background img
banner
banner

Τελευταίο «οχυρό» έπεσε το… Αίγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΝΑΒΗ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ

Ηχηρά μηνύματα, στο πλαίσιο βέβαια και των κακών γενικών αποτελεσμάτων για την κυβέρνηση, μεταφέρουν στην ΝΟΔΕ Αχαΐας της ΝΔ οι ήττες του β΄γύρου των δημοτικών εκλογών, σε Πάτρα και Αίγιο.

Τα σύννεφα στην τοπική ΝΔ είχαν… συγκεντρωθεί ήδη από τον α’ γύρο καθώς μια σειρά από επίσημες αλλά και ανεπίσημες στηρίξεις, σε δήμους, δεν έφεραν καλό αποτέλεσμα.
Στον Ερύμανθο (Δ. Κανελλόπουλος) και στα Καλάβρυτα (Θ. Κανελλόπουλος) η ΔΕΕΠ της ΝΔ δεν τα πήγε καλά καθώς επέλεξε, ανεπίσημα, να είναι απέναντι στους επανεκλεγέντες από τον α΄ γύρο δημάρχους Θ. Μπαρή και Θανάση Παπαδόπουλο.

Εν τέλει, τα σύννεφα έγινα μαύρα και… πύκνωσαν την Κυριακή που μας πέρασε καθώς, τόσο ο κ. Σβόλης όσο και κ.Γούτος έχασαν τελικά τους μεγάλους δήμους της Αχαΐας. Παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις, προσωπικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ Αντώνης Κουνάβης είχε ποντάρει και στους δύο…

Ενώπιος ενωπίω…

Ο Αντώνης Κουνάβης έσπευσε την περασμένη Κυριακή, από νωρίς το απόγευμα, στο Αίγιο, στο εκλογικό κέντρο του Χρήστου Γούτου, αναμένοντας ότι, εδώ, μπορεί να διασωθούν τα προσχήματα! Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ, σε μια τελευταία μάχη, βρέθηκε κοντά στην υπεράσπιση του «οχυρού» του Αίγιο, την περασμένη Κυριακή.

Η ήττα με μικρή διαφορά είναι ήδη επίπονη και γίνεται πια οδυνηρή καθώς ο μεγάλος αντίπαλός του στα επιμελητηριακά, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, έκανε και ο ίδιος, την ίδια μέρα, μια κίνηση, απέναντί του, στην πολιτική σκακιέρα: Έσπευσε, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, να συγχαρεί τον επανεκλεγέντα νέο δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Στο Αίγιο ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας είχε εξ αρχής σοβαρές ενστάσεις σχετικά με χειρισμούς συνεργατών του κ. Γούτου στο «σταφιδικό». Τις αντιρρήσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν «ασπαστεί» μάλιστα και τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Η έλευση του Πλάτωνα Μαρλαφέκα στο Αίγιο, στο πλευρό του Δημήτρη Καλογερόπουλου την Κυριακή, έγινε εκ των υστέρων και ερμηνεύεται και ως αποστροφή από τα τεκταινόμενα στην Πάτρα καθώς ούτε ο ίδιος, ούτε βέβαια ο Αντώνης Κουνάβης, ήθελαν να βρίσκονται στην πόλη κατά του πανηγυρισμούς του Κώστα Πελετίδη.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, όπως είναι γνωστό, βρέθηκαν κοντά σε Αϊβαλή κατά την εκλογική μάχη του α’ γύρου. Στο β΄γύρο οι συνεργάτες του συνασπίστηκαν κοντά στον κ. Σβόλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η διαχείριση Μαρλαφέκα

Σε κάθε περίπτωση -εκτός από τη ήττα της Πάτρας- ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας έσωσε τα προσχήματα σε άλλες περιπτώσεις! Κατ αρχήν την Κυριακή στο Αίγιο κοντά στον Δημήτρη Καλογερόπουλο σε… κόντρα ρόλο απέναντι στον Αντώνη Κουνάβη.

Στην περίπτωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του υπέρ του Γρηγόρη Αλεξόπουλου με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλία.
Εδικά στη Δυτική Αχαΐα, ο Αντώνης Κουνάβης είχε εμπλακεί ενεργά με τη στήριξη του κ. Λιάκου ο οποίος έμεινε τρίτος, έξω από τον β’ γύρο των εκλογών.
Αναφέρεται ακόμη ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας είχε χαρακτηρίσει τις περιπτώσεις των Β. Αϊβαλή στην Πάτρα και Γ. Αλεξόπουλο στη Δυτική Αχαΐα ως «χρυσές ευκαιρίες του α’ γύρου», τη «λάμψη» των οποίων δεν είδε βέβαια το κόμμα!

Αποστασιοποίηση κεντρικά

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών, μετά τον β΄γύρο της περασμένης Κυριακής επιβάλει μια σωστή διαχείριση της ήττας σε επίπεδο τοπικής ΝΔ καθώς έχουμε πλέον στην Αχαΐα τέσσερις πρώην «πράσινους» (Καλογερόπουλο, Αλεξόπουλο, Μπαρή και Παπαδόπουλο) αλλά και έναν «κόκκινο» δήμαρχο (Πελετίδη).

Ο απολογισμός έχει ως άξονα τον Αντώνη Κουνάβη καθώς, κεντρικά, η ΝΔ επέλεξε να μη δώσει χρίσμα τόσο στον κ. Σβόλη στην Πάτρα όσο και στον Χρήστο Γούτο στο Αίγιο. Τη στήριξή τους από το κόμμα ανέλαβε και χρεώνεται προσωπικά ο πρόεδρος και στελέχη της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ.

Ήδη, σε σχέση με το Αίγιο, η δικαιολογία για το κακό αποτέλεσμα, επίσημα από τη ΝΔ, αποδίδεται σε στελέχη του κ. Γούτου τα οποία, απογοητευμένα από την μη εκλογή τους, στράφηκαν απέναντι στην παράταξη!

Η επιλογή του πρωθυπουργού να μιλήσει την Κυριακή που μας πέρασε για μια «κακή βραδιά» προσφέρει ένα… πολικό χαλί πάνω στο οποίο μπορεί να «πατήσει» το κόμμα στην Πάτρα. Έστω και αν ο Αντώνης Κουνάβης έκανε τις επιλογές του να «πάρει στην πλάτη του» υποψηφίους, χωρίς δέσμευση στα κεντρικά.

Η τοπική ΝΔ στον απολογισμό της, μπορεί να μετριάσει την ήττα στους δήμους της Αχαΐας, βασιζόμενη στη νίκη του Ν. Φαρμάκη στην Π.Δ.Ε. και στις αποστάσεις που έλαβαν βουλευτές, τοπικά, απέναντι στις επιλογές της τοπικής ΝΔ. Στελέχη της ΝΔ, διαβλέποντας πιθανή ήττα, φαίνεται ότι προτίμησαν να μην υιοθετήσουν υπεραισιόδοξους στόχους της ΔΕΕΠ Αχαΐας. Θέλησαν να εισακούσουν τη λογική και τη λαϊκή ρήση η οποία λέει ότι -αντίθετα με τη νίκη, η οποία έχει πολλούς πατεράδες- η ήττα μπορεί να μείνει και ορφανή…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr