background img
banner
banner

Οι κοινοτάρχες των φλεγόμενων χωριών στην πρώτη γραμμή

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η «ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ» ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκανοι κάτοικοι των κοινοτήτων που αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή 23 Ιουλίου και συνέχισε και χθες το καταστροφικό της έργο, αλλά με μικρότερη ένταση. Ναι μεν οι απώλειες που μετρούν είναι πάρα πολλές σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, σε χλωρίδα και πανίδα, όμως δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.

Βεβαίως, σε ένα τόσο έντονο φαινόμενο, μόνο στην τύχη δεν οφείλεται το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Πέρα από τους πυροσβέστες που επιτέλεσαν το καθήκον τους με τον καλύτερο τρόπο, οι εθελοντές – κάτοικοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ανάμεσά τους και οι πρόεδροι που συνετέλεσαν στο να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες καταστροφές.
Γνώστες των χωριών τους, συνεργάστηκαν από το πρώτο λεπτό με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους οδήγησαν από δρόμους και σημεία όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να σταματήσουν τη μανία της φωτιάς μακριά από τις αυλές τους. Κι ας πλησίασε απειλητικά…

Το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν πολύ μεγάλο και δημιουργήθηκε ακριβώς την ίδια ημέρα όπου ξεκίνησε και η φωτιά το 2007 με τις καταστροφικές συνέπειες. Η ιδιαιτερότητα που… ξεχώρισε και έδωσε ένα ατού στην επίτευξη του μεγάλου στόχου, ήταν η καθολική συμμετοχή του απλού κόσμου και των εθελοντών – εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας στις διάφορες δράσεις, ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι τοπικές κοινότητες και είχαν τεράστια συμβολή στην κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ήταν εθελοντές κάθε ηλικίας με φορτωμένες στα χέρια τσάντες και διάφορα υλικά που θα βοηθούσαν στην πυρόσβεση, ήταν οχήματα 4 x 4 και αγροτικά αυτοκίνητα με αντλίες ύδρευσης ή μπιτόνια νερού, ήταν κόσμος που βρέθηκε να προσπαθεί να ¨στριμώξει¨ τις φωτιές παίρνοντας ή όχι κατευθύνσεις από τους επίσημους φορείς και τα Σώματα Ασφαλείας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο διίστανται οι απόψεις για το από πού ακριβώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου και ποιο ήταν το πρώτο – πρώτο σημείο που ξέσπασε. Κάποιοι λένε ότι η αρχική ¨φλόγα¨ ξεκίνησε από την τοποθεσία Δερβενάκι, ενώ η δεύτερη εκδοχή που φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη (θα φανεί από το πόρισμα της εμπειρογνωμόνων τις επόμενες ημέρες) αναφέρει ότι η πρώτη εστία ήταν 50 μέτρα περίπου πάνω από το χωριό Βιλιβινιώτικα, στη δασική του έκταση.

Τεράστια συμβολή στην επιχείρηση κατάσβεσης, είχαν και κάποιοι τοπικοί ¨άρχοντες¨ των χωριών, μεταξύ των οποίων και οι πρόεδροι των κοινοτήτων

Ζαχλωρίτικα,Καθολικού,Μαμουσιάς,Τράπεζας, Διακοπτού, Ροδιάς και Πλατάνου, οι οποίοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες αλλά και με τον χρόνο (πολλές φορές άνιση) προκειμένου να περιοριστεί η φωτιά σε κάποιο αγροτεμάχιο ενός οικισμού ή σε ένα σημείο δασικής έκτασης κοντά στο χωριό τους. Το φυσικό τοπίο των περιοχών αυτών μπορεί να έχει πληγεί ιδιαίτερα και πλέον να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που όταν τις βλέπει κάποιος ¨σφίγγεται¨ η καρδιά του από τη στεναχώρια, αλλά ο τελικός στόχος της αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς επιτεύχθηκε στο 100% καθώς δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή, δεν υπήρξαν σπίτια ή αποθήκες καμένες, δεν υπήρξαν μικρές κατοικίες ή εξοχικά που απειλήθηκαν,έστω και αν το 12% της πανίδας της που ζούσε στην περιοχή να παραδόθηκε στις φλόγες, δυστυχώς, έχασε τη ζωή του…

Έδωσαν μάχη….

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις δύο προέδρων από πληγείσες κοινότητες που δίνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα για το τί ακριβώς έζησε το τελευταίο διήμερο η ευρύτερη περιοχή και πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα. Η πρόεδρος της Τράπεζας Ξανθή Παπακανέλλου (φωτο) ανέφερε στo Protionline.gr: ”Δώσαμε μεγάλη μάχη με τη φωτιά, η οποία κερδήθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούσαν, όταν σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα. Οι ομάδες αυτές αποτελούνταν από πυροσβέστες, από εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, από κατοίκους των χωριών της Τράπεζας, του Διακοπτού, του Πλατάνου και άλλων περιοχών. Απλοί πολίτες κάθε ηλικίας. Με συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά και να την κρατήσουμε μακριά από τα σπίτια του χωριού μας. Τα καταφέραμε, όμως ζήσαμε εικόνες βιβλικής καταστροφής…”

«Οι συντονισμένες ενέργειες που έκανε όλος ο μηχανισμός για την αντιμετώπιση της φωτιάς λειτούργησε τόσο άψογα που αυτή τη στιγμή μόνο χαμόγελα και αισιοδοξία μπορούμε να έχουμε, αφού η φωτιά δεν πέρασε καθόλου από το χωριό μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στις προσπάθειες αυτές, είτε ήταν επίσημοι φορείς, είτε ήταν εθελοντές, είτε ήταν ο απλός κόσμος της περιοχής», σημείωσε στo Protionline.gr η πρόεδρος του Καθολικού Παναγούλα Μπρούμα.

Ανακουφισμένος που δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινης ζωής, παρ’ όλο που στην κοινότητα Μαμουσιάς υπήρξαν μεγάλες καταστροφές αγροτεμαχίων και δασικών εκτάσεων, εμφανίστηκε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Σπηλιωτακόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι το χωριό του βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πώς τις επόμενες ημέρες η Π.Δ.Ε. θα ξεκινήσει την διαδικασία απογραφής των ζημιών και της καταγραφής τον καμένων περιοχών που άφησε πίσω της η μανιασμένη πυρκαγιά.

Η δε πρόεδρος της Ροδιάς Άννα Πολυδωροπούλου, σημείωσε στo Protionline.gr: “Τέλος καλό όλα καλά, συγχαρητήρια στην συντονιστική ομάδα της Πολιτικής Προστασίας και στο Πυροσβεστικό Σώμα.Ένα μεγάλο μπράβο στους δεκάδες εθελοντές που έδωσαν ψυχή και σώμα στο να μην φτάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές. Ευχόμαστε αυτό να ήταν το τελευταίο περιστατικό που ζήσαμε. Ευχαριστούμε τους εθελοντές του χωριού μας για την συνολική προσφορά τους”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr