background img
banner
banner

Αφετηρία για… νέα ταξίδια

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ»

Βλέποντας κάθε κύκλο που κλείνει ως μία νέα αρχή, η πρώην πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, παραμένει… φανατική οπαδός της πολιτιστικής ανάπτυξης και ανάδειξης της Αιγιάλειας και ήδη θέτει στόχους για την επόμενη μέρα.

Έχοντας βάλει τη «σφραγίδα» της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, η πρόσφατη βράβευσή της από το Δίκτυο Οινοξένεια για την προσφορά της στον θεσμό, δεν αποτελεί έκπληξη, αντιθέτως για την ίδια είναι αφετηρία για νέα «ταξίδια» τα οποία μπορεί να πραγματώσει με… συνεπιβάτες τους συνυποψηφίους της στην παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» και τον επικεφαλής Κώστα Σπηλιόπουλο.

Ερωτηθείσα από τo Protionline.gr για το πώς ένιωσε όταν προσφάτως βραβεύτηκε από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, για την προσφορά της στον θεσμό αλλά και το τι σημαίνει για την ίδια το Φεστιβάλ «Οινοξένεια», η κ. Τσουκαλά, ανέφερε: ΄΄Για μένα, αυτή η βράβευση σημαίνει μία καινούρια αρχή. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που δρέπουν δάφνες και απλά εφησυχάζουν. Η βράβευση αυτή ήταν μία πρόκληση για ένα καινούριο ταξίδι με πολλές εκπλήξεις και νέες προκλήσεις΄΄.

Επαναφορά της πρότασης, η Αιγιάλεια να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Δυτ. Ελλάδας

Στο ερώτημα ποιες πιστεύει ότι είναι οι προοπτικές του Φεστιβάλ κι αν μπορεί να συντελέσει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, απάντησε: ΄΄Το φεστιβάλ «Οινοξένεια» αντιπροσωπεύει τέλεια την Αιγιάλεια, την φωτογραφίζει εντυπωσιακά και με μεγάλη επιτυχία. Απεικονίζει την ψυχή και το πάθος των ανθρώπων της. Τις ομορφιές του τόπου και των ανθρώπων της. Υπήρξε ένα… μεθυστικό ταξίδι, όλο αυτό και θέλω να συνεχίσω να το κάνω, ανακαλύπτοντας τον πλούτο της. Είναι ένα ολοκληρωμένο, αναπτυξιακό σχέδιο που οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι, να επενδύσουμε σε οικονομικούς και ψυχικούς πόρους. Παραμένω φανατική οπαδός της πολιτιστικής ανάπτυξης και ανάδειξης της Αιγιάλειας. Ο τόπος αυτός πρέπει να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας΄΄.

΄΄Όλα όσα σχεδίασα με τους συνεργάτες μου και έχω υλοποιήσει, ήταν προϊόντα της αγάπης μου για τον τόπο και τους ανθρώπους΄΄

Όταν δε της ζητήθηκε να κάνει έναν απολογισμό του έργου της στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και να απαριθμήσει τα πιο σημαντικά επιτεύγματά της, σημείωσε: ΄΄Στόχος μου πάντα ήταν να αναδείξω την Αιγιάλεια, να την κάνω αναγνωρίσιμη. Οι Αιγιαλείς που είναι ανήσυχοι και δημιουργικοί άνθρωποι, με βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό. “Ασχολούμαι με τον πολιτισμό” δεν σημαίνει διοργανώνω απλά εκδηλώσεις.

Έχεις την ευθύνη να δημιουργήσεις κοινό έμπνευσης, να προκαλέσεις, να δημιουργήσεις ευκαιρία έκφρασης για όλους.

Όλα όσα σχεδίασα με τους συνεργάτες μου και έχω υλοποιήσει, ήταν προϊόντα της αγάπης μου για τον τόπο και του σεβασμού που τρέφω για τους ανθρώπους του. Πολύ σημαντικά σημεία στην πορεία μου ήταν η μετατροπή του Παναγιωτοπουλέικου αρχοντικού σε κύτταρο πολιτισμού, η καθιέρωση του Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το Μουσικό Φεστιβάλ κ.ά.΄΄.

Οι «σκόπελοι»

«Στα… στενά πλαίσια προϋπολογισμού, νοοτροπίας δήμου, αντιπολιτευτικής διάθεσης και εύκολης κριτικής από τον κόσμο, πόσο εύκολο ήταν το έργο σας; Καταφέρατε όσα θέλατε;», ήταν το επόμενο ερώτημα προς την πρώην πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., για να απαντήσει ως εξής: ΄΄Πέρασα τις συμπληγάδες με πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή.
Ξεπέρασα με ευκολία τον λαϊκισμό και τις τρικλοποδιές, την αφόρητη πίεση που δέχτηκα με την καθυστέρηση του προϋπολογισμού, αλλά παρέμεινα πάντα προσηλωμένη στον στόχο μου. Όταν κάτι το έβαζα στο μυαλό μου, πάλευα σκληρά μέχρι να το επιτύχω. Μάχη με το χρόνο και τις νοοτροπίες. Αν είχα καταφέρει όσα πραγματικά ήθελα, δεν θα υπήρχε λόγος να ασχοληθώ πάλι. Πάλι στην αφετηρία με καινούριες ιδέες, σχέδια, όνειρα…΄΄.

Πώς όμως βλέπει να εξελίσσεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του δήμου Αιγιαλείας; ΄΄Παρακολουθώ το Πολιτιστικό Καλοκαίρι. Το πρόγραμμα εξελίσσεται καλά και έχει το “άρωμα” το δικό μου και της ομάδας μου. Έχει τη σφραγίδα και την ψυχή μας΄΄, επισημαίνει.

Πολιτισμός – ανάπτυξη – πνευματική εξέλιξη

Τέλος, ερωτηθείσα ποιος είναι ο ρόλος που επιθυμεί να διαδραματίσει στον πολιτισμό, την ερχόμενη πενταετία κι αν είναι πολλά αυτά που θέλει να υλοποιήσει στο μέλλον, τόνισε: ΄΄Αν έχω πολλά ακόμα; Ακόμα και αυτή τη στιγμή που είμαι μετέωρη, σκέφτομαι προετοιμάζω και σχεδιάζω πράγματα. Οι προτεραιότητές μου είναι αφενός η δημιουργία ενός ετήσιου φεστιβάλ για παιδιά με κώφωση και οι κατασκηνώσεις, με διπλό στόχο την εκπαίδευση- έμπνευση και την ψυχαγωγία. Ασχολούμαι και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί πιστεύω ακράδαντα στο τρίπτυχο πολιτισμός – ανάπτυξη – πνευματική εξέλιξη. Είναι μέρος της ζωής μου, είναι η ίδια η ζωή μου΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr