background img
banner
banner

Αυτή είναι παράβαση που κάνουμε όλοι στην Εθνική Οδό

ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ

Παρότι θεωρείται μία από τις πιο συχνές και ταυτόχρονα επικίνδυνες παραβάσεις στην Εθνική Οδό, το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Οι Έλληνες οδηγοί διαθέτουν πολλές και κακές συνήθειες, οι οποίες πηγάζουν είτε από την ελλιπή εκπαίδευση είτε από την απουσία ουσιαστικής αστυνόμευσης στου δρόμους της χώρας.

Ανεξαρτήτως λόγου και αιτίας το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η διαμόρφωση μιας οδηγικής συμπεριφοράς η οποία μπορεί κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη και αντικοινωνική.

Ένα από τα λάθη που πολλοί από εμάς θεωρούν αθώα είναι εκείνο τη μη τήρησης της απαραίτητης απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

Η ασφυκτική πίεση στο προπορευόμενο αυτοκίνητο σε αστικό περιβάλλον και σε ταχύτητες της τάξης των 20 ή 30 χλμ./ώρα ίσως να αποτελέσει την αιτία ενός ατυχήματος το οποίο θα κοστίσει μόνο στην τσέπη μας, δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για τον αυτοκινητόδρομο και τις σαφώς υψηλότερες ταχύτητες κίνησης που αναπτύσσουμε εκεί.

Ως γνωστόν η απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα δεν παραμένει σταθερή αλλά αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Αυτό σημαίνει ότι μια απόσταση 5 μέτρων, δηλαδή ενός αυτοκινήτου, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής μέσα στην πόλη, όχι όμως και στην Εθνική Οδό, όταν η ταχύτητα κινείται μεταξύ των 80 και των 130 χλμ./ώρα.

Σε αυτήν την περίπτωση η απόσταση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 20 μέτρων, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αντίδρασης και ακινητοποίησης του αυτοκινήτου μας.

Ανατρέχοντας στην αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν θα βρει κανείς την απόσταση την οποία οφείλει κανείς να διατηρεί από το προπορευόμενο όχημα παρά μόνο την υποχρέωση του οδηγού να «τηρεί αρκετή απόσταση για την αποφυγή σύγκρουσης αν, το προ αυτού κινούμενο όχημα, μειώσει ξαφνικά την ταχύτητά του ή διακόψει την πορεία του».

Στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι ο οδηγός ενός οχήματος παραβιάζει τη συγκεκριμένη διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τότε τιμωρείται με πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στα 80 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται κάποια άλλη διοικητική ποινή όπως η αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας ή της άδειας οδήγησης.

Το πρόστιμο ίσως να μην είναι αρκετό για μια παράβαση η οποία υπό συνθήκες μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, γεγονός που σε συνδυασμό με την αντικειμενική δυσκολία της βεβαίωσής της επιτρέπει στους περισσότερους οδηγούς να αδιαφορούν για την απόσταση ασφαλείας που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν από το προπορευόμενο όχημα.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης, υπάρχουν τεχνικά μέσα (φωτογραφικές κάμερες) τα οποία ελέγχουν την απόσταση ανάμεσα στα αυτοκίνητα και βεβαιώνουν αυτόματα την παράβαση.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
AUTO

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr