background img
banner
banner

Η πρώτη χρηματοδότηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Μπορεί για κάποιους η φωτιά της 23ης Ιουλίου να… πέρασε στην ιστορία ως ένα δυσάρεστο γεγονός που έπληξε την περιοχή, ωστόσο για τη δημοτική αρχή την επομένη κιόλας, ξεκίνησε ένας… αγώνας δρόμου για τη διεκδίκηση και εξασφάλιση των κονδυλίων που χρειαστούν για την επούλωση των πληγών των πυρόπληκτων κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού.

Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και εστάλη η πρώτη χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η μανία της φωτιάς, κυρίως σε υποδομές του δήμου.

Ειδικότερα, δύο χρηματοδοτήσεις που αφορούν σε έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, εξασφάλισε ο δήμος Αιγιαλείας. στο πλαίσιο των συνεχών επαφών της δημοτικής αρχής με τα αρμόδια υπουργεία. Αρχικά, ο δήμος Αιγιαλείας εξασφάλισε το ποσό των 100.000 ευρώ μέσω χρηματοδοτικής στήριξης προς Δήμους, ΔΕΥΑ και Περιφέρειες της χώρας, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών και κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Χρηματοδότηση και για τη φωτιά της Ζήριας δύο χρόνια μετά

Επίσης, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης “ΤΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών” η επιχορήγηση του Δήμου Αιγιαλείας με το ποσό των 250.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών των πυρκαγιών που έπληξαν τη Δυτική Αιγιάλεια το 2021.
Κατόπιν αυτών δρομολογούνται άμεσα αντίστοιχα έργα για τις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία με τους Τοπικούς Προέδρους για την γρήγορη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και σε σχετική δήλωση σημείωσε ότι: «Η Δημοτική Αρχή εργάζεται διαρκώς για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για μεγάλα και μικρά έργα που ωφελούν τους δημότες».

Σε προτεραιότητα η αποκατάσταση δρόμων

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων και Διακοπτού Βασίλη Χριστόπουλο, ΄΄πράγματι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ, θα αξιολογήσουμε την αναγκαιότητα και θα προχωρήσουμε στην εκτέλεση έργων στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτός από την αποκατάσταση της ύδρευσης, κάτι που πραγματοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο, τα χρήματα αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα διατεθούν για αποκατάσταση δρόμων με τσιμεντοστρώσεις΄΄. Επιλέξιμες δράσεις είναι έργα και μελέτες που αφορούν την εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των μελλοντικών φυσικών καταστροφών, έργα και μελέτες που αφορούν στην εφαρμογή μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές στις υποδομές αρμοδιότητας των ΟΤΑ και όχι σε έργα νέων βελτιωμένων υποδομών και προμήθειες μονίμων εξοπλιστικών μέσων ή τεχνικού ή άλλου υλικού εξοπλισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η Αιγιάλεια «μετρά» την απώλεια 19.000 στρεμμάτων (1.884 εκτάρια), ανάμεσα στα οποία δασική έκταση και αγροτικές καλλιέργειες για τις οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αιτήσεις στον δήμο για οικοσκευές και άλλες απώλειες εξαιτίας της φωτιάς.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr