background img
banner
banner

Πέφτουν τα πρόστιμα «βροχή»…

ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ – ΒΑΡΙΕΣ… ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Διατεθειμένη να… σπάσει αυγά, παρουσιάζεται η δημοτική αρχή, παρότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, ώστε αφενός να τηρηθεί το γράμμα του νόμου και αφετέρου να προφυλαχτούν οι πολίτες από δυσάρεστες καταστάσεις και κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι προειδοποιήσεις έγιναν, οι υπενθυμίσεις επίσης, οι προθεσμίες παρήλθαν, η υπομονή εξαντλήθηκε και πλέον οι ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται αφήνοντας τις ιδιοκτησίες τους να θυμίζουν «ζούγκλες», ήρθε η ώρα να πληρώσουν…

Πόσες και πόσες φορές πολίτες δεν διαμαρτυρήθηκαν για ακαθάριστα οικόπεδα ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, εκεί όπου βρίσκουν καταφύγιο φίδια και τρωκτικά. Εκεί που ασυνείδητοι πετούν σκουπίδια, ενώ η βλάστηση ξεπερνά σε ύψος διώροφη κατοικία… Τις τελευταίες ημέρες, η αρμόδια Υπηρεσία του δήμου βεβαιώνει το ένα πρόστιμο μετά το άλλο. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ΄΄συνήθως έρχονται πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες κοντά στα εγκαταλελειμμένα αυτά οικόπεδα και προβαίνουν σε καταγγελία. Η υπηρεσία ξεκινά την αναζήτηση του ιδιοκτήτη και μόλις τον βρει, τον ειδοποιεί ότι πρέπει να προβεί σε καθαρισμό του οικοπέδου του. Δίνεται μία προθεσμία δέκα ημερών εκ του νόμου. Εμείς δώσαμε και περισσότερο.

Και επικοινωνήσαμε εκ νέου υπενθυμίζοντας την υποχρέωσή τους να καθαρίσουν τους χώρους τους. Βεβαίως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η ίδια η Υπηρεσία πραγματοποιεί αυτοψία και προχωρά σε ειδοποίηση, ενεργώντας άμεσα ιδίως σε πυκνούς αστικούς ιστούς. Όπως και να έχει και παρά τις δυσκολίες που πολλές φορές υπάρχουν στον εντοπισμό του εκάστοτε ιδιοκτήτη, τελικά ειδοποιείται. Όταν εξακολουθεί να δείχνει ασυνέπεια και δεν ανταποκρίνεται, ξεκινά η επιβολή προστίμων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση ούτως ώστε να γίνουν συνεπείς σε κάτι που για όλους τους άλλους είναι αυτονόητο. Βλέποντας τι γίνεται γύρω μας, βλέποντας τις καθημερινές πυρκαγιές, δεν μπορούν κάποιοι να θέτουν σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους. Σαν δήμος οφείλουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει΄΄.

Η αναζήτηση μπορεί να είναι χρονοβόρα

Ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία για να προχωρήσει στην εξακρίβωση των στοιχείων, ο αντιδήμαρχος σημειώνει: ΄΄Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, σχετίζεται με το γεγονός ότι σαν δήμος δεν έχουμε πρόσβαση στο Κτηματολόγιο ώστε να αναζητήσουμε απευθείας τον ιδιοκτήτη. Έτσι χάνουμε χρόνο στέλνοντας έγγραφα στο Κτηματολόγιο απ’ όπου άλλες φορές λαμβάνουμε άμεσα απάντηση άλλες φορές όχι. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που ένα ακαθάριστο οικόπεδο μπορεί να μην ανήκει σε ιδιώτη, αλλά σε εταιρείες, να είναι κατασχεμένο, σε τράπεζες, σε fands και οργανισμούς. Μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζεται στις περιπτώσεις που πρόκειται για αδήλωτες ιδιοκτησίες. Όταν δούμε ότι πρόκειται για τέτοια περίπτωση τότε ο δήμος αναλαμβάνει τον καθαρισμό, μέσω δηλαδή εισαγγελικής παραγγελίας, πλην όμως δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να προβαίνουμε στον καθαρισμό όλων΄΄.

Κανείς δεν… γλιτώνει

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ανήκουν στους ασυνεπείς και ο δήμος τους εντοπίζει από το μητρώο που διαθέτει ανατρέχοντας στην προηγούμενη λίστα, οπότε τα πρόστιμα είναι επαναλαμβανόμενα.

Να σημειωθεί ότι από αυτές τις «καμπάνες» κανείς δεν γλιτώνει αφού βεβαιώνονται και πηγαίνουν στην Εφορία. Ως προς τα ποσά, εξαρτώνται από τα τετραγωνικά μέτρα και ανέρχονται στα πιο μεγάλα οικόπεδα σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν βεβαιωθεί πάνω από δέκα πρόστιμα με μέσο όρο τις 2.500 ευρώ. Πάντως, τα ποσά των προστίμων θεωρούνται χαμηλά σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούν τα ακαθάριστα οικόπεδα, αφού ανέρχονται σε 0,50 ευρώ το τ.μ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr