background img
banner
banner

Παίρνει τη «σκυτάλη» του ενδιαφέροντος

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η πλατεία Αγ. Λαύρας παραδόθηκε προς χρήση στους δημότες με τον πλέον… ηχηρό τρόπο, φιλοξενώντας την περασμένη Τετάρτη καλλιτέχνες που έλκουν τη νέα γενιά, σε μία συναυλία που συζητήθηκε υπέρ το δέον.

Ομοίως και η νέα εικόνα της πλατείας που προκαλεί ποικίλα σχόλια είτε από άποψη αισθητικού αποτελέσματος είτε σε ό,τι αφορά τις μικρές κατασκευαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν. Η επόμενη μέρα της συναυλίας που έφερε χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της πόλης, θέλει τα καταστήματα να παίρνουν τη «σκυτάλη» του ενδιαφέροντος, με το ζητούμενο να είναι πλέον το πώς η πλατεία θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την αγορά και την τοπική οικονομία.

Ποιες είναι οι τελευταίες «πινελιές»

Πολλά ακούστηκαν και διατυπώθηκαν γραπτώς για το εάν θα έπρεπε να παραδοθεί η πλατεία χωρίς να έχουν αποπερατωθεί εξ ολοκλήρου τα έργα και για το εάν η δημοτική αρχή βιάστηκε να κάνει άτυπα εγκαίνια με την πραγματοποίηση της πολυσυζητημένης συναυλίας. Ακόμη και ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα ταυτίστηκε με τις ελλείψεις. Ποιες είναι όμως αυτές και κατά πόσο επηρεάζουν τη χρήση της πλατείας από τους πολίτες; Όπως είπε στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄η πλατεία έχει κατασκευαστεί κατά το 99%, υπολείπονται οι τέντες στις πέργκολες, η ξύλινη επένδυση πάνω στα παγκάκια και κάποια ειδικά τεμάχια μαρμάρων στα επιγεμιζόμενα φρεάτια. Μέσα στην εβδομάδα θα τελειώσουν όλα και οι εκκρεμότητες θα κλείσουν εξ ολοκλήρου με την τοποθέτηση των τεντών. Σε συνεργασία με την εταιρεία προσπαθούμε να επισπεύσουμε την τοποθέτησή τους ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων΄΄.

Το Σάββατο το βράδυ ωστόσο υπήρξαν καταστήματα εστίασης που αξιοποίησαν μέρος της πλατείας. ΄΄ Προσπαθούμε σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες να δημιουργήσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης – αναψυχής, διότι γνωρίζουμε την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τόσο καιρό. Βέβαια το αποτέλεσμα της πλατείας είναι πολύ ικανοποιητικό και η νέα της μορφή είναι πάρα πολύ ελκυστική. Ήδη βλέπουμε επισκεψιμότητα που παλαιότερα δεν υπήρχε και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ΄΄, επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

Η διάθεση των χώρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου με τους καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής που δραστηριοποιούνται περιμετρικά, προκειμένου να καταλήξουν στο πώς θα παραχωρηθεί η πλατεία και πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους. Σημειώνεται ότι τα καφέ δεν καθίσταται εφικτό να λειτουργήσουν πάνω στην πλατεία ελλείψει σκίασης ωστόσο όταν πέσει ο ήλιος γίνεται πιο εύκολο κι αυτός είναι ο λόγος που λειτουργούν από προχθές κάποιες επιχειρήσεις.

Τα σημεία που χρήζουν διευθέτησης είναι το πόσα μέτρα θα δύναται να καταλαμβάνει κάθε επιχείρηση πάνω στον ωφέλιμο χώρο της πλατείας, αν αυτό θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πρόσοψη του κάθε καταστήματος ή θα γίνει δημοπράτηση, τι δημοτικά τέλη θα καταβάλει καθώς επίσης και τι θα γίνει με τα δίκυκλα που πραγματοποιούν διανομή φαγητού ή καφέ, τα οποία θα πρέπει να κινούνται πάνω στο πλακοστρωμένο τμήματα για να παραλαμβάνουν τα πακέτα. Γι’ αυτή την περίπτωση ίσως υπάρξει πρόβλεψη για συγκεκριμένα σημεία που να μπορούν να στέκονται τα δίκυκλα.

΄΄Αρχικά θα καταλάβουν τον χώρο σύμφωνα με την πρόσοψη του κάθε καταστήματος όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του δήμου Αιγιαλείας και στη συνέχεια θα δούμε τους ελεύθερους χώρους και θα αποφασίσουμε΄΄, ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος ερωτηθείς για τους κοινόχρηστους χώρους και το πώς θα κατανεμηθούν.

Εκείνο που επισημάνθηκε από τον δήμαρχο στους επαγγελματίες είναι να μην κλείνουν οι πεζόδρομοι και να μπορεί να γίνεται άνετα η διέλευση των πολιτών. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρήσης της πλατείας από τους επαγγελματίες πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές μετά και την τυπική παράδοση του έργου.

Όπως και να έχει, τα λίγα αυτά εικοσιτετράωρα είναι ενδεικτικά της ανταπόκρισης που τυγχάνει η πλατεία από νέους κυρίως ανθρώπους που απολαμβάνουν τη σύγχρονη και άνετη εικόνα της.
Ειδικός σχολιασμός γίνεται για τις αβαθείς λεκάνες, ενώ δεν λείπουν και οι ενδοιασμοί για το κατά πόσο θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα βιώσιμης διαχείρισης, δεδομένων των αναγκών που δημιουργεί η ύπαρξη ύδατος σε αυτές.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr