background img
banner
banner

Φωτιές «καίνε» την ατμόσφαιρα

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΡΙΤΗ- ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΚΕΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ  

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών «κτύπησε το καμπανάκι» σε σχέση με την ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, μετά τις φωτιές των τελευταίων ημερών παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε φυσική καταστροφή στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο, μέσα στη μέρα το ‘βοριαδάκι’ συμβάλει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, όμως, από το βράδυ της Δευτέρας έως και ξημερώματα της Τρίτης αλλά και ξημερώματα Τετάρτης, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στα αιωρούμενα σωματίδια στις εξής περιοχές: Από την ανατολική είσοδο της Πάτρας, προς την Αγυιά, σε όλη την παραλιακή και το κέντρο της πόλης και προς την δυτική είσοδο της πόλης, την Ακτή Δυμαίων, νότιες συνοικίες, έως και τα Δεμένικα!

«Οι τιμές ποιότητας αέρα στις πόλεις είναι καλές απουσία δραστηριότητας την καλοκαιρινή περίοδο. Το διήμερο αυτό όμως η επιβάρυνση είναι εμφανής, από τα ανώτερα στρώματα του αέρα, όπως φαίνεται και στην εικόνα στον ουρανό. Τα βράδια η μόλυνση με τα αιωρούμενα σωματίδια κατεβαίνει σε πιο χαμηλά στρώματα κάτι που βεβαιώνεται και από την μυρωδιά. Οι άνεμοι που μεταφέρουν καπνό από τα ανατολικά, το βράδυ εξασθενούν. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά της πόλης, ο άνεμος είναι ‘κόντρα’, δυτικός. Η μόλυνση ‘εγκλωβίζεται’ στην πόλη λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Από αυτό το διήμερο της έντονης δυσοσμίας με επιβάρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων, γλύτωσε μόνο το βόρειο και δυτικό τμήμα της Πάτρας όπου η ποιότητα του αέρα ήταν βέβαια μέτρια και όχι καλή!» αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης.

Η ποιότητα του αέρα χαρακτηρίστηκε κακή στην Πάτρα όπου γίνονται ειδικές μετρήσεις ενώ από τα αιωρούμενα σωματίδια δεν ξέφυγαν και άλλες περιοχές της Αχαΐας στα ανατολικά καθώς βασική πηγή ρύπων ήταν η πυρκαγιά στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Όπως εκτιμά ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αυτές τις μέρες και η μεταφορά αιωρούμενων σωματιδίων σε όλη Αχαΐα, ακόμη και από πιο μακρινές περιοχές.

Το νέφος έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Αυγούστου και στην Αιγιάλεια με αποτέλεσμα ο Κολοκοτρώνης να έχει χαθεί από τον ορίζοντα νωρίς το βράδυ.

«Όταν αναφερόμαστε σε επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή και ακραία φυσικά φαινόμενα, εντάσσουμε πλέον στο… πάζλ τη μόλυνση από μια μεγάλη φωτιά που έχει υπέρ-τοπικό χαρακτήρα. Πριν από χρόνια είχαμε, Π.Χ., μια φωτιά στην Πάτρα αλλά σε γειτονικούς δήμους οι άνθρωποι συνέχιζαν να χορεύουν στο πανηγύρι μέχρι το πρωί! Πλέον μιλάμε για σοβαρά επεισόδια ρύπανσης από γειτονικούς νομούς από τα οποία μπορεί να προκύψει σε μια μεγάλη περιοχή άμεσος κίνδυνος για ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και μικρά παιδιά» αναφέρει ο κ. Καζαντζίδης και συνεχίζει:

«Παρά το γεγονός ότι ως φυσικοί της ατμόσφαιρας δεν διαθέτουμε την ειδίκευσε σε σχέση με τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία, λαμβάνουμε υπόψη τον Π.Ο.Υ. που μιλά για ένα επικίνδυνο ‘κοκτέιλ’ ζέστης και ρύπων, το καλοκαίρι, επιβλαβέστερο της ‘τρύπας του όζοντος’, το οποίο προκαλεί έντονη δυσφορία και άμεσο κίνδυνο για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Δεν πρέπει μας διαφεύγει επίσης ότι το πρόβλημα της ρύπανσης, με τα αιωρούμενα σωματίδια, ιδιαίτερα τα μικροσωματίδια, είναι σωρευτικό για όσους κατοικούν σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα και οι οποίοι δέχονται χρόνια επιβάρυνση. Εκτός από χρόνιο άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, επιβαρύνονται ζωτικά τους όργανα, ασθενεί το ανοσοποιητικό, το σώμα αποκτά υψηλό βαθμό τοξικότητας, με πιθανή αύξηση της γενικής νοσηρότητας».

«Σήμα συναγερμού» σε όλη τη χώρα

Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα καταγράφεται και σε όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο της Αττικής από την Τρίτη, με περαιτέρω επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα εξαιτίας των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων από τις φωτιές. «Συνιστάται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» όπως αναφέρει η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου η οποία μιλά για «αυξημένα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και ενημέρωση του πληθυσμού».

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών με την Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο συμμετέχουν στο δίκτυο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής «ΠΑΝΑΚΕΙΑ», τη μοναδική ολοκληρωμένη Ερευνητική Υποδομή για τη σύσταση της ατμόσφαιρας και την Κλιματική Αλλαγή όπου μέλη είναι το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Πάτρα), το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Δημοκρίτειο.

«Ώρα να αλλάξουμε συνήθειες»

«Το προηγούμενο διάστημα, μέσα και από το ‘112’ είχαμε μηνύματα στον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι και να αποφύγει την έκθεση σε ρύπους. Είναι ένα σημαντικό βήμα όπως και γενικότερα η αναβάθμιση του επιπέδου της Πολιτικής Προστασίας, με εμπλοκή της αυτοδιοίκησης αλλά και άλλων φορέων και επιστημονικών. Απαιτείται, στα πλαίσια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, μια αναβάθμιση του επιπέδου της πληροφόρηση, της ευαισθητοποίησης του κόσμου και γενικότερα την αλλαγή παλαιών συνηθειών. Χρειάζεται να ακολουθούμε άμεσα και κατά γράμμα τις προειδοποιήσεις που λαμβάνουμε και να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στους ειδικούς. Η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η συνεργασία με τις Αρχές και η υπομονή που απαιτείται σε δύσκολες καταστάσεις, καταστάσεις προσφέρει τη δυνατότητα στην Πολιτική Προστασία να επεξεργαστεί και να προσφέρει περισσότερες καλές πρακτικές στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών» καταλήγει ο κ. Καζαντζίδης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr