background img
banner
banner

Διήμερη επίσκεψη γεωλόγων της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στα «επίμαχα» σημεία της Δ.Ε. Διακοπτού

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

Μείζονος σημασίας για τη δρομολόγηση έργων με σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κατολισθήσεων σε συγκεκριμένα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, είναι η αυτοψία που διενήργησαν χθες μέλη κλιμακίου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Οι επιστήμονες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δήμου Αιγιαλείας, προκειμένου να ερευνήσουν το πώς λάβουν τέλος τα προβλήματα που πολύ συχνά δημιουργούνται στις εν λόγω περιοχές, πλήττοντας την ομαλή καθημερινότητα αλλά και την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό.

Ποιοι αποτελούν το κλιμάκιο

Το κλιμάκιο αποτελείτο από τον Διευθυντή Υδατικών Πόρων της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. Παναγιώτη Σαμπατακάκη και τον γεωτεχνικό Μιχάλη Μπέλλα, οι οποίοι μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νίκο Γυφτάκη και τους αντιδημάρχους Αιγιαλείας Νίκο Καραΐσκο και Βασίλη Χριστόπουλο, επισκέφθηκαν τα σημεία εκείνα που το τελευταίο διάστημα έχουν δώσει μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών και δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους.

Τα σημεία που είδαν

Το πρώτο σημείο που επισκέφθηκαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χριστόπουλου στο Protionline.gr, ήταν η Παλαιά Εθνική Οδός στο σημείο εκείνο που και και πάλι υπήρξε πτώση φερτών υλικών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει για κάποιες ώρες το ένα ρεύμα του δρόμου. Στη συνέχεια βρέθηκαν στον οικισμό Βιλιβινιώτικα όπου παρατήρησαν τα «επίμαχα» σημεία μέχρι και τον οικισμό Δερβενάκι, ενώ τέλος μπήκαν και στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την τεχνική έκθεση που θα εκπονήσουν και θα παραδώσουν στην Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι τα σημεία αυτά επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, εξαιτίας της οποίας επιδεινώθηκε η κατάσταση. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Έργων, ΄΄αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι κατολισθήσεις και τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στην πυρκαγιά και πως αυτή ήρθε να επιβαρύνει την κατάσταση. Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε παλιές ρεματιές που με το απόθεμα της βροχής, κατεβάζουν φερτά υλικά. Και βέβαια εάν οι όγκοι της βροχής δεν ήταν τόσο μεγάλοι και απότομοι, δεν θα υπήρχε το φαινόμενο ή θα ήταν μικρότερης έκτασης. Συνεπώς, για την όλη κατάσταση ευθύνεται και η κλιματική αλλαγή΄΄.

Ο δήμος αναμένει και πιέζει…

΄΄Αυτό που εμείς επιθυμούμε σαν δήμος Αιγιαλείας και σαν Πολιτική Προστασία, είναι να βρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του το πρόβλημα χωρίς να επαναλαμβάνεται και βέβαια χωρίς να κινδυνεύουν άνθρωποι και να απειλούνται ιδιοκτησίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καλέσαμε τους επιστήμονες της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, επισκεφθήκαμε μαζί τα προβληματικά σημεία και αύριο (σήμερα) θα επανέλθουν ώστε να πραγματοποιήσουν μετρήσεις και να συλλέξουν επιπλέον επιστημονικά στοιχεία. Από εκεί και πέρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα προτείνουν μέτρα αποκατάστασης΄΄, τόνισε στο Protionline.gr ο κ. Καραΐσκος.

Ως προς την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών ούτως ώστε να εκτελεστούν εργασίες άμεσα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας είπε: ΄΄Εμείς μπορεί να έχουμε την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας όμως δεν έχουμε την επιστημονική κατάρτιση. Οι επιστήμονες αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να προτείνουν τι πρέπει να γίνει και βέβαια η πολιτεία να υλοποιήσει τις προτάσεις τους. Σαν δήμος παρακολουθούμε το θέμα και ζητάμε άμεση εκτέλεση έργων΄΄.

Κινητοποίηση μετά την επιστολή Μπονάνου

Η κινητοποίηση του ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) κρίθηκε αναγκαία μετά από επείγουσα επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής, αμέσως μετά την εκτεταμένη κατολίσθηση της 2-11-2023. Στη συνέχεια επιτόπιων ελέγχων και εκθέσεων μηχανικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, κρίθηκε πλέον από την Διεύθυνση Έργων και τον Αντιπεριφερειάρχη ότι το γεωλογικό φαινόμενο είναι ανησυχητικό και το εύρος παρέμβασης θα πρέπει να το αναλάβει η κεντρική διοίκηση με τα απαιτούμενα έργα να απατούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έχει ήδη γραφεί, ο Χαράλαμπος Μπονάνος στις 6 Νοεμβρίου απεύθυνε επείγουσα επιστολή του προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αίτημα την ενεργοποίηση Μνημονίου Συνεργασίας με το ΕΑΓΜΕ (Υπουργείο Περιβάλλοντος) για την αντιμετώπιση «καταστροφικού φαινομένου γεωλογικής αιτιολογίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο η περιοχή εδώ και καιρό «εκπέμπει» σήμα κινδύνου «λόγω των επικρεμάμενων βράχων, της μεγάλης κλίσης των πρανών και την μετακίνηση αδρανών υλικών που κατακλύζουν την Π.Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών υπό μορφή χειμάρρων στην περιοχή που έχει πληγεί από την δασική πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2023».
Η Περιφέρεια είχε κινηθεί, αρχικά, προ μηνός, στην πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, κάλεσε εμπειρογνώμονες για επιτόπια επιθεώρηση στην κοίτη του ποταμού την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Στην πρώτη έκθεση αυτοψίας του Νίκου Δεπούντη, Αν. Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου έγινε αναφορά σε ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε 4 σημεία μέσα στο φαράγγι, από τα 1.700 μ., έως και το 4ο χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα.

Μετά τη μεγάλη κατολίσθηση την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία διέκοψε επ αόριστο ο Οδοντωτός, έγινε νέα επιθεώρηση και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 8-10 ακόμη νέα σημεία άμεσου κινδύνου.

Η Περιφέρεια αλλά και ο δήμος Αιγιαλείας θεωρούν ότι η εμπλοκή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης (με την αποστολή της Ομάδας Παρέμβασης του ΕΑΓΜΕ που έρχεται σήμερα για αναγνώριση και καταγραφή των φαινομένων και εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες υποδομές, δρόμοι και Οδοντωτό, είναι αναγκαία προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο αποκατάστασης, με άμεση χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr