background img
banner
banner

Η «δυαρχία» και τα… κατάλοιπα του παρελθόντος

«ΚΟΝΤΑΡΟΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ» ΜΕ… ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΧΡ. ΓΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥΣ

Με μία κοινή διαπίστωση, ότι ο τόπος χρειάζεται δουλειά από όλους, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία θα τους κατατάξουν οι πολίτες, ώστε να πάει μπροστά, έκλεισαν τη χθεσινή συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο – συζήτηση που διοργάνωσε τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός, Χρήστος Γούτος και Δημήτρης Καλογερόπουλος. Βεβαίως, οι δύο διεκδικητές του δήμου σε αρκετές στιγμές «κονταροχτυπήθηκαν» αφού δεν έλειψε η κριτική ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά και βέβαια ούτε και τα… χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Από τη μία κυριάρχησε η ανάγκη των δύο να καταστήσουν γνωστές τις θέσεις τους και το πώς θέλουν να διοικήσουν τον δήμο χρησιμοποιώντας σε κάποια σημεία την τακτική του να επισημάνουν τις «αδυναμίες» του άλλου ώστε να υπερισχύσουν, με τη λεκτική μάχη των εντυπώσεων να διαρκεί ως το τέλος της συζήτησης.

Κάπως έτσι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θέλησαν να γνωστοποιήσουν το πρόγραμμα και τις θέσεις τους για την Αιγιάλεια της επόμενης ημέρας. Η αντιπαράθεση των ηγετών των δύο δημοτικών παρατάξεων, ήταν πολύ χαρακτηριστική από τα πρώτα κιόλας λεπτά της “αναμέτρησης” στο ντιμπέιτ, προσπαθώντας πότε ο ένας και πότε ο άλλος να… “καπελώσουν” τα λεγόμενα του άλλου και να θέσουν με επιχειρήματα στην κρίση του κόσμου το ποια από τις δύο είναι η σωστή πολιτική αφενός, αλλά και ποια προσέγγιση αφετέρου, θα κυριαρχήσει για να διοικηθεί με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα η Αιγιάλεια για την επόμενη πενταετία πολιτικής διαχείρισης. Στο μόνο που πράγμα που οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι συμφώνησαν, ήταν ότι είναι κοινός ο στόχος της διεκδίκησης μιας καλύτερης Αιγιάλειας.

Η ερώτηση Γούτου για τη δυαρχία

Ο Χρήστος Γούτος, σχολίασε αρχικά την ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Καλογεροπούλου, η οποία ουσιαστικά ρωτούσε ευθέως τους Αιγιαλείς αν ο τόπος πρέπει να πορεύεται στο εξής με σταθερότητα και σιγουριά ή να επενδύσει στην αβεβαιότητα και το χάος που θα φέρει η διαρχία της ένωσης Γούτου – Ψυχράμη, λέγοντας “…γιατί το κάνετε αυτό κύριε Καλογερόπουλε; Θεωρείτε ότι σας τιμά αυτή η ερώτηση που μου κάνετε;” δείχνοντας σαφώς ενοχλημένος, ενώ αμέσως μετά, τόνισε “ίσως στη δική σας παράταξη να είστε εσείς ο μόνος που αποφασίζει για όλα, δίχως να συμβουλεύεστε κάποιον. Εμείς στη δική μας παράταξη, λειτουργούμε δημοκρατικά” αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αιχμή του κ. Καλογεροπούλου ήταν εάν ο Δήμος επί Γούτου, θα διοικείται όντως από τον ίδιο τον κ. Γούτο ή κάποιους… άλλους.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο” αμέσως μετά, σχολίασε ότι η παράταξή του είναι πολυσυλλογική και ποικιλόμορφη σε επίπεδο ιδεολογίας, θέτοντας το ερώτημα “δεν σας προβληματίζει ότι έχετε χάσει τους μισούς συμβούλους σας, από το ‘19, οι οποίοι ήταν στο πλευρό σας;” δίνοντας έτσι σαφές στίγμα ότι η παράταξη “Αιγιάλεια Τώρα” δεν είναι μία συμπαγής ομάδα και ότι υπολείπεται της δικής του, σε κάθε επίπεδο.

Ο θεσμικός ρόλος του δημάρχου είναι μοναδικός, απάντησε ο Καλογερόπουλος

Η απάντηση του Δημήτρη Καλογεροπούλου, ήταν άμεση λέγοντας ότι ο κ. Γούτος έχει μεγάλη αγωνία και ότι προσπαθεί να πείσει τους Αιγιαλείς ότι δεν υπάρχει δυαρχία ή τριαρχία στην παράταξή του: “Η συλλογικότητα είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα για τη σύγχρονη πολιτική και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως ο θεσμός του δημάρχου, με τη δημοκρατικότητα του ορισμού της ιδιότητας αυτής, είναι μοναδικός και ο θεσμικός του ρόλος είναι και μοναδικός και ατομικός”. Λίγο μετά σχολίασε ότι από το ‘19 έχουν αλλάξει πολλά πρόσωπα στη Δημοτική Αρχή, άρα η ανανέωση ιδεών και προσώπων είναι δεδομένη, λέγοντας “είμαστε άκρως πολυμορφικοί, κινούμαστε συλλογικά και με μεγάλη αποτελεσματικότητα” αφήνοντας βεβαίως να εννοηθεί ταυτόχρονα ότι στην παράταξη Γούτου, δεν πρόκειται ποτέ να ασκηθεί σωστά ο ρόλος του δημάρχου όπως ορίζεται από τον ίδιο το θεσμό, ενώ σημείωσε ότι από τους 10 δημοτικούς συμβούλους που ξεκίνησε το 2019 σήμερα έχει 9, γεγονός που καθιστά την παράταξη μία συμπαγή ομάδα που ήδη… ενοχλεί: “Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένους ρόλους και δουλεύουμε ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο καθένας μας, ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει” σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος.

Θέμα… φιλοσοφίας

Η… σκυτάλη αμέσως μετά πέρασε στον κ. Γούτο, ο οποίος ανέφερε: “Με επιβεβαιώνει συνεχώς ο κ. Καλογερόπουλος, ότι έχουμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία για τη διαχείριση του Δήμου. Έχουμε άλλη πολιτική προσέγγιση” κατηγορώντας τον ευθέως ότι δεν είναι ένας πολιτικός της συνεργασίας και της συνεννόησης αλλά ένας χαρακτήρας που δεν θέλει να συνεργάζεται και να λειτουργεί δημοκρατικά. Η ανταπάντηση του κ. Καλογεροπούλου ήταν άμεση, λέγοντας ότι η δημοκρατία χρειάζεται αποφασιστικότητα και συλλογικότητα, όχι ήπιους τόνους και χαλαρότητα, δυναμιτίζοντας το πολιτικό ντιμπέιτ με ιδιαίτερο τρόπο και κάνοντας την συζήτηση όλο και περισσότερο… ενδιαφέρουσα, αφού η διαφωνία των δύο αντρών επικεντρώθηκε στο ποια πρακτική θα είναι η πιο αποδοτική, αλλά και ποια είναι η ευθύνη ενός Δημάρχου, ως θεσμικός ρόλος, απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες.

Τα… θετικά και τα αρνητικά της απειρίας

Ο κ. Καλογερόπουλος ρώτησε τον συνομιλητή του “πώς μπορείτε μπορείτε να λέτε ότι είστε “άπειρος” όταν μετέχετε ενεργά και επί 20 χρόνια στα κοινά και τις πολιτικές εξελίξεις της τοπικής κοινωνίας; Γνωρίζετε πως έχουν διαδραματιστεί όλα τα γεγονότα και με τη χαρτοποιία και με τα απορρίμματα και με όλα…” αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι καθόλου δικαιολογητικός ο χαρακτηρισμός “άπειρος” που επικαλέστηκε ο κ. Γούτος ενώ άφησε αιχμή, ότι παλαιότερα και όσο διατελούσε αντιδήμαρχος, δούλευε ταυτόχρονα και στο ΙΚΑ και στο προσωπικό του ιατρείο, αλλά και στον Δήμο, αφήνοντας σαφή αιχμή για τον πολυθεσικό εργασιακό του ρόλο. Το ελεύθερο ερώτημα του κ. Καλογεροπούλου, ήταν και αυτό που… άφησε ήδη εποχή και θα συζητείται για πολύ καιρό: “Πόσο κοστίζει το κυβικό το νερό στο Αίγιο, κύριε Γούτο; Γνωρίζετε;” κάνοντας τον εκπρόσωπο της παράταξης “Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο” να… σαστίσει για δευτερόλεπτα.

Η εποχή και τα… κατάλοιπα του παρελθόντος

Ο κ. Γούτος ιδιαιτέρως ενοχλημένος και γεμάτος απορία, απάντησε ότι αυτά τα θέματα που απασχολούν τον έτερο διεκδικητή της δημαρχίας είναι στυγνή μικροπολιτική συμπεριφορά και ότι αυτός ο τρόπος είναι εκτός εποχής, λέγοντας “τολμάτε να με ρωτάτε αν ήμουν αντιδήμαρχος ολικής απασχόλησης; Τολμάτε να αμφισβητείτε ότι όντως η παράταξή μου επισκέφθηκε κάθε γειτονιά του Δήμου για να διαπιστώσει τις δεκάδες ελλείψεις που αφήνετε; Η τοπική αυτοδιοίκηση σε αναγκάζει να μπεις και να περπατήσεις με τα παπούτσια του άλλου” κατηγορώντας τον επίσης ότι “πηγαίνει” την συζήτηση σε μονοπάτια λαϊκισμού και μικροπολιτικής τακτικής: “Η πολιτική σας, είναι τακτική του ‘80 και του ‘90, είμαστε στο 2023. Προσαρμοστείτε επιτέλους στην σύγχρονη εποχή” ανέφερε ο κ. Γούτος.

Η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Καλογερόπουλος, ισχυρίστηκε ότι ο Χρήστος Γούτος αγνοεί την τιμή του κυβικού στο νερό γιατί αγνοεί τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν το δημότη, με τον κ. Γούτο να ανταπαντά ότι έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για το θέμα της ύδρευσης και της άρδευσης και ότι γνωρίζει πολύ καλά το ζήτημα του νερού στην περιοχή. Ήταν πολύ χαρακτηριστικό πλέον και για τους ακροατές αλλά και για τους δύο διεκδικητές της δημαρχίας, ότι είναι ορατή η πολιτική διαφορά τους και στην τακτική που ακολουθούν αλλά και στο ότι οι δύο παρατάξεις ακολουθούν τελείως διαφορετική προσέγγιση στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας της Αιγιάλειας.

Το μήνυμα των υποψηφίων δημάρχων

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα μηνύματά τους στο κλείσιμο της δημόσιας συνομιλίας.

Δημήτρης Καλογερόπουλος: ”Η αποχή από την εκλογική διαδικασία ήταν αρκετά σημαντική και παρακαλώ και προσωπικά τους δημότες, να μετέχουν στη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας που ονομάζεται αυτοδιοικητικές εκλογές” τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος, σχολιάζοντας το ότι το 42% της αποχής ήταν πολύ μεγάλο, ενώ ευχαρίστησε εκ καρδίας τους πολίτες για τη στήριξη, σημειώνοντας ότι “είναι μεγάλη τιμή για εμένα και τους συνεργάτες μου το ότι οι Αιγιαλείς προτιμούν την παράταξή μας. Θα οδηγηθούμε όλοι μαζί στην εποχή της επόμενης μέρας και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για τον τόπο που μας αξίζει να ζούμε”.

Χρήστος Γούτος:Η Αιγιάλεια πρέπει να αλλάξει. Όσοι έχουν τη διάθεση να πάει ο τόπος μπροστά και να μη ζούμε πλέον σε παρακμή και στη μιζέρια που αντιμετωπίζουμε, ας εμπιστευτούν την δημαρχία στην παράταξή μας. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να πάμε τον τόπο με αξιώσεις ένα βήμα πιο κάτω, με ευημερία και προοπτική” τόνισε ο κ. Γούτος, επισημαίνοντας ότι από την Κυριακή των εκλογών και μετά ξεκινάει η τεράστια ευθύνη της αναγέννησης της Αιγιάλειας, λέγοντας “θα είναι για εμάς ένας καθημερινός, αδιάκοπος αγώνας ανάπτυξης και έργων”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr