background img
banner
banner

Ασθενές φύλο στην αυτοδιοίκηση

25 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΑΪΑΣ

Μη… φιλικές με τις γυναίκες απεδείχθησαν οι κάλπες για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών αρχών της Αχαΐας καθώς και των 21 συμβούλων της Π.Ε. Αχαΐας, στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι, βάση νόμου, έχει τεθεί ποσόστωση 40% στη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων, οι περισσότερες γυναίκες που μπήκαν, δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τους 158 αχαιούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους για την περίοδο 2024-2028 μόλις 25, ή ποσοστό 15,8%, θα είναι γυναίκες.

Τις περισσότερες γυναίκες δημοτικές συμβούλους εξέλεξαν με τους συνδυασμούς τους ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης (εξελέγησαν εννέα, το 30% των νέων συμβούλων της παράταξης) και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος (εξελέγησαν πέντε, το 30% του συνόλου των νέων συμβούλων της παράταξης).

Μελετώντας κανείς, στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, τις συνθέσεις των ψηφοδελτίων, μπορούσε να διαπιστώσει ότι υπήρξε μια σαφής… τάση να τοποθετούνται γυναίκες στους συνδυασμούς κυρίως για τα τοπικά συμβούλια, προκειμένου να «αδειάσουν» θέσεις για άνδρες στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και τα διαμερισματικά, στην Πάτρα. Παρά ταύτα όμως, και στην Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας όπου δεν υπήρχαν «μικρά» ψηφοδέλτια, «κομμένα και ραμμένα» για γυναίκες δηλαδή, οι ψηφοφόροι δεν ψήφισαν γυναίκες! Στην Π.Ε. Αχαΐας εξελέγησαν μόλις τρεις γυναίκες, το 14% των νέων περιφε3ρειακών συμβούλων.

Η θέση της γυναίκας στην πολιτική εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο, πολλώ δε μάλλον στην αυτοδιοίκηση όπου η συμμετοχή των γυναικών στους αιρετούς είναι μικρή ενώ θα χρειαστεί μάλλον αρκετός χρόνος ακόμη για να δούμε δήμαρχο γυναίκα στην Αχαΐα!

Αναλυτικά:

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Από τους 12 που εκλέγει στην Αχαΐα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, δύο είναι οι γυναίκες, η Γεωργία Ντάτσικα και η Άννα Μαστοράκου, ποσοστό 17% περίπου. Δεν εκλέγει γυναίκα στην Αχαΐα ο συνδυασμός του Σπύρου Σκιαδαρέση, ούτε ο συνδυασμός του Κώστα Καρπέτα, εκλέγει όμως ο συνδυασμός του Σωτήρη Παρίση, την Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου. Σε επίπεδο νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, από τους 21 συμβούλους της Αχαΐας, μόλις το 14% είναι γυναίκες.

– Δήμος Πατρέων. Από τους 26 νέους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγει η παράταξη του δημάρχου Κώστα Πελετίδη στο νέο δημοτικό συμβούλιο από 1/1/2024, οι εννέα είναι γυναίκες. Αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 30% των αιρετών μελών του σώματος, αρκετά κοντά στην ποσόστωση του 40%. Είναι οι Αικατερίνη Σύρμου, Αναστασία Αγγελοπούλου, Βίβιαν Σαμούρη, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Ευδοξία Αβραμοπούλου, Ειρήνη Γκέστα, Αθηνά Καλλιμάνη, Νάνσυ Αγγελακόπουλου- Πανουτσοπούλου και η Αναστασία Τογιοπούλου. Από την παράταξη του Κώστα Σβόλη, από τους έξι δημοτικούς συμβούλους, μόλις μία είναι γυναίκα, η Μάχη Σώρου. Από την παράταξη του τρίτου των εκλογών Βασίλη Αϊβαλή που εκλέγει πέντε συμβούλους δεν υπάρχει καμία γυναίκα ενώ μία γυναίκα εκλέγεται με τον Πέτρο Ψωμά, η Σοφία Στεφανοπούλου. Συνολικά από τους 45 του νέου δημοτικού συμβουλίου Πατρέων οι 11 είναι γυναίκες, το 25% περίπου του σώματος. Είναι προφανές ότι πίσω από τη δυναμική της παράταξης του Κώστα Πελετίδη και την αποδοχή της στο εκλογικό σώμα της Πάτρας, υπάρχει και σωστή ισορροπία στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων με μέλη από το «ασθενές φύλο», κάτι το οποίο δεν φαίνεται ότι κατάφεραν οι αντίπαλοί του.

Δήμος Αιγιαλείας. Αυξημένο ποσοστό παρουσίας γυναικών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας καθώς, στους 17 νέους συμβούλους του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου εκλέγονται πέντε γυναίκες, οι Διαμάντω Βασιλακοπούλου Καρτσωνάκη, Μαρία Γιδά, Μαρία Ιατροπούλου, Μαρία Σταυροπούλου, και Μαρία Αγγελοπούλου. Από τους οκτώ συμβούλους της παράταξης του Χρήστου Γούτου, εκλέγεται η Βάσω Ψυχράμη ενώ δεν εκλέγεται γυναίκα με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου. Από τους 29 του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, το 20% είναι γυναίκες, στο μισό δηλαδή της ποσόστωσης του 40% που ήταν η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια.

Δήμος Δυτικής Αχαΐας. Ο δήμαρχος Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ανάμεσα στους 15 συμβούλους εκλέγει δύο γυναίκες τη Νάντια Ασκούνη και την Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου ενώ μια γυναίκα, την Κωνσταντίνα Σπυρόπουλου, εκλέγει η παράταξη του Φίλιππου Λιάκου. Ποσοστό γυναικείας συμμετοχής δηλαδή 10%.

Δήμος Ερυμάνθου. Από τους 19 του νέου Δημοτικού Συμβουλίου μόλις δύο είναι γυναίκες, οι Ευανθία Μπερδένη και Ελένη Χριστοδουλοπούλου και οι δύο από την παράταξη του Δημάρχου Θεόδωρου Μπαρή. Ποσοστό γυναικείας συμμετοχής δηλαδή χαμηλό, στο 12%.

-Δήμος Καλαβρύτων. Από τους 19 νέους δημοτικούς συμβούλους εκλέγεται μόνο μια γυναίκα, η Βάσω Παπουτσή με το συνδυασμό του Θανάση Κανελλόπουλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr