικές προκλήσεις, καθώς και ζητήματα λειτουργικής οργάνωσης της πόλης.

Στόχοι, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και της καθημερινότητας

Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής, μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, με αναφορά σε δύο τουλάχιστον Άξονες Προτεραιότητας και με συνδυασμό μίας ή περισσοτέρων συμπληρωματικών επενδυτικών προτεραιοτήτων από διαφορετικούς θεματικούς στόχους, ενός ή περισσοτέρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Η χωρική ενότητα της Ορεινής Αιγιαλείας και του Δήμου Καλαβρύτων ανήκει στις ενότητες του ορεινού χώρου που παρουσιάζουν αρκετά σημάδια τουριστικής ανάπτυξης, εναλλακτικών μορφών τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας. Η προσθήκη του Δήμου Ερυμάνθου, με κοινά χαρακτηριστικά και ανάγκες, δίνει μια ακόμα ευκαιρία και προοπτική για το κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού και την διασύνδεσή του με την πρωτογενή παραγωγή.

Μεγάλη δυναμική μέσα από την κοινή στρατηγική

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, βάσει του σχεδιασμού του Περιφερειακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», η χωρική ενότητα των Δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου αξιολογήθηκε ως κατάλληλη για την εφαρμογή του χωρικού εργαλείου ΟΧΕ. Οι τρεις αυτές γεωγραφικές ενότητες μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινή στρατηγική ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ενδοχώρας της Π.Ε. Αχαΐας, βασιζόμενη στην τριπλή έλικα που δημιουργούν οι οδικοί άξονες Αιγίου – Διακοπτού – Καλαβρύτων – ΕΟ 111 – Τρίπολη και Πάτρα –Χαλανδρίτσα Καλάβρυτα –ΕΟ111-Τρίπολη, που ενισχύει την ενδοχώρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η χωρική ενότητα των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ορίζεται ως η μικρότερη ενδοπεριφερειακή χωρική ενότητα με ομοιογενή ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά, η δε διεύρυνση με το Δήμο Ερυμάνθου ενισχύει τόσο την διασύνδεση των χώρων των μεγαλύτερων οικιστικών κέντρων με τις γειτνιάζουσες περιαστικές και αγροτικές περιοχές, όσο και τη διασύνδεση των παράλιων περιοχών με την ενδοχώρα της ΠΔΕ.

Ποιες παρεμβάσεις θα υποστηριχθούν

Δεδομένου ότι οι Δήμοι Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου θα πρέπει να καταρτίσουν την Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ως αρμόδιες χωρικές αρχές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της περασμένης Τρίτης στα Καλάβρυτα. Σημειωτέον ότι η στρατηγική ΟΧΕ θα πρέπει να συνταχθεί το συντομότερο δυνατόν διάστημα, ώστε οι Δήμοι να είναι έτοιμοι για την υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου. Η συμμετοχή οργανισμών φορέων του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών στην διαδικασία διαβούλευσης είναι απαραίτητη και ουσιαστική, ώστε όλοι να είναι συμμέτοχοι τόσο στη διαδικασία σχεδιασμού όσο και στα ωφελήματα που θα ανακύψουν μέσα από τις δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν.]

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου, θα υποστηριχθούν ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε μη αστικές περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και οι εξής:

Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος και εικόνας οικισμών (όπως η δημιουργία / αναβάθμιση ανοικτών δημόσιων χώρων, βιοκλιματικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων, δράσεις μείωσης περιβαλλοντικής ρύπανσης και ηχορύπανσης, δράσεις ενίσχυσης προστασίας περιβαλλοντικού αποθέματος ή/και διαχείρισης και ανάδειξης περιβαλλοντικών πόρων)

Ενίσχυση της επισκεψιμότητας περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων μέσω ενεργειών αναβάθμισης, αποκατάστασης και ενιαίας προβολής (όπως αναβάθμιση και αποκατάσταση χώρων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, διάνοιξη/ανάδειξη μονοπατιών, ενίσχυση λειτουργικότητας και επισκεψιμότητας χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθηση δράσεων δικτύωσης πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο ενιαίας προβολής του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης Μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων)

Τουριστική ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων και εμπλουτισμό τουριστικού προϊόντος (όπως ενέργειες τουριστικής ανάδειξης φυσικών και πολιτιστικών πόρων σε συνδυασμό με διευρυμένες επιλογές διασκέδασης, αναψυχής, διαμονής, δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κλπ)

Ανέγερση / αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

Προώθηση της έξυπνης διαχείρισης οικισμών

Διαχείριση, παρακολούθηση υδάτων

Προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική και αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει υποδομές μικρής κλίμακας (γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, πράσινες γωνιές) που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Δήμων.

Οι συμμετέχοντες και η «ομάδα» του δήμου Αιγιαλείας

Στην Τοπική Ομάδα και στη σύσκεψη συμμετείχαν: Από τον Δήμο Αιγιαλείας ο Βασίλης Χριστόπουλος αντιδημάρχος Πολεοδομίας, ΤΠΕ, Προγραμμάτων & Τεχνικής Υπηρεσίας και η Βασιλική Ψυχράμη δημοτική σύμβουλος. Από τον Δήμο Καλαβρύτων οι Ευγενία Ιντζεγιάννη Ευγενία και Κωνσταντίνος Παυλόπουλος, από τον Δήμο Ερυμάνθου η Ελένη Γκοτσοπούλου Ελένη και ο Θόδωρος Παπαδόπουλος, από την Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Γλυκερία Κατηφόρη Γλυκερία καθώς και ο Σπύρος Βασιλειάδης, τεχνικός σύμβουλος που εκπροσώπησε την Living Prospects Ε.Π.Ε.

Ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας κ. Χριστόπουλος επέλεξε και πήρε μαζί του πολυπληθή ομάδα που απαρτιζόταν από στελέχη υπάλληλους του Δήμου Αιγιαλείας, όπως ο Ηλίας Ντόκος Πολιτικός Μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήματος Συγκοινωνιών- Συγκοινωνιακών, Κτιριακών Έργων και οι Χρυσούλα Χρηστιά και Δημήτρης Νταβαντζής από την Αυτοτελές Τμήμα Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής, Επικοινωνιών(Τ.Π.Ε.) & Στήριξης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αιγιαλείας, οι οποίοι έχουν εμπειρία, συμμετοχή, σχεδίαση και διεκπεραίωση χρηματοδοτούμενων έργων.

Β. Χριστόπουλος: «Θέλουμε να προχωρήσουμε με συμμάχους και συμμέτοχους τους πολίτες της Αιγιάλειας»

O αντιδήμαρχος δήλωσε στo Protionline.gr ΄΄Ο Δήμος Αιγιάλειας συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό της Στρατηγικής και των Δράσεων-’Έργων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που αφορά την γεωγραφική ενότητα των τριών Δήμων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Αυτό αποτελεί ένα νέο εργαλείο για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών που θα δίνουν απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής σύγκλησης, αναστροφής της ερημοποίησης, αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και σε προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τους πολίτες των χωρικών ενοτήτων μας όπως η οδική προσβασιμότητα κ.λπ.΄΄.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Οι Δήμοι μέχρι σήμερα δεν είχαν στηνδιάθεσή τους την δυνατότητα ενός εργαλείου για Στρατηγικό σχεδιασμό που θα μπορεί να αξιοποιήσει όχι μόνο Περιφερειακά αλλά Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής που σχεδιάζουμε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τρεις βασικοί πυλώνες παρεμβάσεων όπως: α) η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και της απασχόλησης, β) η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, γ) η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας΄΄.

Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι ΄΄ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της Χωρικής στρατηγικής και του σχεδίου υλοποίησης θα πρέπει να εξασφαλίζεται με τη συμπληρωματικότητα και συνεκτικότητα των προτεινόμενων δράσεων, καθώς και με την αντιπροσωπευτικότητα του συστήματος διακυβέρνησης΄΄, και τόνισε τα εξής: ΄΄Για τον λόγο αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε με συμμάχους και συμμέτοχους τους πολίτες της Αιγιαλείας τόσο κατά την φάση της διαβούλευσης και σχεδιασμού που ξεκινάει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο όσο και κατά την φάση της υλοποίησης που θα ακολουθήσει!΄΄.

΄΄Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής, μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, με αναφορά σε δύο τουλάχιστον Άξονες Προτεραιότητας και με συνδυασμό μίας ή περισσοτέρων συμπληρωματικών επενδυτικών προτεραιοτήτων από διαφορετικούς θεματικούς στόχους, ενός ή περισσοτέρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και αυτό ακριβώς είναι που σχεδιάζουμε να καταθέσουμε και να διεκδικήσουμε΄΄, ανέφερε ακόμη ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Το όραμά μας για μια ισχυρή Αιγιάλεια σε κοινωνικό οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο γίνεται πράξη καθημερινά! Συνεχίζεται και αποκτά σημαντικά στρατηγικά και χρηματοδοτικά εργαλεία!»

Β. Ψυχράμη: «Να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα»

Η συμμετέχουσα στην Τοπική Ομάδα, δημοτική σύμβουλος Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη έκανε την εκτίμηση ότι σε όλες τις δράσεις πρέπει το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την κλιματική αλλαγή. Τόνισε πως η ΟΧΕ των τριών δήμων είναι η μόνη ορεινή διαπεριφερειακή και πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή. Στον τομέα παρεμβάσεων για τον τουρισμό, πρότεινε να υπάρξει πρόβλεψη για την ενέργεια, την ψηφιακή σύγκλιση και την προσβασιμότητα, θεωρώντας αναγκαίο να ενταχθούν δύο μεγάλα οδικά έργα. Όπως είπε, ΄΄η στόχευση και η λογική των ΟΧΕ πρέπει ταυτίζεται με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να υπάρχει σχεδιασμός προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης που θα επιτευχθεί μετατρέποντας τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα΄΄. Όπως μετέφερε στo Protionline.gr και όπως τονίστηκε και στην ημερίδα, ΄΄έγινε λόγος για ολοκληρωμένες επενδύσεις που θα συνδέουν τις περιοχές και θα δίνουν προστιθέμενη αξία και βέβαια υπάρχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως, τομεακά, προγράμματα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Leader, απευθείας από την Ε.Ε., ΕΤΠΑ και ΕΚΤ, ΠΕΠ Πελοποννήσου΄΄.

΄΄Βεβαίως, μπορεί και ο κάθε δήμος να καταθέσει μόνος του πρόταση, που να εντάσσεται στην κεντρική ιδέα της ΟΧΕ. Αρκεί να έχει ώριμες μελέτες. Κερδισμένοι θα βγουν οι δήμοι που είναι εγκαίρως έτοιμοι. Οι δυνατότητες είναι πολλές και πρέπει να εργαστούμε για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των «εργαλείων»΄΄, κατέληξε η κ. Ψυχράμη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr