background img
banner
banner

Η «έκτακτη ανάγκη»… διαβατήριο για επίσπευση των ενεργειών αποκατάστασης

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Με ταχύτητα προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τη μεγάλη φωτιά που έπληξε τη Δημοτική Ενότητα Διακοπτού στις 23 Ιουλίου. Σε αυτό συνετέλεσε η γρήγορη και ακριβής καταγραφή μέσω του συστήματος Copernicus, αλλά και οι άμεσες ενέργειες για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι σημαίνει όμως η κήρυξη επτά κοινοτήτων (Μαμουσιάς, Ελαιώνα, Ροδιάς, Ζαχλωριτίκων, Διακοπτού, Καθολικού και Τράπεζας) σε έκτακτη ανάγκη; Όπως εξηγεί στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄ουσιαστικά, η κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε έκτακτη ανάγκη δίνει ώθηση στο να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ούτως ώστε να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, όσο αυτό είναι εφικτό. Με την «έκτακτη ανάγκη» ξεπερνιούνται τα γραφειοκρατικά προβλήματα και δίνεται βαρύτητα στην περιοχή που έχει πληγεί, αφού όλες οι διαδικασίες κινούνται με τη μορφή του κατεπείγοντος΄΄.

Κατατίθενται οι αιτήσεις σε ΕΛΓΑ και δήμο

Έτσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, μετά την πρώτη καταγραφή θα ξεκινήσουν έλεγχοι από το κράτος προκειμένου να καταγραφούν λεπτομερώς οι ζημιές προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις. Ζημιές είτε για το φυτικό, ζωικό κεφάλαιο είτε σε υποδομές. Όπως τόνισε ΄΄ήδη έχουν αρχίσει να κατατίθενται αιτήσεις και δηλώσεις ζημιάς ή στον δήμο ή στον ΕΛΓΑ. Στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε δέντρα και αγροτικά προϊόντα και στον δήμο για τυχόν ζημιές σε κτήρια – οικίες, επιχειρήσεις, εξοπλισμό και οικοσκευές. Θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν και αφού θα περάσει ειδική επιτροπή για έλεγχο, θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Το άλλο κομμάτι έχει σχέση με το κράτος και την αποκατάσταση υποδομών. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν κορμοδέματα και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης, έργα ύδρευσης σε σημεία που επλήγησαν. Στην ουσία, η «έκτακτη ανάγκη» είναι το διαβατήριο ώστε να ξεκινήσουν κατεπείγουσες εργασίες μετά από κάθε φαινόμενο΄΄.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει για έξι μήνες μετά την εκδήλωση της φωτιάς, δηλαδή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πορίσματος του προγράμματος «Copernicus», η ζημιά υπολογίζεται στα 1.884 εκτάρια, δηλαδή περί τα 19.000 στρέμματα, τα οποία έγιναν στάχτη…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr