background img
banner
banner

Στη μάχη με δικές του δυνάμεις…

ΠΟΥ «ΣΚΑΛΩΣΕ» Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ – «ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Το σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, παρέμεινε για αρκετά 24ωρα στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς υπήρξε και «δίαυλος» συνεννόησης μες τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε υψηλό επίπεδο.

Καθώς είχε μεσολαβήσει αρκετό διάστημα από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, τα δύο κόμματα θέλησαν προ 10ημέρου να υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές τους σε επίπεδο αυτοδιοικητικό και να αξιολογήσουν μια νέα πορεία υπό επικεφαλής ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ πορεύτηκαν άλλωστε στην Περιφέρεια μαζί, από το 2019, στα πλαίσια της παράταξης της οποίας ηγείτο ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Πρόσφατα, πριν τις εθνικές εκλογές, η συνεργασία «πάγωσε» για πολιτικούς λόγους, καθώς είχαμε και την αποχώρηση του κ. Κατσιφάρα. Τυπικά η παράταξη την οποία ίδρυσε ο πρώην Περιφερειάρχης, «Δικαίωμα στην Πρόοδο» παρέμεινε ενεργή αλλά, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμπεριφέρονταν σαν δύο ξένοι, στον ίδιο σπίτι…

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλησε από την αρχή ότι αντιλαμβάνεται ανταγωνιστικά την σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. Με αφορμή τις εθνικές κάλπες, ξεκαθάρισε ότι είναι ανώριμη η συνθήκη για κυβέρνηση απλής αναλογικής ενώ, από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντεπιτέθηκε κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι εγκαταλείπει χρόνιες και πάγιες διεκδικήσεις της Αριστεράς στη χώρα…

«Στράβωσε» η διαβούλευση

Τα δύο κόμματα κινήθηκαν εξ αρχής, ανεξάρτητα με τους άλλους ενοίκους της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας» και σε σχέση με τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, αλλά γρήγορα βρέθηκαν προ αδιέξοδου. Η πίεση του χρόνου έκανε πολλούς όμως να αναθεωρήσουν να αναθεωρήσουν αναζητώντας έναν… άλλο δρόμο που θα μπορούσε να «γεφυρώσει» το χάσμα που χάραξε η περιδίνηση γύρω από τον άξονα της απλής αναλογικής.

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία αλλά και η παρακαταθήκη που θέλησε να αφήσει πίσω, αποδεχόμενος ότι η πρόταση για αριστερή διακυβέρνηση, με την απλή αναλογική ίσως να μην έγινε στην κατάλληλη ώρα, φαίνεται ότι έπιασε τόπο στα αυτοδιοικητικά.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε πρώτο το βήμα, με την πρόταση για πρόσωπο κοινής αποδοχής και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήκωσε το γάντι. Στη λογική ότι το κόμμα γυρίζει σελίδα και διαγράφει τις λάθος στρατηγικές του παρελθόντος, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλησαν να ξεχάσουν τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέρριψε την πρόταση για κυβέρνηση απλής αναλογικής.

Την πρωτοβουλία για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα αυτοδιοικητικά, στην λογική της αξιοποίησης και του «πολιτικού κεφαλαίου» που ήδη υπάρχει (συνεργασία στην παράταξη που ηγείτο ο Απόστολος Κατσιφάρας )φαίνεται ότι ανέλαβαν στελέχη με την στήριξη και του Αχαιού βουλευτή και πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Τα δύο κόμματα έφεραν πιο κοντά τα δύο πρόσωπα που έπεσαν στο τραπέζι της περιφέρειας, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και στενός συνεργάτης του Απόστολου Κατσιφάρα αλλά και επιχειρηματίας της Πάτρας ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΑ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα τελευταία 24ωρα, τα συγκεκριμένα σενάρια, για πρόσωπο κοινής αποδοχής ως επικεφαλής ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιφέρεια, φαίνεται όμως ότι κάπου «στράβωσαν».

Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπάρχουν αντιρρήσεις και πίεση ώστε το κόμμα να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά το χαμένο χρόνο και την χρονική πίεση που υπάρχει προκειμένου να βρεθεί ισχυρός αντίπαλος απέναντι στον Νεκτάριο Φαρμάκη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα προηγούμενα 24ωρα εμφανής ήταν ο προβληματισμός για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πάει να υποβαθμίσει εκ των έσω το σκηνικό της συνεργασίας…
Σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου, στη συνεδρίασή της για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για αναμένεται να θα ακολουθηθεί πάντως το… τελετουργικό: Θα υπάρξει τοποθέτηση για την ανάγκη για προσέγγιση και συνεργασία σε επίπεδο κεντροαριστεράς, προκειμένου να τεθεί ανάχωμα στην πλήρη επικράτηση της ΝΔ και στα αυτοδιοικητικά.

Από αυτό το σημείο το… θεωρητικό θα περάσουν και σε συζήτηση για τα «δαιμόνια» που φαίνεται ότι στερούν τη δυνατότητα για συνεργασίες που (θα) μπορούσαν να ανατρέψουν το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ενόψει των αυτοδιοικητικών, στην Περιφέρεια. Για αυτό και τέλος θα ανακοινωθεί και το όνομα του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης κίνησης για τη Δυτική Ελλάδα η οποία δεν θα στηριχθεί τελικά σε πρόσωπο κοινής αποδοχής και οράματα για κοινή πορεία, με τις λοιπές δυνάμεις τις «κεντροαριστεράς πολυκατοικίας».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr